Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Jahanje u Lipiku, paragliding u Pakracu i penjanje u Velikoj

Jahanje u Lipiku, paragliding u Pakracu i penjanje u Velikoj
9

Prekrasni parkovi poput onog u Papuku ili Trenkovu, brojna izletišta u prirodi, organizirani lov i ribolov te narodne manifestacije privlače turiste i domaće goste

VIDEO

Park prirode Papuk u Velikoj

U ovom se prekrasnom parku bicikl može voziti na tri uređene staze, a postoje i brojni šumski putevi koji prolaze kroz najljepše predjele Papuka. Zbog raznolikosti biljnih vrsta, starosti stabala te kompozicije parka, park je zaštićen kao vrijedni hortikulturni spomenik prirode 1967. godine. 

Na Papuku se moguće i penjati na registriranoj stijeni za slobodno penjanje čija je ukupna visina iznad 50 m. Drugi zaljubljenici u visinu mogu doživjeti ljepote Papuka iz ultralakih letjelica, motornih zmajeva i Cessnom. Letjelište Pliš Park Papuk prvo je registrirano letjelište za letenje parajedrilica i ovjesnih jedrilica u Slavoniji, a u samom je parku.

U Velikoj su smještene i toplice s tri bazena koji se pune vodom iz prirodnih termalnih izvora te su idealne za osvježenje u ljetnim danima.

Park u Trenkovu

U slavonskom selu Trenkovu smještenom desetak kilometara od Požege je park koji je ime dobio po barunu Franji Trenku, poznatom slavonskom junaku.

U parku je i Trenkov dvorac koji je upisan u Registar zaštićenih objekata prirode kao spomenik parkovne arhitekture. Ovaj je park po mnogo čemu jedinstven, u njemu ima stotinjak različitih vrsta stabala od kojih 6-7 nema nigdje u Slavoniji. Legenda koja se stoljećima prenosi je da ispred dvoraca još uvijek postoji Trenkov hrast na koji je barun Trenk vješao neposlušne seljake.

Sovsko jezero

Sovsko jezero jedino je pravo jezero u Požeškoj kotlini, a iako ono ima vlastiti izvor vode, pretpostavlja se da je ono ostatak Panonskog mora. Oko njega je šuma te je obraslo trskom, šašem i močvarnim travama koji mu daju izvornu prirodnu i netaknutu ljepotu. Jezero je duboko od 14 do 44 metra, a u njegovoj okolini su i mnoge ljekovite trave. Oko jezera se gnijezde ptice močvarice, a ono je bogato brojnim životinjskim vrstama koje zaljubljenici u prirodu dolaze promatrati.

Izletišta u prirodi

U Požeško-slavonskoj županiji su mnogobrojna seoska gospodarstva i ekoturistički centri koji posjetiteljima nude bogatu gastronomsku ponudu te mnogobrojne sportske aktivnosti.

  • Izletište "Eko Centar" u Brestovcu
  • Mini Zoološki park Marinero u Kutjevu
  • Izletište Da-bar u Pakracu
  • Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marošević u Pakracu
  • Ruralna kuća za odmor u seljačkom domaćinstvu "LARVA" u Trenkovu
  • Seoski turizam Stari fenjeri kraj Požege
  • Turističko seljačko gospodarstvo Etno kuća Bello u Pleternici
  • Seoski turizam "Zlatni lug" kraj Požege

Lov i ribolov 

Turistička Zajednica Požeško-slavonske županije kaže kako je lov na njihovom području zanimljiv dio turističke ponude, a ono što je najvažnije je da je organiziran i legalan pa se tako turisti trebaju raspitati u lovačkim društvima kako i gdje na najpovoljniji način loviti. To mogu učiniti u lovačkim društvima "Jelen","Slavuj", "Lapjak", "Dilj", "Fazan", "Košuta", "Kuna Paka", "Papuk", "Psunj", "Šljak", "Sokol", "Sokolovac", "Fazan", "Psunj", "Seljak", "Slavonac", "Šljuka", "Strijela", "Vidra", "Vranovac" i "Vepar".

Jedan od omiljenih oblika rekreacije u Slavoniji je ribolov, koji u sklopu organiziranih ribolovnih društava pruža mogućnost odmora s obitelj, kao i druge turističke sadržaje. Ako vas zanima ribolov u ovoj županiji, za detaljnije informacije možete se raspitati kod Športskog ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije, u ribolovnom društvu "Slavonac", "Bektež", "Matišavac", "Pakrac", "Pastrva", kao i na seoskim gospodarstvima "Stari fenjeri" i "Zlatni lug".

Paragliding

Na području županije djeluju Letački klub "Bumbar" iz Pakraca i Paragliding klub "Rotor", a u Parku prirode Papuk nalazi se prvo registrirano letjelište za letenje parajedrilica i ovjesnih jedrilica u Slavoniji.

Jahanje

U slavonskim konjičkim centrima mogu se pohađati škole jahanja, ali i sudjelovati u natjecanjima, dresuri i rehabilitaciji. Osobito je popularno terapijsko i rekreacijsko jahanje Hrvatskog centra za konjogojstvo "Državna ergela Lipik", u Kasačkom klubu "Dijamant", u konjičkom klubu "Filippos", klubu "Pleternica" te u klubu "Gospino brdo".

Manifestacije

Ivanjski Krijes u Požegi

Tradicionalno Požežani se 21.lipnja okupljaju kako bi proslavili početak ljeta i dulje dane paljenje Ivanjskog krijesa uz bogat scenski i glazbeni program na Trgu Sv.Trojstva. Taj običaj potječe od starih Slavena koji su na okolnim brdima, koji su vatru smatrali sredstvom za tjeranje zlih duhova. 

Pakračko ljeto

Od 8. lipnja do 31.srpnja na trgovima, ulicama i drugim lokacijama traje Pakračko ljeto. Mnoštvo koncerata, predavanja, projekcija filmova, kazališnih predstava i umjetničkih izložbi obogaćuju kulturnu ponudu tog grada, a za aktivnije tipove tu su malonogometni turniri, natjecanja u pikadu i drugim sportskim vještinama.

Likovna kolonija Alilovci

Ova likovna kolonija okuplja desetak mladih umjetnika, većinom akademskih slikara, koji nadahnuti prirodnim ljepotama i slavonskim običajima slikaju motive tog podneblja pred živom publikom u Alilovcima. Umjetnicima je cilj prikazati i slavonsko selo kao turističku destinaciju u ovom dijelu Europe. 

Lipiku s ljubavlju

Tradicionalna ljetna likovna kolonija u Lipiku okuplja cijenjene umjetnike iz Hrvatske i inozemstva, gdje nastaju radovi koji se potom predstavljaju diljem Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije