Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Inkluzivna škola pčelarstva u kampusu Borongaj u Zagrebu

Inkluzivna škola pčelarstva u kampusu Borongaj u Zagrebu

Pčelarska škola podučava osnovno znanje sistematike pčela, anatomije, biologije, fiziologije pčela. Uči se i o tehnologijama koje se bave proizvodnjom i skladištenjem pčelinjih proizvoda

VIDEO

U Sveučilišnom kampusu Borongaj u Zagrebu krajem listopada počinje inkluzivna škola pčelarstva, a u tijeku su upisi na nastavu koja će se održavati u skladu s epidemiološkim pravilima.

POGLEDAJTE VIDEO: Rukama spašava pčele

Pokretanje videa...

Rukama spašava pčele 01:42

Teoretski dio programa se organizira tijekom zimskih mjeseci, a u proljeće, kada je moguće otvarati košnice, preselit će se na školski pčelinjak na Kampusu. Škola se odvija jednom tjedno od 17 do 20 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U školu pozivamo iskusne i manje iskusne pčelare te osobe koje do sada nemaju pčelarskog iskustva, a željele bi se baviti pčelarstvom ili one koji se žele upoznati s pčelama. Posebno ističemo da je škola prilagođena i osobama s invaliditetom, kojima je prilagođen pristup dvorani i pčelinjaku - poručili su organizatori.

Volontiranje povezuje ljude i razvija njihovo samopouzdanje
Volontiranje povezuje ljude i razvija njihovo samopouzdanje

Pčelarska škola podučava osnovno znanje sistematike pčela, anatomije, biologije, fiziologije pčela i pčelinje zajednice. Tu su i tehnologije pčelarenja, proizvodnja, kvaliteta, obrada i skladištenje pčelinjih proizvoda: meda, peluda, propolisa, voska, matične mliječi i pčelinjeg otrova. Obuhvaćene su solitarne pčele, njihova važnost i uloga u oprašivanju, te ekološko pčelarenje i zakonska regulativa. Bolesti pčela te njihovo prepoznavanje i suzbijanje je važan dio obuke u pčelarskoj školi.

Praktična nastava se provodi na pčelinjaku.

Pčelarsku školu organiziraju pčelarske udruge Pčelinjak, Propolis, Ulište, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), a u suradnji sa Srednjom školom Bedekovčina, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Fakultetom prometnih znanosti.

Top 20 jesenskih recepata za zdrav ručak i jačanje imuniteta
Top 20 jesenskih recepata za zdrav ručak i jačanje imuniteta

Pčelinjak je smješten na poligonu za biološke pokuse Sveučilišnog kampusa Borongaj. Polaznici koji nemaju svoje pčele mogu zadužiti košnicu za koju se brinu, uz pomoć pčelara i nastavnika cijelu godinu kako bi savladali osnovne vještine rada s pčelama, specifične za dio godine.

Pčelinjak je prilagođen za inkluzivni rad osobama s invaliditetom u suradnji s profesorima s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.

Za uvjerenje o osposobljenosti za zvanje pčelar potrebno je pohađati školu i položiti ispit propisanim oblikom Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski
DOMAĆI PONOS

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski

Na listi top 10 vrsta krumpira u svijetu, naš je zauzeo 8. mjesto. Pogledajte o kojem je krumpiru riječ i koje su još zemlje na listi. Jeste li imali prilike uživati u ovom krumpiru?
Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor
NAJBOLJE ĆE VAS NASMIJATI

Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor

Kako biste saznali gdje ste rangirani i u kojoj se vrsti humora ističete, provjerite na listi - poredani su od najsmješnijeg do najmanje smiješnog horoskopskog znaka