Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Je li vašoj mački hladno? Top savjeti kako prepoznati da joj je prohladno i kako je zagrijati

Je li vašoj mački hladno? Top savjeti kako prepoznati da joj je prohladno i kako je zagrijati

Uši, šape i vrh repa vaše mačke će prvo izgubiti toplinu. Ako su ti dijelovi tijela hladni, vašoj je dlakavici vjerojatno prohladno. Također, ukoliko je kao zalijepljena za vaše krilo, moguće je da se pokušava ugrijati

VIDEO

Normalna tjelesna temperatura mačke pada između 37 i 39 stupnjeva . Ako joj temperatura padne ispod 37, vaša mačka je u opasnosti od blage hipotermije. Srećom, postoje jednostavni načini na koje možete pomoći svojoj mački da zadrži ugodnu tjelesnu temperaturu, čak i u najhladnijim mjesecima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mačak Boris šef Gajnica VIDEO

Dakle, ako se pitate: 'Je li mojoj mački hladno?' ili 'Kako da znam da mi je mački hladno?' evo nekoliko savjeta kojima im možete pomoći zadržati toplinu. Budući da mačke nastoje sakriti svoju nelagodu, morat ćete biti posebno pažljivi kako biste otkrili ove suptilne znakove da je vašoj mački hladno.

Blagodati spavanja s kućnim ljubimcima: Ima ih daleko više nego što možete zamisliti
Blagodati spavanja s kućnim ljubimcima: Ima ih daleko više nego što možete zamisliti

1. Hladni ekstremiteti

Uši, šape i vrh repa vaše mačke će prvo izgubiti toplinu. Ako su ti dijelovi tijela hladni, vašoj je mački vjerojatno prohladno.

2. Drijemanje na izravnim izvorima topline

Ako uhvatite svoju mačku kako rutinski odlazi do radijatora za svoj podnevni spavanac, možete se kladiti da pokušava povisiti tjelesnu temperaturu.

3. Sklupčana je 

Iako bi ovo mogao biti samo jedan od položaja vaše mačke za spavanje, ponekad je to znak da joj je prehladno. Maca kojoj je hladno podvući će svoje šape i rep ispod tijela kako bi sačuvala toplinu

4. Uvijek se želi maziti

Ako je vaša mačka trajno pričvršćena za vaše krilo, pošteno je reći da se pokušava ugrijati. Prohladne mace će se stisnuti jedna uz drugu radi topline.

PetMD navodi sljedeće znakove blage do teške hipotermije kod mačaka, koja se javlja kada im temperatura počne padati ispod 37 stupnjeva. 

Znakovi blage hipotermije, temperatura od 32 do 37 stupnja, kod mačaka uključuju:

  • Slabost
  • Drhtanje
  • Nedostatak mentalne budnosti

Znakovi umjerene hipotermije, od 28 do 32 stupnja, uključuju:

  • Ukočenost mišića
  • Niski krvni tlak
  • Stanje bez reakcije
  • Sporo, plitko disanje

Znakovi teške hipotermije, temperature niže od 28 stupnjeva, uključuju:

  • Fiksne i proširene zjenice
  • Nečujni otkucaji srca
  • Teškoće u disanju

Svaki od ovih simptoma zahtijeva odlazak veterinaru radi hitnog liječenja.

Savjeti za grijanje mačke zimi

Ljudi mogu tolerirati niske temperature bolje od mačaka, stoga je važno imati na umu znamenke na termostatu vašeg doma. Mi imamo dekice i flanelske pidžamice kako bi nam bilo udobno i toplo kroz duge zimske noći. Vaša mačka nema takav luksuz. Uz to, toplo mjesto za ugodan boravak, većini mačaka čini dobra temperatura, recimo, od 16 stupnjeva.

Žene koje imaju ovog ljubimca privlače najviše muškaraca
Žene koje imaju ovog ljubimca privlače najviše muškaraca

Ako imate mačku na otvorenom i zatvorenom istovremeno, pripazite na temperature niže od 7 stupnjeva, prema Texas A&M Veterinary Medicine. Prema Cat Behavior Associatesu, starijim, mršavijim mačkama možda će trebati i izdašnije temperature kako bi im bilo ugodno.

Evo nekoliko dodatnih savjeta za zagrijavanje vaše mačke:

1. Dajte im dekicu, ili dvije, tri. Flanel je najudobniji materijal u koji se može uvući maca. I koliko god to slatko zvučalo, nemojte svoju mačku umotati u deku. Mrze ograničenja! Neka vaša mačka sama uredi pokrivač kako god želi.

2. Isprobajte topli krevetić. Izbori su brojni - postoje kreveti za kućne ljubimce u obliku krafne, poluzatvoreni kreveti, kao i tradicionalni kreveti za kućne ljubimce. Savjet je da odaberete grijani krevet koji najviše podsjeća na izvorni krevet vaše mačke. Navlaka koja se može skinuti za jednostavno pranje je plus. 

3. Podignite mačji krevet jer vrući zrak se penje 'prema gore', tako će vaša mačka ostati toplija na višoj razini. Samo nemojte držati njezin krevet na nečemu nestabilnom.

4. Iskoristite sunce u zatvorenom prostoru. Svi možemo dočarati sliku mačke koja se blaženo sunča blizu prozora. Ostavite zavjese otvorene tijekom dana kako bi vaša mačka mogla uživati ​​u dodatnoj toplini.

5. Vrijeme je za igru. Svaki dan odvojite vrijeme za interaktivnu zabavu sa svojom mačkom. Potaknite svoju mačku da trči i skače. To će povećati njezinu tjelesnu temperaturu i pomoći da se vas dvoje povežete.

6. Dodatno je hranite. Mačke troše više kalorija zimi kako bi se zagrijale, tako da možete popustiti svoju politiku hranjenja tijekom tog vremena. Neki veterinari, poput dr. Kena Tudora koji piše za PetMD, čak vjeruju da bismo trebali mijenjati količinu hrane kojom hranimo naše mačke na temelju godišnjeg doba. Savjetuje hraniti ih manje u toplijim, a više u hladnijim mjesecima, a ne uvijek istom količinom godišnje.

Želite kućnog ljubimca? Evo što treba uzeti u obzir prije odluke
Želite kućnog ljubimca? Evo što treba uzeti u obzir prije odluke

7. Podijelite svoj krevet. Sve dok ne ometa vaš san, razmislite o tome da mačku pustite da se udobno smjesti u vašem krevetu za dodatnu toplinu.

Kako pomoći mačkama koje borave na otvorenom da ostanu tople zimi?

Većina ovih savjeta do sada je bila za kućne mačke. Ali ako imate mačku koja boravi vani jednako kao i unutra, ili samo želite ponuditi udobnost mačkama na ulici, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti.

Održavanje unutarnjih/vanjskih ili vanjskih mačaka toplima:

Prema onome što je veterinar dr. Marty Becker rekao za VetStreet, dvije su glavne komponente koje će grijati ulične mace zimi: sklonište i hrana.

Možete kupiti izolirano sklonište u trgovini za kućne ljubimce ili napraviti jedno sami ako ste dovoljno vješti. Uvjerite se da otvori nisu dovoljno veliki za smještaj drugih životinja kao što su rakuni, tvorovi ili oposumi, a plastični preklop može uvelike zadržati toplinu.

Pokrivači od primjerice sijena najbolji su za izolaciju - izbjegavajte tkanine koje zadržavaju vlagu poput svakodnevnih ručnika ili deka. Postavite skloništa dalje od područja s velikim prometom. Pokušajte ih držati podignute nekoliko centimetara od tla kako biste sačuvali toplinu i učinite sve što možete da postavite otvor skloništa uz zaklon kao što je zid ili ograda kako biste smanjili hladnoću vjetra.

Kada je hrana u pitanju, savjesni ljudi, za mačke mogu staviti ugrijanu konzerviranu hranu vani u predviđenim intervalima. To će naučiti mačke da stignu na vrijeme na topli obrok. Poslužite i suhu hranu, jer će se konzervirana hrana smrznuti ako se ne pojede odmah.

Od igre do hrane i spavanja: 6 jednostavnih savjeta za pomoć vašim ljubimcima da žive duže
Od igre do hrane i spavanja: 6 jednostavnih savjeta za pomoć vašim ljubimcima da žive duže

Ne zaboravite vodu! Povremeno provjeravajte da se nije smrznula. Iznad svega, zapamtite, ako vam je hladno, vjerojatno je i vašoj mački hladno. Dovoljno je samo nekoliko jednostavnih promjena kako bi one bile sigurne i tople tijekom cijele zime, piše Rover.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak