Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Sezona struganja: Proizvodi koji najbolje odmrzavaju stakla

ALKOHOLI TOPE LED Proizvode namijenjene odleđivanju automobilskih stakala treba čuvati izvan dohvata djece te što dalje od plamena, iskre i ostalih izvora topline

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19 komentara

U proizvodima za odmrzavanje stakla na automobilima koriste se alkoholi, najčešće etanol i izopropanol. Pomiješani s vodom, alkoholi snižavaju ledište otopine.

To se lako može pokazati kućnim pokusom. U jednu čašicu ulijemo dva decilitra vode, u drugoj pomiješamo decilitar vode i decilitar čistoga alkohola, pa obje stavimo u kućni zamrzivač. Zaledit će se samo sadržaj u prvoj čaši, zato što otopina u drugoj ima niže ledište, što znači da će smrzavati pri nižoj temperaturi. I dok će voda koja se nalazi u prvoj čaši prijeći u led već pri nula Celzijevih stupnjeva, otopina u drugoj čaši ostat će u tekućem stanju sve do 32 stupnja ispod nule.

STRUČNJAK O GRIPI U HRVATSKOJ Gripa hara, oboljelo i 30 beba: 'Čude nas brojne komplikacije'

Kad bismo imali 80-postotnu otopinu alkohola u vodi, smrzavala bi se tek na minus 59 stupnjeva. Tekućini se snižava ledište dodavanjem čvrste tvari koja je topiva u njoj ili dodavanjem neke druge tekućine. To svojstvo koristi se i u zimskom posipavanju prometnica morskom soli, jer će sol kao čvrsta tvar snižavati ledište vode na kolniku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Proizvodi za odmrzavanje stakla sadrže i etilen glikol, koji je i sastojak antifriza. Etilen glikol je toksično organsko otapalo koja se upotrebljava u različitim kućanskim i industrijskim proizvodima.

Riječ je o bezbojnoj bezmirisnoj slatkastoj tekućini pa su relativno česta otrovanja ovom kemikalijom, no uz pravovremenu liječničku reakciju uglavnom prolaze bez težih posljedica.

NEKA BLISTA Prije pečenja kolača: Evo kako lako očistiti pećnicu bez muke

Manje toksična tvar je propilen glikol koji se sve više upotrebljava kao zamjena za etilen glikol.

U proizvodima za odmrzavanje, kao i u zimskim tekućinama za pranje stakala mogu se pronaći i bojila.

U sprejeve za odmrzavanje dijelova automobila stavljaju i pogonske plinove, koji istiskuju sadržaj. Riječ je o plinovima poput propana, butana, izobutana...

Smjesa propana i butana poznata je kao LPG ili ukapljeni naftni plin, koji se koristi kao pogonsko gorivo automobilskih motora. Zbog velike zapaljivosti tih plinova, sredstva treba čuvati prema uputama navedenima na deklaracijama. Izobutan je također lako zapaljiv, a koristi se kao sredstvo za hlađenje u hladnjacima umjesto štetnih freona.

Proizvode namijenjene odleđivanju automobilskih stakala treba čuvati izvan dohvata djece te što dalje od plamena, iskre i ostalih izvora topline.

Među sastojcima je i glicerol. I on snižava ledište vode. U prošlosti su ga koristili kao antifriz, no zamijenio ga je etilen glikol, koji ima niže ledište. Iako je slabije učinkovit, zbog manje toksičnosti, ponovno se razmatra upotreba glicerola.

Sredstva za odleđivanje mogu se jednostavno napraviti kod kuće, miješanjem alkohola i vode te stavljanjem otopine u bocu s raspršivačem.

Sastav zimskih tekućina za čišćenje vjetrobranskih stakala automobila sprečava smrzavanje i pri temperaturama znatno nižima od nule, što je posebice važno u vožnji. U sredstvima za pranje stakla su i mirisni sastojci, koji su u pravilu označeni kao parfemi ili mirisi, a najčešće je riječ o mirisima agruma. Ponekad mogu biti prisutni i tenzidi. Osim što pomažu u snižavanju ledišta otopine, oni olakšavaju i čišćenje staklenih površina na automobilima.

ZNANSTVENICI ZBUNJENI Presadili mu koštanu srž pa u spermi sad ima donorovu DNK

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message