Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Non-stop čistite prašinu i opet je tu? Evo zbog čega se to događa

Non-stop čistite prašinu i opet je tu? Evo zbog čega se to događa
2

Možete raditi sve kako treba, no ponekad vaša okolina može utjecati na to, npr. ako živite blizu velikih prometnica. No obratite pozornost na jastuke i na prašinu na zidovima

VIDEO

Koliko god je brisali, uvijek imate osjećaj da se prašina u vašem domu ponovno stvara. No ne brinite, uz pomoć ovih 9 savjeta u vašem domu će se nakupljati manje prašine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

1. Držite prozore zatvorene

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svi barem jednom dnevno prozračuju svoj dom pa širom otvore vrata ili prozore kako bi se napravio povjetarac. Međutim, uz taj povjetarac dolazi pelud i druge čestice izvana te se tako nakuplja i prašina. U redu je prozračiti dom, ali nemojte po cijele dane držati otvoren prozor jer će vam se tako sve više skupiti prašine, pogotovo ako živite blizu velikih prometnica. 

2. Redovito perite jastuke

Grinje obožavaju vaše jastuke jer se hrane mrtvim stanicama kože. One su malene i nevidljive, a u jednom gramu prašine može živjeti na stotine grinja. Da biste se riješili prašine i grinja, perite jastuke najmanje tri puta godišnje u vrućoj vodi.

3. Često brišite podove i usisavajte

Nemojte zaboraviti da se prašina skuplja i na podovima, a posebno ispod namještaja. Ako je moguće, svakodnevno brišite podove. Prvo usišite podove, a zatim ih obrišite vrućom vodom. Ako imate podove od tvrdog drveta, prvo provjerite s čim ih je najbolje brisati.

Znate li oprati četku za kosu? Ovako ćete se riješiti nečistoća
Znate li oprati četku za kosu? Ovako ćete se riješiti nečistoća

4. Istresite tepihe

Tepisi su leglo prašine. Male i srednje tepihe obavezno iznesite na otvoreno i dobro istresite. To će osloboditi većinu prljavštine i prašine. Ako ga želite detaljnije očistiti od prašine, objesite ga preko ograde i 'tucite' ga metlom. 

5. Nikako nemojte zanemariti zavjese i rolete

Većina prozora nije savršeno zabrtvljena, zbog čega rolete i zavjese skupljaju puno prašine. Redovito perite zavjese (prema uputama na etiketi). Rolete obrišite krpom od mikrovlakana koja je najbolji materijal za zadržavanje prašine. Ako ima malo prašine koristite suhu krpu, a ako ima više prljavštine i prašine koristite vlažnu krpu.

6. Koristite otirač

Otirač služi kako biste na njemu obrisali cipele i prljavštinu prije nego ju unesete u kuću. Samo ne zaboravite svako malo očistiti otirač. Možete koristiti i dva otirača, jedan ispred vrata, a drugi s unutarnje strane. 

Školski autobus pretvorile su u maleni idealni dom na kotačima
Školski autobus pretvorile su u maleni idealni dom na kotačima

7. Uvedite pravilo 'bez cipela u kući'

Ovo je čak i bolje od brisanja cipela na otiraču. Primijenite pravilo 'bez cipela' u vašoj kući. Na cipelama se skuplja prljavština, prašina i bakterije. Izujte cipele pri ulazu u kuću i riješite se puno prašine. Nekima možda može biti neugodno tražiti od gostiju da se izuju, ali ako držite ormarić za cipele u blizini ne bi trebalo biti problema. Uvijek bi bilo dobro imati nekoliko viška papuča za goste. 

8. Uložite u pročišćivač zraka

Čestice prašine lete zrakom vašeg doma dok ne pronađu mjesto za slijetanje, poput tepiha ili poda. Korištenjem pročistača zraka možete zarobiti te čestice prije nego što slete na neko mjesto u vašem domu. 

9. Ne zaboravite na strop

Moguće je da na ovo ljudi najmanje obraćaju pažnju, ali strop isto treba prebrisati s vremena na vrijeme. Ako imate visoki strop uzmite ljestve i upotrijebite mekani nastavak četke na svom usisavaču. Osim toga, na metlu možete pričvrstiti krpu od mikrovlakana i pobrisati s njom prašinu, piše Msn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru