Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Istine i mitovi: O pranju odjeće, ribanju uređaja u kući, zidova...

Što ih manje perete, to bolje - ovo prema časopisu Marie Claire vrijedi za traperice koje bolje prianjaju i izgledaju te duže traju kad se rijetko peru, i to u hladnoj vodi, nakon četiri do pet nošenja

Foto: 123RF
6 komentara

Neki nam kućanski poslovi - poput mijenjanja plahti ili pranja perilice za suđe svaki tjedan - zvuče kao nešto što bi smislili 'zlobni' roditelji samo da bi nas natjerali da što više radimo po kući - no ima li u nekim od prijedloga koje čujemo istine i stvarnih higijenskih ili zdravstvenih razloga?

Evo koliko se često trebaju prati neki kućanski aparati i materijali.

1. Plahte treba mijenjati svaki tjedan

Mother and baby son making bed | Autor: Image Source Foto: Image Source

Istina: Prema Reader's Digestu, trebalo bi ih se mijenjati jednom tjedno, a nekad i češće - ovisno o tome kakve su nam dnevne navike i koliko se često tuširate.

2. Zidove treba prati jednom godišnje

Istina: Prema portalu Family Handyman, zidovi bi na rasporedu za čišćenje trebali biti, najmanje jednom godišnje jer na njima razne bakterije i mikrobi, posebno gdje žive i djeca koja se za njih prime svaki put kad prolaze.

young girl shout because of christmas stress PRIPREME ZA BLAGDANE Božić ne mora biti stresniji od razvoda, podijelite obaveze...

3. Perilicu suđa ne treba prati

Mit: Možda se čini nepotrebno prati nešto što pere za nas, ali perilice posuđa nemaju izlaz i iako se hrana generalno razgrađuje, čestice hrane ostaju i nakupljaju se u njima. CNN zato poručuje da perilicu suđa peremo jednom mjesečno. Srećom nećete morati biti na koljenima kako biste ih očistili jer će jedna šalica octa u ciklusu pranja obaviti taj posao. 

Foto: Dreamstime

4. Što manje perete traperice, to bolje

Istina: Ovo vrijedi za traperice, bar prema časopisu Marie Claire. Traperice bolje prianjaju i izgledaju te duže traju kad se rijetko peru, i to u hladnoj vodi, nakon četiri do pet nošenja.

ISKORISTITE GA Super koristi od izbjeljivača: Čisti igračke, plijesan, kante...

5. Pećnicu treba prati svaki tjedan

Istina i mit: Možda se čini kao težak zadatak, ali stručnjaci tvrtke Good Housekeeping objašnjavaju da će pranje pećnice jednom tjedno spriječiti naporna dubinska čišćenja, koja bi se trebala napraviti svakih šest mjeseci.

6. Hladnjak treba prati svaki tjedan

Foto: Pixabay

Istina: Stručnjaci iz Taste of Home navode kako je svakom frižideru potrebno tjedno čišćenje koje mu često i produžava život, isto kao i čišćenje dijela u kojem se zamrzava, što bi trebalo napraviti svakih nekoliko mjeseci.

7. Trebate prati zavjesu za tuš

Istina: U stvari, trebali biste je oprati svaki mjesec, prema Bright Nest, a ti se materijali od kojih se rade zavjese za tuš lako mogu oprati.

MUKA S JUTARNJIM MRAZOM Sezona struganja: Proizvodi koji najbolje odmrzavaju stakla

8. Kuhinjske se ormariće svaki tjedan treba prebrisati

Istina: Iako ne kuhate na njima, čestice prašine dopuštaju masnoći da se lako kreće kroz cijelu kuhinju a bez odgovarajućeg brisanja, te će čestice stvarati ljepljivu prljavštinu, prema časopisu The Spruce.

Foto: Dreamstime

9. Popluni i prekrivači se ne peru

Mit: Bez obzira upotrebljavate prekrivač i poplun ili jedno od toga, tijelo je svaku večer u doticaju s njima pa ih treba prati barem jednom mjesečno, prema portalu Hire a Helper.

10. Grudnjak treba prati svaki tjedan

Mit: Kao ni traperice ni grudnjake nije potrebno prati svaki tjedan. Prema CNN-u, pretjerano pranje rezultirat će izblijedjelim i iskrivljenim grudnjakom a pranje grudnjaka se savjetuje nakon tri ili četiri nošenja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message