Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Izbjegnite ovih sedam grešaka i kolači će uvijek ispasti savršeno

Izbjegnite ovih sedam grešaka i kolači će uvijek ispasti savršeno

Prije nego što naučite peći poput Jamieja Olivera, morate naučiti peći kao francuski petogodišnjak. Nepročitani recept, previše zamjena originalnih sastojaka ili nedovoljno zagrijana pećnica daju neugodne rezultate

VIDEO

Tko od nas nije gledao neku od milijun emisija o kuhanju i pomislio: 'I ja to mogu! Ma, bez problema!', samo da biste se našli kako sjedite na podu svoje kuhinje pet sati kasnije, plačete i držite ugljenastu smjesu koja bi trebala biti kolač dok vaš detektor dima trešti u pozadini?

POGLEDAJTE VIDEO: Savršeno kuhana jaja

Pokretanje videa...

Jaja 01:11

Dobro, možda i nije toliko dramatično, ali s pečenje je jako lako zeznuti stvar. Evo sedam najčešćih načina grešaka koje ljudi rade kod pečenja, provjerite ih da bi ih u budućnosti izbjegli: 

Počinjete se upoznavati s pečenjem s preambicioznim receptom 

Jasno je da svi žele napraviti umjetničke kolače, ali morate naučiti hodati prije nego što možete trčati, pa počnite s nečim jednostavnim. Predlažemo Gâteau au yaourt. Ne dopustite da vas otmjeni francuski naziv zavara - djeca u Francuskoj ovo uče raditi u vrtiću. 

U svom najjednostavnijem obliku, ova torta od jogurta ima samo šest sastojaka, a ne morate ih niti mjeriti. To je dobra početnička torta jer rani uspjeh motivira, a mnogo je ukusnija od one komplicirane torte koju biste vjerojatno uništili.

Ne čitanje recepta prije početka pripreme

Svaki početnik u kuhanju je pogriješio u pripremi jela tako što nije slijedio recept, a to je još gore kad je u pitanju pečenje kolača jer je obično teže 'spasiti' peciva nego kuhanu hranu. 

Pročitajte recept do kraja kako biste znali koliko će cijeli proces stvarno trajati (kolačima sa sirom trebaju sati da se ohlade, na primjer), i imate li sve potrebne sastojke ili morate prvo u trgovinu. 

Također je korisno staviti sastojke na mjesto gdje ih možete lako dohvatiti i mentalno 'provjeriti' cijeli recept prije nego počnete peći.

Nije prethodno potpuno zagrijana pećnica

Guranje posude pune smjese za tortu u prehladnu pećnicu uništilo je mnoge rođendanske zabave, pa se pobrinite da vaša pećnica bude na pravoj temperaturi u pravo vrijeme. 

Ako imate modernu pećnicu s termometrom, upotrijebite je. Ako nemate, uložite u termometar. 

Također, oduprite se iskušenju provjeravanja pečenosti. Svaki put kad otvorite pećnicu, promijenite njezinu temperaturu.

Meso će biti ukusnije ako ga premažete maslinovim uljem
Meso će biti ukusnije ako ga premažete maslinovim uljem

Ne koristite sastojke sobne temperature

Miješanje nečega poput hladnog mlijeka ili jaja s omekšanim ili otopljenim maslacem odmah će ohladiti zasićenu masnoću te će se stvrdnuti.

To nekoć pahuljasto, glatko tijesto će izgledati zgrušano i čak može rezultirati otopljenim komadićima maslaca u konačnom proizvodu.

Ne miješate suhe sastojke prije mokrih

Jeste li ikada pogledali recept i pomislili: 'Zašto ovo moram raditi ovim određenim redoslijedom? Sve se miješa, zar ne?' Svi smo...

Miješanje suhih sastojaka ravnomjerno raspršuje sredstva za dizanje, šećer i druge arome po brašnu.

Miješanje tekućih sastojaka prije nego što ih pomiješate sa suhima znači da morate manje miješati mokre i suhe sastojke, čime se sprječava pretjerano miješanje koje pečenju daje tešku, ljepljivu teksturu. 

Neka stvari ostanu lagane i prozračne miješanjem suhog sa suhim, mokrog s mokrim, a zatim jedne i druge smjese zajedno.

Stavljate glazuru na topli kolač

Pokušaj premazivanja glazurom toplog kolača je početnička pogreška pri kojoj se glazura rastopi. Ponekad je to ono što želite, ali ako nije, imajte strpljenja i pričekajte da se kolač skroz ohladi piše Lifehacker.

Previše zamjena za sastojke

Kad zamjenjujete sastojke u pečenju, morate to učiniti kako treba. U krajnjem slučaju, možete koristiti sodu bikarbonu umjesto praška za pecivo, ali omjer sode i praška za pecivo je 1/2 prema 2, a to nije isto.

Ovako ćete dobiti hrskavi batat iz pećnice: Pazite na ove 3 stvari
Ovako ćete dobiti hrskavi batat iz pećnice: Pazite na ove 3 stvari

Jaja možete zamijeniti sokom od slanutka, ali kad počnete mijenjati više od jednog sastojka u jednom kolaču, vjerojatno ćete dobiti neočekivane rezultate koje će vas neugodno iznenaditi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku