Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Istine i mitovi o stvarima koje treba raditi prije i nakon seksa

Istine i mitovi o stvarima koje treba raditi prije i nakon seksa

Neke žene misle da trebaju ispirati vaginu nakon seksa, no to nije pametno. Također, nemojte dijeliti seksi igračke s drugima, odnosno ako to činite, obavezno ih zaštitite kondomom kad ih upotrebljavate

VIDEO

Bezbroj je savjeta o tome kako održavati higijenu prije i nakon seksa i zaštititi se od infekcija, za koje često nismo sigurni 'drže li vodu', pa vrijedi prenijeti što su za portal WebMD o tome rekli liječnici. Dakle, evo što biste svakako trebali napraviti poslije seksa, a što ne, da smanjiti rizik od neželjenih i neugodnih posljednica. 

POGLEDAJTE VIDEO: Influencerica tvrdi da se seksala s Ronaldom

Pokretanje videa...

rekla da se seksala s ronaldom 00:43

1. Tuširanje odmah ili ne? 

Poželjno je. Ne morate baš odmah iskočiti iz kreveta i uskočiti pod tuš. No, pranje nakon seksa može zaštititi i muškarce i žene od infekcija, prije svega infekcija mokraćnog sustava. Kad dođete do tuša, operite područje oko (ne unutar) genitalija čistom toplom vodom. Možete isprobati blage sapune, no ako imate osjetljivu kožu, ili već postoji neka infekcija, oni mogu isušiti ili iziritirati to područje. Muškarci koji imaju prepucij trebaju voditi računa kod tuširanja da ga lagano povuku i operu spolovilo ispod.

2. Ispiranje rodnice, da ili ne?

Radije ne. Neke žene misle da trebaju ispirati vaginu nakon seksa, no to može dovesti do infekcije, jer narušava prirodnu ravnotežu bakterija koje štite vaginu. Najbolji način da se pobrinete za svoju vaginu nakon seksa je da je ostavite na miru - ona se prirodno čisti. Također, imajte na umu da je blagi miris normalan i da vjerojatno nije znak problema.

3. Pranje sapunom ili gelom? 

Radije ne. Drogerije nude puno maramica za brisanje, gelova, krema i sprejeva za 'osvježavanje' intimnog područja, od kojih su neki obogaćeni snažnim sapunima, deterdžentima, šamponima, parfemima ili losionima, zbog kojih možete 'zaraditi' upalu. Zato je nakon seksa dovoljno samo oprati genitalije toplom vodom. 

4. Pražnjenje mjehura, da ili ne? 

Poželjno je kad su u pitanju žene. Tijekom seksa bakterije mogu ući u vašu uretru, cijev kroz koju urin izlazi iz vašeg tijela, što može povećati rizik od infekcije. Kad piškite, ispirete te mikrobe. Zato uživajte u druženju s partnerom, pa prošećite do kupaonice i pokušajte se popiškiti. Ako se nakon toga brišete papirom, to treba raditi s prednje strane prema natrag, a ne obrnuto, da ne prenesete bakterije iz stražnjice u vaginalno područje.

5. Popiti čašu vode prije seksa?

Budući da se ženama preporučuje da se popiške nakon seksa, čaša vode može biti dobar poticaj, jer ćete tako ipak imati potrebu otići na wc i izmokrit ćete više te bolje isprati mokraćnu cijev. 

6. Čipka ili pamučno donje rublje?

Pregibi zagrijanog i oznojenog tijela savršeno su mjesto za razvoj bakterija i gljivica. Zato nosite donje rublje i odjeću koja propušta zrak, odnosno žene bi posebno trebale izbjegavati nošenje uskog donjeg rublja koje nije od pamuka.

Seks tajne svakog znaka: Ribu uzbuđuje trganje odjeće, a Škorpion je pohotan do boli
Seks tajne svakog znaka: Ribu uzbuđuje trganje odjeće, a Škorpion je pohotan do boli

Pamučne gaćice korisne su i za muškarce i za žene, jer su prozračne i apsorbiraju vlagu. Druga je mogućnost da jednostavno zaboravite na rublje dok ste zajedno u krevetu. 

7. Pranje ruku poslije seksa? 

O, da – i nakon seksa to je najbolji način da se riješite bakterija koje biste mogli pokupiti tijekom dodirivanja genitalija vašeg partnera ili vaših. Tako smanjujete rizik od širenja infekcije. Naravno, ruke treba oprati kvalitetnim sapunom i vodom. 

8. Održavanje seksi igračaka čistima! 

Nakon što završite s njima, svakako očistite seksi igračke, jer se na njima mogu zadržavati bakterije, virusi i gljivice. Očistite svaku igračku nakon svake uporabe, no svakako provjerite upute za čišćenje, kako ih ne biste oštetili. Nemojte dijeliti seksi igračke s drugima, odnosno ako to činite, obavezno ih zaštitite kondomom kad ih upotrebljavate. 

9. Liječite sve infekcije! 

Partneri ih mogu prenijeti jedno drugom tijekom seksa. Ukratko, ako primijetite simptome: svrbež, peckanje ili obilan bijeli iscjedak iz vagine ili penisa, obavezno to liječite prije nego što sljedeći put završite u krevetu s bilo kim. 

Evo što muškarcima smeta: 'Žene misle da mi o seksu razmišljamo svakih 7 sekundi'
Evo što muškarcima smeta: 'Žene misle da mi o seksu razmišljamo svakih 7 sekundi'

10. Testiranje na spolne bolesti?

Ako ste seksualno aktivni, pogotovo ako ste bili s novim partnerom, dobra je ideja testirati se na spolno prenosive bolesti. Većina tih infekcija nema simptome, pa je testiranje jedini način da se sigurno zna imate li ih ili ne. Također, pazite na simptome – ako imate problema s mokrenjem, ako osjećate bol tijekom seksa, ako se pojave čirevi ili kvržice oko genitalija, obavezno otiđite liječniku. 

11. Seks tijekom trudnoće? 

Seks je obično siguran tijekom trudnoće, ali vjerojatnije je da ćete za to vrijeme biti podložniji infekcijama, pa je još važnije voditi računa o osnovama higijene nakon seksa - piškite se poslije, operite vaginu i ruke.  Potaknite svog partnera da učini isto.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...