Obavijesti

Lifestyle

Komentari 81

Jedna, jedina pizza - kriška čistog užitka koji se ne odbija

Jedna, jedina pizza - kriška čistog užitka koji se ne odbija
3

Jelo koje svi vole: Iako vam se može učiniti da se na pizzu mogu potrošiti ostaci namirnica iz hladnjaka, dobru pizzu čine samo svježi vrhunski sastojci

VIDEO

Malo je jela koja su pod istim imenom prepoznatljiva širom svijeta i toliko “demokratična” da su često i na bogataškim stolovima i dostupna siromasima. Pizza je bez sumnje jedno od takvih jela. Oličenje je jednostavnosti i koliko god se čini da je može pripremiti svatko, dobre se pizze dugo pamte i zbog njih smo spremni prijeći i koji kilometar više da bismo uživali u dobro poznatom okusu. I svaka pizzerija, svaki kuhar i svaka kućanica ima svoj recept za najbolje tijesto. Danas je recepata više nego ikad prije. 

Jedni ga pripremaju kao tijesto za kruh, drugi to odbacuju i brašnu dodaju samo sol i jogurt, treći umjesto kvasca stavljaju prašak za pecivo... Kao što variraju recepti, tako variraju i vrste brašna, od pšeničnoga preko heljdina i slanutkova ili konopljina do podloge koja je zapravo tanko nanijeta palenta. I svaki sastojak daje svoj doprinos i mijenja to tradicionalno jelo onako kako to sami želite. Ali koliko je važno biti što bliže izvorniku dokazuje i to da su stanovnici Napulja, mjesta gdje je nastala moderna pizza, prije nekoliko godina zaštitili svoj recept za to jelo. Na njihovoj se pizzi, u nas poznatijoj kao margariti, uvijek moraju naći rajčice vrste San Marzano koje su dozrele na padinama Vezuva, mozzarella od bizona iz Kampanije i Lacija te svježi bosiljak. 

Druga je poznata vrsta sicilijanska koja se razvila iz jela sfincione, što je zapravo focaccia, vrsta pogače  s nadjevom od priručnih namirnica. Osim tih vrsta Talijani najčešće naručuju capricciosu, pizzu s mozzarellom, šunkom, gljivama, artičokama i rajčicom ili pugliese, s rajčicom, mozzarellom i lukom.  Sastojci koje ćete staviti na svoje omiljeno tijesto, ovise o vašem ukusu. Mozzarella, bez koje Talijani i ne razmišljaju o pizzi, dobila je „pojačanje“ pa i zamjenu u nizu drugih sireva koji se lijepo tope. Iako vas može zavesti misao da  se na pizzu mogu potrošiti ostaci namirnica iz hladnjaka, istina je da dobru pizzu čine samo vrhunske i svježe namirnice. Zato to jednostavno jelo može biti i vrhunski gastronomski užitak u kojem će biti sadržane i namirnice poput pršuta, lososa, tartufa, a katkad i kavijara.

Mediteranska

Sastojci: paket gotovog tijesta za pizzu, 100 g sira tilzita, 100 g fete, 10 maslina, 50 g inćuna, 2 rajčice, maslinovo ulje, šaka rikole, pasirana rajčica, prstohvat origana

Priprema: 

Tijesto za pizzu razvaljajte i njime obložite kalup za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Premažite ga maslinovim uljem pa slojem pasirane rajčice.  

Rasporedite naribani sir tilzit te po njemu poslažite ploškice rajčice i inćune. Posipajte origanom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. 

Po pečenoj pizzi poslažite masline, nadrobite sir fetu i posipajte opranim pa osušenim listićima rikole. Pokapajate maslinovim uljem i poslužite vruće. 

Brza pizza

Sastojci: 200 g mozzarelle, 100 ml rajčice, 100 g šunke ili pršuta, 1 francuz od bijelog kruha ili 2 lizike, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, šaka svježe kadulje

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Francuz prerežite na pola pa svaku polovicu prepolovite. Ako koristite lizike, prerežite ih po dužini.  

Položite kruh u lim za pečenje i svaki komad natrljajte komadom češnjaka pa ga premažite s malo maslinova ulja.

Polovice kruha premažite žlicom rajčice i poslažite po njoj listiće mozzarelle. Po siru položite tanke ploške šunke ili pršuta i po površini rasporedite listiće svježe kadulje. Zapecite u pećnici  dok se sir rastopi. 

Povrtna pizza

Sastojci: 200 g brašna, 1/2 vrećice suhog kvasca, 1 čaša mlake vode, prstohvat šećera, žličica soli, malo maslinova ulja, 150 g mozzarelle, 50 g inćuna iz ulja, 1 žličica origana, 1 crvena paprika, mali poriluk  

Priprema: 

U malo mlake vode rastopite kvasac i šećer te pustite da se digne. U prosijano brašno umiješajte sol, ulijte malo ulja i dodajte  vodu s kvascem. Umijesite rukama meko tijesto, razvaljajte ga i obložite njime dno okruglog ili četvrtastog lima za pečenje koji ste prethodno namastili i posipali brašnom. Pustite da odstoji nekoliko minuta, pa ga nabodite vilicom. 

Tijesto nakapajte s nekoliko kapi maslinova ulja, pa ga premažite pasiranom rajčicom. Po rajčici rasporedite naribanu ili tanko narezanu mozzarellu. Po cijeloj pizzi ravnomjerno rasporedite komadiće inćuna, kockice paprike i ploškice poriluka te posipajte sušenim origanom.   

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Gotovu pizzu narežite na kriške i poslužite vruću uz malo grčkog jogurta. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu
ŠTO VAM ZVIJEZDE SPREMAJU?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje