Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Instagram senzacija iz BiH: Savjetima osvaja svijet, a sve je krenulo kad je dobila otkaz...

Instagram senzacija iz BiH: Savjetima osvaja svijet, a sve je krenulo kad je dobila otkaz...

Natalija Todorović (37) majka je dvoje djece, a otkaz je dobila dok je bila na porodiljnom. Danas na taj otkaz gleda kao na blagoslov, jer radi ono što voli, a to su prirodni pripravci za ljepotu i čistoću te zdrava hrana

VIDEO

'Čistim bez kemije, kupujem na sniženju i pravim zdrave (sirove) obroke bez bijelog šećera i mesa', stoji na Instagram profilu blogerice Natalije Todorović (37). Rođena je u Banja Luci, a na društvenim mrežama je poznatija kao 'Mamazapet'.

Prepuna je odličnih savjeta kako kupovne preparate za čišćenje i njegu tijela zamijeniti prirodnima, i to onima iz kućne radinosti. Također, rado pokazuje i kako priprema zdrave obroke. Na Instagramu je prati preko 110.000 ljudi i mnogi su oduševljeni njezinim idejama. 

Prepričala nam je svoj put od diplomirane novinarke zaposlene na televiziji do majke koja je postala poznata po odličnim savjetima, receptima i kozmetici baziranoj na prirodnim proizvodima.

- Deset godina radila sam na televiziji gdje sam uređivala i vodila dvije autorske emisije. Nakon otkaza na porodiljskom dopustu, okrenula sam se društvenim mrežama i svakodnevnoj edukaciji iz oblasti digitalnog marketinga - ispričala nam je.

- Priznajem da se na početku uopće nisam snalazila u ulozi majke. Navikla sam da sama sebi budem na prvom mjestu, a imati bebu znači puno brige, neprospavanih noći i da ponekad ne stignete oprati kosu ili popiti kavu kad to želite - dodala je.

Top savjeti za uštedu: Trikovi kako trošiti manje goriva, imati manje režije, više uštedjeti...
Top savjeti za uštedu: Trikovi kako trošiti manje goriva, imati manje režije, više uštedjeti...



- Kada sam postala mama, tražila sam zamjene za sve one standardne proizvode za bebe pune kemije. A onda sam sasvim slučajno, dok sam čekala stariju curicu da završi sa školom, upoznala čika Slavka Crnića koji u Banjaluci ima Institut Vinis i preko 250 prirodnih proizvoda. Prvo sam završila edukaciju za pripremu sirove hrane, a onda sam se počela malo više interesirati za eterična ulja i proizvode koje pravi - prisjetila se.

Počela je sakupljati savjete i recepte koji svakoj ženi mogu olakšati život.

- Kao pravi novinar, počela sam u jedan rokovnik zapisivati sve savjete i trikove radnih kolegica, mame, bake, komšinica... Brze recepte i savjete za brzo obavljanje kućnih poslova djelila sam prvo preko Vibera, a onda sam shvatila da sve želim objediniti na jednom mjestu. I tako je nastala Mamazapet - rekla nam je.

Brzo je postala vrlo popularna. Počele su je pratiti mnoge žene, ne samo iz BiH i regije, već širom svijeta. Čak smo i mi u redakciji 24sata isprobali pripravak za ispucale pete po njezinom receptu i oduševili se.

- Na početku nisam ni bila svjesna koliko žene prate moj rad, recepte za prirodne proizvode za čišćenje, njegu tijela, sve dok me nisu počele zaustavljati u prodavnici, na igralištu i zahvaljivati se. Svakodnevno dobivam poruke dama širom svijeta: od Hrvatske, Nizozemske, Australije... Moj cilj je da svaka objava, video koji postavim, bude od koristi i primjenljiv odmah - ispričala je.

Napominje kako sad vodi posve drugačiji život nego dok je radila na televiziji, mirniji i zadovoljniji. Danas je zahvalna što je dobila otkaz, jer inače ne bi bila tu gdje je sada.

Napravite sami prirodnu kremu za sunčanje - jednostavno je
Napravite sami prirodnu kremu za sunčanje - jednostavno je

- Do sada nisam imala dana pauze, čak i kada sam prolazila kroz neke jako bolne situacije gubitka dragih ljudi... Inače se jako volim uljuljkati i nisam sklona dramatičnim promjenama, ali otkaz na poslu me je tako prodrmao da se sada zahvaljujem na tome - rekla je i otkrila da joj je suprug Miroslav velika podrška. U braku su 12 godina i imaju dvije predivne djevojčice: 8-godišnju Unu i Taru koja ima tri i po godine.

- Miroslav je moj ogroman vjetar u leđa, najveća podrška i oslonac. On je najvećim dijelom zaslužan što Mamazapet postoji - dodala je.

Vrlo je ponosna na sebe jer je dosljedna svojoj viziji, a to znači, kaže, da objavljuje isključivo ono što ona sama koristi, i to se pokazalo dobitnom kombinacijom, 'za pet'.

- Sa rastom pratitelja, počelo me kontaktirati dosta firmi i brendova. Zna se desiti da se jako iznenade kada odbijem suradnju. Toga su dame koje me prate (ali i muškarci) jako svjesni i zato vjeruju mojim preporukama - kazala nam je Natalija.

Natalija je poznata i po 'Mamazapet' kremi protiv bora koju je napravila. Prisjetila se kako je došla na ideju stvoriti takvu kremu, za koje mnoge žene, koje su je isprobale, kažu da je 'jedina koju trebaju'.

- Pošto imam jako osjetljivo lice, 37 godina, a na područje oko očiju nisam nanosila ništa, jer mi je smetalo, zamolila sam čika Slavka da specijalno za mene napravi proizvod s kojim ću njegovati bore, područje oko očiju i dekolte. I da, ako je ikako moguće, ne ostavlja onaj ružni masni sjaj (kao sve moje dosadašnje kreme za lice). Sljedeći dan dočekalo me je pakovanje sa zeolitom i 12 biljnih eteričnih ulja. To je ispunilo sva moja očekivanja, čak i više od toga. Sasvim spontano sam odlučila da to bude krema sa mojim potpisom i da je predstavim drugim damama na Instagramu - pojasnila nam je Natalija pa se osvrnula na prirodne domaće preparate za čišćenje i pranje koje objavljuje na društvenim mrežama.

- Sve svoje prirodne proizvode za čišćenje, pranje suđa u mašini testiram najmanje dva mjeseca prije nego što objavim. Zna se desiti da nešto bude totalni promašaj, pa od toga odustajem i isprobavam nešto novo. Ili kad žurim da nešto snimim i sve prospem. Iza scene je jako zanimljivo, pa možda i to nekada pokažem - otkrila nam je.

Donosimo vam nekoliko njezinih recepata za njegu tijela, čišćenje i pripremu jela:

Pomada za mekše pete

- Od kada koristim mješavinu glicerina i medicinskog alkohola 70 posto (u omjeru 1:1) pete su mi jako mekane, a nisu masne tako da odmah nakon nanošenja mogu uskočiti u sandale. Ovu jeftinu kombinaciju utrljam na pete ujutru i navečer nakon tuširanja i pričekam minutu da se osuši. Radi posao 100 posto - opisala je na Instagramu i pokazala u videu kako to priprema:

Prirodni maslac za tijelo

'Zamislite da vam koža miriše na čokoladu… da je mekana i baršunasta na dodir, čak i tijekom zime. Naučit ću vas kako da napravite prirodni maslac za tijelo koji je pogodan i za djecu'.

Za 120 g je potrebno:

  • 70 g kakao maslaca
  • 70 g hladno cijeđenog kokosovog ulja
  • 60 kapi ulja argana 
  • 30 kapi eteričnog ulja po želji (Natalija koristi lavandu)

Priprema:

'Prvo na pari otopite kakao maslac i kokosovo ulje. Zatim dodajte ulje argana i eterično ulje lavande. Sve promiješajte i stavite u hladnjak na sat vremena (kad se okolo napravi mekana korica spremno je za miksanje).

Sada nastaje magija. Kada mikserom promiješate dobro ohlađenu smjesu dobijete maslac. Možete ga skladištiti u teglici ili nekoj praktičnoj ambalaži. Po zimi ga ne trebate čuvati u hladnjaku, a ja ga uvijek nanosim na vlažnu kožu. Brzo se upija, a koža predivno miriše. A što je najljepše, proizvod je potpuno prirodan pa ga može koristiti cijela obitelj počevši od najmlađih'.

Tablete za pranje posuđa

Sastojci i potrepštine:

*za 18 komada

  • 100 g soda bikarbone
  • 100 ga limunske kiseline
  • 100 g soli
  • sok od jednog limuna (ili jednog i pol)
  • kalup za led

Postupak:

Pomiješajte sve suhe sastojke pa u to polako dodajte sok od limuna. Dobivena smjesa treba izgledati kao u njezinom videu:

Smjesu potom utisnite u kalup i ostavite neka stoji preko noći. Tablete čuvajte u hladnjaku, a jedna je dovoljna za jedno pranje posuđa u perilici.

Otkrila je i što radi da joj posuđe bude sjajno nakon pranja. 

- Kada pravim limunadu, pola limuna stavim u mašinu. Stakleno posuđe se još više blista - opisala je na svojem Instagram profilu.

Sprej od limete za čišćenje

'Jednostavno, procijedite dvije limete i napravite sebi sokić. Preostalu koru i 250 ml alkohola 70% izblendajte, procijedite i po želji dodajte 10 kapi eteričnog ulja. I to je sve...

Prskajte površine, uzmite neku dobru krpu i gledajte kako se sve kroz nekoliko minuta sjaji bez tragova'.

Sredstvo za čišćenje od agruma i octa

Koru od bilo kojih citrusa potopite u 9-postotni alkoholni ocat i postavite neka stoji 10 dana. Potom procijedite i koristite za čišćenje doma.

- Ja s tim najčešće čistim štednjak, pvc stolariju, prašinu, kupaonicu... Tako svoju kožu i svoje ukućane štitim od opasnih kemikalija - kaže Natalija.

Zdrava domaća 'Vegeta' 

'Spremna je za desetak minuta i ne sadrži šećer ili emulgatore, već samo sušeno povrće i začine'.

Za oko 200 g je potrebno:

  • 100 do 150 g sušenog povrća bez bilo kakvih drugih dodataka (obavezno pročitajte sastav)
  • 2 žlice dimljene crvene paprike
  • po žlica papra, češnjaka u prahu, bosiljka, vlasca, majčine dušice i peršina
  • po žlica i pol kurkume i curryja
  • po pola žlice đumbira u prahu, muškatnog oraščića, origana, mažurana i klinčića
  • malo lovorovog lista

Priprema:

Sve sastojke koji nisu u prahu sameljite u blenderu. promiješajte sa svim ostalim sastojcima i spremite u staklenku.

Natalijin kolač bez brašna, jaja i bijelog šećera

'Ovo je moj omiljeni čokoladni kolač bez brašna, kravljeg mlijeka, bijelog šećera i jaja. Priprema se za 10, a peče za 25 minuta'.

Priprema:

'Prvo izribajte 4 jabuke i ostavite ih sa strane. Pripremite i šaku zaleđenih višnji (najjeftinije su). A zatim u jednu posudu stavite sastojke ovim redom':

  • puna šalica griza (200 ml)
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • 3 žlice kakao praha
  • 1 žlica rogača
  • 2 žlice mljevenog lana (ili brašna od lana) umjesto jaja
  • 5 žlica ulja
  • šalica i pol biljnog mlijeka (ako vam se smjesa previše zgusne dodajte još malo)
  • 1 prašak za pecivo

'Sve kratko izmiksajte na najmanjoj brzini, dodajte jabuke i promiješajte. Prespite u manju tepsiju - moja je okrugla višenamjenska (26 cm) i stavite preko zaleđene višnje. Kolač pecite na 190 stupnjeva oko 25 minuta i čim ga izvadite iz pećnice na njega stavite vrući preljev od 100 ml biljnog mlijeka i 100 g crne čokolade (bez šećera). Narežite ga kada se potpuno ohladi'.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO MI BOLJE KUHA?'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa