Jelo koje svi vole: Iako vam se može učiniti da se na pizzu mogu potrošiti ostaci namirnica iz hladnjaka, dobru pizzu čine samo svježi vrhunski sastojci
Jedna, jedina pizza - kriška čistog užitka koji se ne odbija
Malo je jela koja su pod istim imenom prepoznatljiva širom svijeta i toliko “demokratična” da su često i na bogataškim stolovima i dostupna siromasima. Pizza je bez sumnje jedno od takvih jela. Oličenje je jednostavnosti i koliko god se čini da je može pripremiti svatko, dobre se pizze dugo pamte i zbog njih smo spremni prijeći i koji kilometar više da bismo uživali u dobro poznatom okusu. I svaka pizzerija, svaki kuhar i svaka kućanica ima svoj recept za najbolje tijesto. Danas je recepata više nego ikad prije.
Jedni ga pripremaju kao tijesto za kruh, drugi to odbacuju i brašnu dodaju samo sol i jogurt, treći umjesto kvasca stavljaju prašak za pecivo... Kao što variraju recepti, tako variraju i vrste brašna, od pšeničnoga preko heljdina i slanutkova ili konopljina do podloge koja je zapravo tanko nanijeta palenta. I svaki sastojak daje svoj doprinos i mijenja to tradicionalno jelo onako kako to sami želite. Ali koliko je važno biti što bliže izvorniku dokazuje i to da su stanovnici Napulja, mjesta gdje je nastala moderna pizza, prije nekoliko godina zaštitili svoj recept za to jelo. Na njihovoj se pizzi, u nas poznatijoj kao margariti, uvijek moraju naći rajčice vrste San Marzano koje su dozrele na padinama Vezuva, mozzarella od bizona iz Kampanije i Lacija te svježi bosiljak.
Druga je poznata vrsta sicilijanska koja se razvila iz jela sfincione, što je zapravo focaccia, vrsta pogače s nadjevom od priručnih namirnica. Osim tih vrsta Talijani najčešće naručuju capricciosu, pizzu s mozzarellom, šunkom, gljivama, artičokama i rajčicom ili pugliese, s rajčicom, mozzarellom i lukom. Sastojci koje ćete staviti na svoje omiljeno tijesto, ovise o vašem ukusu. Mozzarella, bez koje Talijani i ne razmišljaju o pizzi, dobila je „pojačanje“ pa i zamjenu u nizu drugih sireva koji se lijepo tope. Iako vas može zavesti misao da se na pizzu mogu potrošiti ostaci namirnica iz hladnjaka, istina je da dobru pizzu čine samo vrhunske i svježe namirnice. Zato to jednostavno jelo može biti i vrhunski gastronomski užitak u kojem će biti sadržane i namirnice poput pršuta, lososa, tartufa, a katkad i kavijara.
Mediteranska
Sastojci: paket gotovog tijesta za pizzu, 100 g sira tilzita, 100 g fete, 10 maslina, 50 g inćuna, 2 rajčice, maslinovo ulje, šaka rikole, pasirana rajčica, prstohvat origana
Priprema:
Tijesto za pizzu razvaljajte i njime obložite kalup za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Premažite ga maslinovim uljem pa slojem pasirane rajčice.
Rasporedite naribani sir tilzit te po njemu poslažite ploškice rajčice i inćune. Posipajte origanom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.
Po pečenoj pizzi poslažite masline, nadrobite sir fetu i posipajte opranim pa osušenim listićima rikole. Pokapajate maslinovim uljem i poslužite vruće.
Brza pizza
Sastojci: 200 g mozzarelle, 100 ml rajčice, 100 g šunke ili pršuta, 1 francuz od bijelog kruha ili 2 lizike, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, šaka svježe kadulje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Francuz prerežite na pola pa svaku polovicu prepolovite. Ako koristite lizike, prerežite ih po dužini.
Položite kruh u lim za pečenje i svaki komad natrljajte komadom češnjaka pa ga premažite s malo maslinova ulja.
Polovice kruha premažite žlicom rajčice i poslažite po njoj listiće mozzarelle. Po siru položite tanke ploške šunke ili pršuta i po površini rasporedite listiće svježe kadulje. Zapecite u pećnici dok se sir rastopi.
Povrtna pizza
Sastojci: 200 g brašna, 1/2 vrećice suhog kvasca, 1 čaša mlake vode, prstohvat šećera, žličica soli, malo maslinova ulja, 150 g mozzarelle, 50 g inćuna iz ulja, 1 žličica origana, 1 crvena paprika, mali poriluk
Priprema:
U malo mlake vode rastopite kvasac i šećer te pustite da se digne. U prosijano brašno umiješajte sol, ulijte malo ulja i dodajte vodu s kvascem. Umijesite rukama meko tijesto, razvaljajte ga i obložite njime dno okruglog ili četvrtastog lima za pečenje koji ste prethodno namastili i posipali brašnom. Pustite da odstoji nekoliko minuta, pa ga nabodite vilicom.
Tijesto nakapajte s nekoliko kapi maslinova ulja, pa ga premažite pasiranom rajčicom. Po rajčici rasporedite naribanu ili tanko narezanu mozzarellu. Po cijeloj pizzi ravnomjerno rasporedite komadiće inćuna, kockice paprike i ploškice poriluka te posipajte sušenim origanom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Gotovu pizzu narežite na kriške i poslužite vruću uz malo grčkog jogurta.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!