Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Jedno jaje na dan prepolovilo rizik od usporenog rasta djece

Istraživanje među djecom u Ekvadoru je pokazalo da jedno jaje na dan kod djece u dobi između 3 i 6 mjeseci može prepoloviti rizik od zaostajanja u rastu te još više rizik od pothranjenosti

Foto: 123RF
3 komentara

Svako jutro jedno jaje snagu daje, a od njega djeca i rastu, tvrde znanstvenici koji su proveli šestomjesečno istraživanje među djecom u Ekvadoru i nedavno objavili rezultate istraživanja u časopisu Pediatrics. Naravno, studija prvenstveno govori o pothranjenoj djeci koja su bila preniskog rasta za svoju dob i ističe se da su jaja, bez obzira na to kako su spravljana, potaknula da narastu do zdrave visine.

Foto: 123RF

Znanstvenici su pošli od pretpostavke da su prve dvije godine života ključne za razvoj i rast djeteta, te da je zaostajanje u razvoju u toj dobi uglavnom nepovratno. Loša prehrana je vodeći uzrok zaostajanja u razvoju djece, zajedno s nekim dječjim bolestima i infekcijama.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 155 milijuna djece mlađe od pet godina je zakržljalo ili su preniska za svoju dob, s tim da većina njih živi u zemljama s niskim i srednjim prihodima. 

OTPORNOST NA ALERGIJE Nove smjernice: Kikiriki, riba i jaja se daju djeci s 4 mjeseca

Studija provedena u ruralnim gorama Ekvadora obuhvatila je djecu u dobi između 6 i 9 mjeseci. Istraživači su obuhvatili 163 majke s djecom te dobi, koja su inače bila zdrava. Djeca su izmjerena i vagana, što je ponovljeno nakon šest mjeseci. Obitelji su posjećivane jednom tjedno, kako bi se pratilo zdravlje beba, s tim da je svaka obitelj na tjednoj razini dobivala za njih i zalihu jaja za tjedan dana. 

OD BLIJEDIH DO NARANČASTIH Znate li zašto neka jaja imaju žumanjke različitih nijansi?

Na kraju šestomjesečne studije istraživači su proučavali jesu li djeca koja su dobila jaja imala manji rizik od toga da budu slabije visine i težine od ostale djece, što bi ukazivalo na sporiji rast i razvoj. 

Na početku istraživanja, 37 posto djece koja su kasnije dobivala po jedno jaje na dan bilo je usporenog rasta, dok je u kontrolnoj grupi bilo 26 posto takve djece. Do kraja studije, to se značajno promijenilo: u skupini djece koja je dobivala po jedno jaje na dan bilo je 21 posto djece s usporenim rastom, dok je u kontrolnoj skupini već bilo 29 posto djece koja zaostaju u rastu i razvoju. 

TRI RECEPTA Super trik: Kuhana, poširana jaja ili kajgana iz mikrovalne

Uzimajući u obzir i druge čimbenike, djeca koja su dobivala jaja u konačnici su imala oko 47 posto manji rizik od toga da će na kraju studije biti zaostala u razvoju te čak 74 posto manju vjerojatnost da će biti pothranjena.

BROJNE KORISTI Evo što se dogodi tijelu kada svaki dan pojedete 3 cijela jaja

Prof. dr. Mary Fewtrell, voditeljica odsjeka za nutricionizam na Royal koledžu za pedijatriju i dječje zdravlje u Londonu dodaje da je jaje vrlo hranjiva hrana koja se može uvesti kao dio raznolike prehrane, nakon što majka odluči započeti komplementarnu prehranu, no nikako ga ne smijemo uvoditi prije četvrtog mjeseca.

KNJIGA DANA Zavrtite jaje - ako se brzo vrti, kuhano je! Sirovo se samo njiše

Ona kaže kako u nekim slučajevima jaje može izazvati alergiju, pa roditelji moraju voditi računa da ih tada isključe iz prehrane.   

Foto: SYSTEM

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje majkama diljem svijeta isključivo dojenje u prvih šest mjeseci, a nakon toga treba započeti s uvođenjem hrane, uz dojenje do dobi od dvije godine, pa i dulje.

PITALI SMO ZAGREPČANE Recept za tvrdo, uskrsno jaje? 'Slana voda je ključ uspjeha!'

Pritom se ističe kako je važno da djeca imaju različitu hranu u svojoj prehrani, ne samo zato što će tako osigurati sve vrijedne nutrijente, nego će se i upoznavati  sa širokim rasponom tekstura i okusa hrane.

KOLIKO JAJA TJEDNO SMIJEMO JESTI Već jedno jaje na dan povećava rizik od moždanog i infarkta?

Dakle, prehrana može uključivati jaja, ali istodobno mora sadržavati i mahunarke, grah, ribu mliječne proizvode i meso, ističu stručnjaci, prenosi portal 1Million Health Tips

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message