Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Istaknute jagodice, okruglo lice i masnija koža 'štite' od bora

Genetika koja određuje oblik lica i tip puti ima tek 20 posto utjecaja na to kako ćemo stariti, a ostalo ovisi o našim navikama sunčanja, pušenja te mršavljenja

Pixsell
Foto: Pixsell

Prema crtama lica moguće je naslutiti koliko će netko brzo stariti, a okruglo lice s punijim obrazima najotpornije je na pojavu ranih bora. Za razliku od njih, na duguljastom obliku s izraženim crtama lica ranije se pojavljuju bore. Istaknute jagodice saveznik su u borbi protiv bora, jer se koža dulje zadržava na jagodicama, što rezultira zategnutijim izgledom.

Tamnija put također sporije stari, a bore se pojavljuju kasnije jer pigment melanin pomaže u zadržavanju elastičnosti stanica. Bore se ranije javljaju jedino na mjestima gdje je koža svjetlija, poput područja oko očiju. Žene s masnom i mješovitom kožom također imaju bolje predispozicije za kasniju pojavu bora, jer je suhoća kože okidač nastanka malih pukotina koje se kasnije pretvaraju u bore. 

- Ipak, ako niste blagoslovljeni visokim jagodicama, okruglim licem ili masnijom kožom, to ne znači da se trebate pomiriti kako ćete imati puno bora - kaže dermatologinja Katie Rodan.

Bore se može prirodno može odgoditi

Genetika kostiju i boje kože ima tek 20 posto utjecaja na naš izgled u starijoj dobi. Ono što svatko može učiniti kako bi održao mladolik izgled lica je kloniti se sunca, jer njegovo štetno zračenje uništava kolagen odgovoran za elastičnost kože. Drugi poznati krivci za nastanak bora su često mršavljenje i debljanje, pušenje, manjak sna i loša prehrana bez zdravih masnoća.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message