Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Japanske metode: Očistite dom sprejom od naranče, jabukom...

Japanske metode: Očistite dom sprejom od naranče, jabukom...

Nova knjiga 'Jednostavnost kod kuće' pokazuje nam kako učinkoviti očistiti dom na prirodan način s korama citrusa ili pak s jabukama, a osim što su vrlo efikasni, ovi domaći pripravci preplavit će vaš dom ugodnim mirisom

VIDEO

Većina ljudi s prvom najavom ljepšeg i toplijeg vremena razmišljaju o proljetnom čišćenju doma, tradiciji prisutnoj diljem svijeta koja će 'osvježiti' naše životne prostore nakon zimske hibernacije i prije dolaska ljeta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

No, nova knjiga preispituje proljetno čišćenje u korist oosoujija, japanskog običaja čišćenja kuće za doček nove godine. Ova tradicija pospremanja detaljno je opisana u knjizi 'Jednostavnost kod kuće: japanski rituali, recepti i aranžmani za promišljen život', osnivača tvrtke Fog Linen Work, Yumiko Sekine, u suradnji s Jenny Wapner.

Možda malo kasnimo za Novu godinu, ali zašto čekati samo proljeće za novi početak? Tradicija čišćenja, opisana u donjem dijelu, zajedno s domaćom otopinom za čišćenje izrađenom od kore citrusa, upravo je ono što nam treba za čisti početak 2021. godine.

Japanski običaj Oosoujija

Pred sam kraj godine, mnogi Japanci duboko čiste kuće kako bi dočekali Novu godinu. Ovaj ritual, nazvan oosouji, datira iz razdoblja Heian iz osmog stoljeća, kada je bio poznat kao susu harai. Dubinsko čišćenje popraćeno je postavljanjem parova borovih grana ili kadomatsua na ulazna vrata. Sve je to učinjeno u očekivanju posjeta Toshigamisame, boga nove godine, koji će, prema legendi, 31. prosinca ići od kuće do kuće darujući sreću i dajući svima dar druge godine života. Kad je kuća čista i spremna za novu godinu, na vrh ulaza postavlja se upleteno slamnato uže zvano shimekazari.

Oosouji je više od pukog čišćenja i rješavanja nereda; radi se o puštanju neželjenih stvari, uvođenju reda u kaos i dočeku nove godine čisti. I poduzeća prakticiraju oosouji. To je prilika da zatvorite račune, arhivirate stare datoteke, pa čak i riješite preostale sukobe. Čak i školarci izvode oosouji čisteći svoje stolove i naprtnjače.

Mama otkrila trik zbog kojeg ne mora peglati - isprobajte sami!
Mama otkrila trik zbog kojeg ne mora peglati  - isprobajte sami!

U oosoujiju je fokus na minimalizmu, na njegovanju ugodnijeg okruženja s manje stvari, ali onih koje imaju više značenja i značaja. U japanskom uredu, kad počinju izrađivati ​​planove za prosinac, prvo što označe na kalendaru je dan čišćenja. Posljednjeg radnog dana u prosincu svi dolaze u trapericama i majicama, a ured čistimo od vrha do dna. Osjećaj je tako dobro čistiti sa svima koji rade zajedno, znajući da smo, nakon što završimo, obavili ogroman posao i možemo krenuti čisti u nove pobjede, piše Real Simple.

Kako napraviti sprej za čišćenje narančine kore

U duhu je japanske tradicije čišćenje napraviti ekološki prihvatljivijim korištenjem prirodnih sredstava za čišćenje, poput kora mikan naranče, jabuka i drugog voća, umjesto sintetičkih deterdženata. Narančine kore imaju uljni sok limonen, a kore jabuke jabučnu kiselinu, obje razgrađuju masnoće i održavaju drvene površine. Ova prirodna sredstva za čišćenje mirišu svježe i sigurna su za djecu i kućne ljubimce.

Young beautiful fashion model with Lemon. studio shot.
Profesionalna čistačica: Ovaj dio tuš kabine mnogi ne čiste
Profesionalna čistačica: Ovaj dio tuš kabine mnogi ne čiste

Za domaće sredstvo za čišćenje naranče, u maloj posudi kombinirajte koru jedne naranče za svaku šalicu [120 ml] vode. Pustite da zakuha pa kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Nakon što se ohladi, prebacite tekućinu u čistu bocu s raspršivačem. Potrajat će do mjesec dana. Koristite u cijeloj kuhinji i na drvenim površinama. 

Kako očistiti kore od jabuke

Kod kora od jabuka postupak je još lakši. Velikim komadom svježe kore od jabuka obrišite unutrašnjost sudopera ili ploča. Također možete dodati kore jabuka, zajedno s malo vode, u prljave ili zamrljane aluminijske posude. Samo prokuhajte ovu smjesu otprilike 15 minuta. Uklonit će čak i zapečene masnoće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku