Lifestyle

Komentari 1

Jednostavni trikovi koji vraćaju bjelinu robi i posuđu bez muke

Jednostavni trikovi koji vraćaju bjelinu robi i posuđu bez muke

Sredstva za čišćenje sadrže kemijske spojeve koji u dodiru s drugima mogu reagirati, zato pomno čitajte deklaracije i ne miješajte različita sredstva

Poprime li tanjuri s vremenom ružne žućkaste i smeđe mrlje, u perilicu za pranje posuđa umjesto deterdženta ulijte šalicu varikine, a zatim operite kao što to inače činite. Pamučni stolnjaci i posteljina zabijelit će se ako nakon iskuhavanja na 90 stupnjeva u vodu za zadnje ispiranje dodate čašu octa ili limunske kiseline.

POGLEDAJTE VIDEO:

Otopina u omjeru litre vode i triju žlica aktivnog kisika u prahu osvježit će vašu garderobu koja u svom sastavu sadrži vunu. Potopite odjeću u spomenutu otopinu i neka u njemu odstoji cijeli dan. Silikonska daščica za sjeckanje hrane, koja je dobila boje i mrlje od pripremanja hrane, vratit će bijelu boju ako je istrljate limunovim sokom.

Dječjim puderom očistite kvake 

Mjedene posude, kvake i drške najbolje ćete očistiti mokrom krpicom namočenom u amonijak. Da biste temeljito očistili metalne kvake na prozorima i vratima, napravite smjesu od dječjeg pudera i alkohola, a zatim ih istrljajte flanelskom krpom.

Alkohol polira svijećnjake i srebro 

Srebro i drugi ukrasi dobit će sjaj ako ih očistite krpicom namočenom u amonijak. Ako vam je svijećnjak uprljan voskom, prvo sastružite vosak, a ostatak skinite mlakom vodom i deterdžentom. Kada se svijećnjak osuši, polirajte ga alkoholom.

Terpentin za ključeve 

Zahrđale ključeve stavite u posudu s terpentinom, koji možete kupiti u prodavaonicama slikarskih potrepština ili boja i lakova.

Petrolej čisti ogradu

Zahrđalo kovano željezo na ogradama najprije dobro očistite žičanom četkom. Potom ih premažite petrolejem ili jestivim uljem.

Bikarbona izbjeljuje 

Šalicu za kavu ili crni čaj posvijetlit ćete ako je očistite četkicom na koju ste nanijeli malo sode, a zatim isperete mlakom vodom.

Najčitaniji članci