Nar je bogat antioksidansima i vitaminima. No, kada ga treba jesti tu nastaju problemi jer njegovo čišćenje i nije tako jednostavno. Bobice lete posvuda, a ruke ostaju ljepljive i žućkaste
Isprobajte tri super načina koji će vam olakšati čišćenje šipka
Znanstvenici su do sada utvrdili mnogobrojne blagodati ovoga ploda koji kod nas raste pretežito u priobalnom području. Pokazalo se da ima protuupalna svojstva te da je zbog visokog udjela vitamina C idealan u doba viroza, ali i da sok od nara na sprečava pojavu ateroskleroze. Također, obiluje fitoestrogenima koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga i promjena raspoloženja te ima anti-ageing učinak pa može pomladiti kožu iznutra.
Razloga za uživanje u ovom jesenskom plodu je bezbroj, a kako čišćenje ne bi postalo noćnom morom, isprobajte neke od ovih trikova:
1. Otvaranje uz pomoć noža
Jedan od jednostavnih načina za otvaranje šipka je onaj uz pomoć noža. Uzmite šipak i prvo prerežite gornji dio šipka kod peteljke. Odvojite tu izrezanu koru od ostatka šipka. Zatim ponovno uzmite nož i šipak razrežite okomito uzduž kore. Napravite pet rezova točno tamo gdje šipak ima svoje prirodne 'odjeljke'. Kada ga razrežete na tih pet jednakih dijelova samo ih odvojite i vidjet ćete kako ćete bobice ispadati same od sebe.
POGLEDAJTE VIDEO:
2. Voda za odvajanje sjemenki od kore
Ovaj način sličan je prethodnom, ali ima mali dodatak. Postupak kod otvaranja u početku je isti, koristi se nož isto kao i kod prvog načina, samo što se na kraju kod guljenja kora od šipka i sjemenke urone zdjelu napunjenu vodom te odvojite koru od sjemenke. Pritom će kora isplivati na površinu dok će sjemenke ostati na dnu posude, a ruke se ne lijepiti.
3. Poslužit će i kuhača
Zadnji, ali ne i manje koristan trik izvodi se s nožem i kuhačom. Prvo uzmite šipak i prepolovite ga na pola, od peteljke prema dnu. Nakon što ste to napravili, uzmite posudu i u nju istresite sjemenke šipka lupajući odozgo kuhačom o koru.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...