Lifestyle

Komentari 1

Izraelska studija: Cijepljenje trudnica protiv covida moglo bi također zaštititi i njihove bebe

Izraelska studija: Cijepljenje trudnica protiv covida moglo bi također zaštititi i njihove bebe

Trudnice koje se cijepe protiv koronavirusa mogle bi prenijeti zaštitu na svoje bebe, pokazalo je novo izraelsko istraživanje. Također, slučaj u Americi dodatno potvrđuje te tvrdnje

Izraelski znanstvenici su otkrili kako postoji mogućnost da cijepljenje trudnice protiv korona virusa zaštitu može prenijeti i na bebu. Tomu u prilog ide i tvrdnja dvojice američkih pedijatara po kojima je na Floridi nedavno na svijet došlo novorođenče kod kojega su otkrivena antitijela na koronavirus, a njegova je majka u trudnoći dobila dozu cjepiva.

POGLEDAJTE VIDEO: Koji su najveći strahovi vezani za Covid-19?

Članak koji su objavili dr. Paul Gilbert i dr. Chad Rudnick još nije prošao recenziju, što znači da ga još nije službeno potvrdila znanstvena zajednica.

Liječnici su objavili da je djetetova majka, koja je zdravstvena radnica, prvu dozu cjepiva Moderne dobila u siječnju u 36. tjednu trudnoće, a tri tjedna kasnije rodila je zdravu djevojčicu. Dr. Gilbert je rekao da je po 'njegovim saznanjima ovo prvi ovakav javnosti poznat slučaj'.

- Dakle, postoji mogućnost da se novorođenče zaštiti i da se smanji njegov rizik od infekcije Sars-CoVom-2 ako je majka dobila dozu cjepiva - objasnio je dr. Gilbert.

- Po našim saznanjima, ovo je prvi slučaj u svijetu u kojemu je uočeno da se dijete rodilo s antitijelima nakon cijepljenja majke. Testiranje smo proveli tako što smo uzeli krv iz pupčane vrpce novorođenčeta da bismo ustanovili jesu li majčina antitijela prešla na bebu - pojasnio je liječnik za ABC, istaknuvši da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo je li dojenčad učinkovito zaštićena tim antitijelima.  

Young mother holding her little newborn baby girl, smiling with

Izraelska studija

Prema istraživanju izraelskih znanstvenika provedenom u veljači, antitijela su otkrivena u svih 20 žena koje su cijepljene objema dozama cjepiva Pfizer/BioNTecha u trećemu tromjesečju trudnoće, ali i u njihove novorođenčadi, a prenesena su putem placente, piše Reuters.

- Naša saznanja upućuju na to da bi cijepljenje trudnica moglo zaštititi i majke i novorođenčad od infekcije SARS-CoVom-2 - piše u studiji izraelskih znanstvenika. 

Rezultati istraživanja znanstvenika jeruzalemskog Sveučilišnog medicinskog centra Hadassah objavljeni su u ožujku na internetskoj stranici medRxiv, na kojoj stručnjaci objavljuju još nerecenzirana otkrića svojih studija, a izraelski mediji o tomu su izvijestili u utorak.

Autori ističu da je riječ o maloj studiji te da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se procijenio učinak cijepljenja u različitim fazama trudnoće, kao i sigurnost i učinkovitost različitih, dosad dostupnih cjepiva.

FILE PHOTO: A nurse prepares an injection of the influenza vaccine at Massachusetts General Hospital in Boston, Massachusetts

Jedna od autorica studije, Dana Wolf, za Jerusalem Post je rekla da će u suradnji s kolegama početi proučavati i koliko će dugo kod novorođenčadi trajati antitijela čiji je nastanak potaknut cjepivom. 

Pfizer Inc i BioNTech su prošli mjesec objavili da su započeli međunarodno istraživanje na 4000 volonterki kako bi procijenili sigurnost i učinkovitost svojega cjepiva protiv covida-19 u zdravih trudnica.

Studijom će nastojati ustanoviti i prenose li cijepljene trudnice zaštitna antitijela na svoje bebe.

Rezultati odvojene, još nerecenzirane američke studije objavljene prošli tjedan, pokazali su da su antitijela inducirana trudnicama iz cjepiva protiv covida-19 s glasničkom RNK, poput Pfizer/BioNTecha i Moderne, prenesena i bebama putem posteljice ili majčina mlijeka.