Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Jedinci nisu razmaženi i škrti, a često odrastaju zadovoljniji

Jedinci nisu razmaženi i škrti, a često odrastaju zadovoljniji
1

Djeca koja odrastaju sama profitiraju jer imaju nepodijeljenu roditeljsku pažnju i zbog izostanka borbe za nju razvija im se osjećaj vlastite vrijednosti i samopouzdanja

VIDEO

Česte su predrasude o djeci koja odrastaju bez braće i sestara - razmaženi, navikli na pažnju, ne znaju dijeliti... No s druge strane, istraživanja su pokazala da to ima i neke prednosti.

Prema nekima su jedinci čak i sretniji jer se trećina djece u većim obiteljima žali na maltretiranje starijeg brata ili sestre.

Psihologinja Susan Newman, koja je i napisala knjigu o zadaćama roditelja s jednim djetetom, kaže kako karakter djeteta nema puno veze s tim je li raslo samo ili uz braću i sestre.

Drogirani dječak (11): Ne znam gdje sam, tko sam ni što sam...
Drogirani dječak (11): Ne znam gdje sam, tko sam ni što sam...

Najrasprostranjeniji je mit da su jedinci razmaženi. No da tomu nije baš tako ide u prilog i činjenica da prilično razmažene djece ima i u obiteljima s više braće i sestara, uglavnom onih mlađih. Newman ističe kako su brojna istraživanja posljednjih 30 godina opovrgla mitove o jedincima te dokazala da se ne razlikuju u ponašanju od vršnjaka.

Njihovo ponašanje velikim dijelom, naravno, ovisi o odgoju. Nadalje, dugo se smatralo da su jedinci manje komunikativni od djece koja imaju braću, no ta djeca se, komunikološki gledano, najnormalnije razvijaju jer imaju interakciju s drugom djecom u parku, vrtiću, školi ili u igri. Njihova prednost je i ta što provode više vremena u razgovoru s roditeljima, ali i drugim odraslima, a dublje interakcije pozitivno djeluju na razvoj.

Sljedeći mit je da su jedinci usamljeni, no kako naglašava psihologinja Newman, istina je potpuno drugačija.

Shvaćanje vlastitog djetinjstva pomaže nam u odgoju djeteta
Shvaćanje vlastitog djetinjstva pomaže nam u odgoju djeteta

Istraživanje provedeno 2010. u Velikoj Britaniji pokazalo je da mnoga djeca koja su bila žrtve maltretiranja starije braće i sestara su zapravo bila duboko nesretna, za razliku od jedinaca koji su pošteđeni takvih negativnih iskustava. Također, odavno su naučili sami sebe zabaviti i zaigrati se pa se ne osjećaju usamljeno. Stereotip je i da djeca jedinci šefuju svima oko sebe jer su navikli uvijek biti u centru pažnje. Šefovanje i naređivanje drugima, baš kao i zahtjevnost ili razmaženost, jednako postoji i u obiteljima s više djece.

Kontra ovoga mita govorio i činjenica da jedinci najčešće vole biti u društvu druge djece baš zato što nemaju braću i sestre te se stoga više od drugih trude biti prihvaćeni u igri i općenito u društvu. Uz jedince se često veže mit i da su zahtjevni. Kako navodi psihologinja Newman, dijete je onoliko zahtjevno koliko mu to roditelji dopuštaju, odnosno kako se postave prema djetetu i kako ga odgajaju.

Roditelji dvoje ili više djece najbolje vide koliko karakter utječe na dijete te koliko isti odgoj nije primjenjiv na sve jednako.

Ono iz čega jedina djeca u obitelji definitivno profitiraju je nepodijeljena roditeljska pažnja i izostanak borbe za nju. S obzirom na to da je fokus uvijek na njima, razvija im se osjećaj vlastite vrijednosti i samopouzdanja. Također, s obzirom na to da ih se ne uspoređuje s dosezima brata ili sestre, vlastita postignuća pripisuju isključivo sebi, a to također pridonosi jačanju samopouzdanja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'