Obavijesti

Lifestyle

Istarsku kvalitetu možemo ponuditi svima na svijetu

Istarsku kvalitetu možemo ponuditi svima na svijetu
2

Otac vinistre Dr. Ivica Matošević godinama je svijetu predstavljao istarska vina. Postao je predsjednik Udruge vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori

Fora je pokazati svijetu nešto što dru­gi nemaju, kaže dr. Ivica Matošević, vinar s uredom u Puli i podrumom u Krunčićima, du­gogodišnji šef udruge Vinistra i organizator istoimene izložbe, zaljubljenik u malvaziju, ne samo svoju, te veliki promotor Istre.

Mi smo s Vinistrom već ušli u Europu. Velika je razlika između prvog izdanja izložbe i ovog 19. Iz godine u godinu smo učili i vina nosili po svijetu, a danas ljude iz svijeta dovodimo k nama da sudjeluju u priči o malvazijama koje tako dobivaju na značaju. Mi smo sada svjesni svoje kvalitete. Možemo igrati među­narodnu ligu. Znamo da nikada nećemo biti važni igrači po količinama vina, ali kvalitetom možemo parirati. Imamo vina koja bez straha možemo ponuditi na svakom svjetskom sto­lu

siguran je Matošević, kojeg mnogi drže ocem istarskog vinskog buma. On skromno kaže da je Vinistra nastala suranjom županij­skih vlasti i vinara “pionira”. 

Županu Ivanu Jakovčiću vino je oduvijek bilo drago. Vinar i prijatelj Gianfranco Ko­zlović i ja imali smo isti stav prema vinu, ali za razliku od njega, ja sam bio potpuno nov u tom svijetu. Bili su tu vinari poput Coro­nice, Ravalica, Cattunara i drugi kojima je vinarstvo stvar genetike. Oni su odrastali u vinogradu, autentični su vinari i vinogradari. Ja sam odrastao u gradu, ali sam zavolio taj svijet i sam postao seljak

smije se Matoše­vić, koji danas puni i do 100.000 boca vina na godinu. Zato je svjestan svih teškoća i zna kako ih prevladati.

Mi danas uvozimo šest puta više vina nego što ga izvozimo i taj trend se mora preokre­nuti. Moramo krenuti prema onim tržišti­ma od kuda nam turisti dolaze

upozorava Matošević dodajući kako je za uspjeh nužan “brak“ vinarstva s turizmom. Takvoj je vezi i sam kumovao s udrugom Vinistra. 

Jedan od ciljeva Vinistre je vlastima poslati poruku da Hrvatsku treba brendirati u svije­tu kao vinsku zemlju. Drugi je razvoj vinskog turizma. Lakše je vino prodati doma nego voziti ga u svijet. Austrijanci 15 posto pro­izvodnje prodaju kod kuće, a mi samo tri do četiri posto. Moramo privući turiste i poka­zati im da radimo dobra vina

objašnjava. Tvrdi da svaka naša regija ima vina kojima se može hvaliti te da Istra ima najbolje rezulta­te samo zato što je prije krenula.

Kada kažem Istra, to iznači i Hrvatska. Mi smo mala zemlja i moramo raditi zajedno. Već dvije godine imamo nacionalno udru­ženje u kojem su ravnopravni veliki i mali vinari. Istra, Dalmacija i Slavonija su po vi­nima autentične regije. Zagrebačka je regija četvrta. Vina su dobra i trebamo ih pokazati u pravom svjetlu

kaže dr. Ivica Matošević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh