Obavijesti

News

Komentari 93

Drogirani dječak (11): Ne znam gdje sam, tko sam ni što sam...

Drogirani dječak (11): Ne znam gdje sam, tko sam ni što sam...
1

Ovakav je odgovor dao 11-godišnjak doc. prim. dr. sc. Katarini Dodig Ćurković kad je mladog pacijenta pitala zašto je konzumirao osvježivač zraka...

VIDEO

- Liječnice, pojma nemate koji je to osjećaj kad ne znate ni gdje ste, ni što ste, niti tko ste! Nalazite se u jednom čudnom svijetu i niste ni svjesni što radite. Totalno nemate pojma tko ste, imate kaos u glavi i razne boje! Sve to traje 20-ak minuta, a nakon toga ne osjećate ništa!

Ovakav je odgovor dao 11-godišnjak doc. prim. dr. sc. Katarini Dodig Ćurković, pročelnici Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek kad je mladog pacijenta koji je došao u Zavod pitala zašto je konzumirao osvježivač zraka. Ne samo njegov odgovor nego i podatak da je na Zavodu prošle godine evidentiran samo jedan, a ove godine do 1. kolovoza čak 13 slučajeva bolničkog prijama nakon konzumacije tzv. osvježivača zraka, daje veliki razlog za zabrinutost, piše Glas Slavonije.

- Tih 13 evidentiranih maloljetnih osoba u dobi od 11 do 18 godina nipošto nije konačan broj jer ovo su samo one osobe koje smo mi zabilježili. Oni su, zbog loše kliničke slike, obrađivani na Klinici za pedijatriju i nakon toga su došli kod nas. Problem je u tome što ne postoje trakice kojima se može točno detektirati da je netko uzeo "to i to" sredstvo, jer je to još uvijek siva zona. Oni nam kažu koje su sredstvo uzeli ili gdje su ga kupili ili nabavili od prijatelja te, naposljetku, jesu li taj osvježivač međusobno podijelili. Čak nam kažu i novčani iznos za koji nabavljaju te tzv. osvježivače - kaže dr. Dodig Ćurković, prisjećajući se kako je istog 11-godišnjaka upitala koji je uopće smisao uzimanja tih osvježivača te da je dobila odgovor kako mlade vuče taj osjećaj da ponovo budu "high". Rekao joj je i da je teško odoljeti nečemu što proizvodi osjećaj koji je teško opisati.

Dr. Dodig Ćurković naglašava kako tzv. osvježivači zraka itekako ostavljaju posljedice na konzumenta, i to u smislu da ponajprije izazivaju promjene ponašanja, a dodatan je problem što je riječ o kemijskom sredstvu za koje nitko ne zna kako točno utječe na djecu. 

- Roditeljima savjetujem da djeci, ako nešto posumnjaju, "vise nad glavom". U ovom suvremenom načinu života trebaju biti stalna podrška djeci. Također, trebaju biti pravi roditelji, a izbjegavati tzv. friendly odnos. Ponavljam da društvo vrlo često ima veći utjecaj na pojedinca nego roditelji, stoga je važno znati gdje su djeca, što rade i s kim su. Nažalost, sudeći prema stvarnim situacijama, upravo takvo što je prijeko potrebno - zaključuje dr. Dodig Ćurković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik