Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Jeste li doma s bebom ili ide u jaslice? U Hrvatskoj puno mama ostaje kod kuće s djecom

Jeste li doma s bebom ili ide u jaslice? U Hrvatskoj puno mama ostaje kod kuće s djecom

Hrvatska je među zemljama EU u kojima je najviše djece do tri godine doma s roditeljima. Najviše djece koja idu u jaslice je u Nizozemskoj, gdje tek 21,1 posto roditelja ostaje doma s djecom do treće godine

Postotak djece mlađe od 3 godine koja su doma s roditeljima najveći je u Bugarskoj, gdje čak 69,9 posto njih ne ide u jaslice. Najmanje roditelja ostaje doma s djecom u Nizozemskoj, njih 21,1 posto, dok Hrvatska naginje ostajanju doma s čak 60 posto roditelja koji ostaju s djecom mlađom od tri godine kod kuće.

POGLEDAJTE VIDEO: Eko vrtić

Pokretanje videa...

Djeca iz DV Belica već s tri godine razvrstavaju opad VIDEO

Postotak djece mlađe od 3 godine koja idu u vrtić najmanje 1 sat tjedno u Hrvatskoj je 15,7 posto, najmanje ih ide u vrtić u Češkoj, njih samo 6,3 posto, dok ih je najviše u Nizozemskoj s 64,8 posto.

Na drugu stranu gotovo četrdeset posto prijavljene djece u vrtiće ove je godine ostalo bez mjesta u zagrebačkim vrtićima. Stiglo je više zahtjeva više nego prethodne godine, njih 9567, ali 3799 djece je ostalo bez mjesta u vrtiću. 

Nedavno je Danijela Dolenec izjavila da je manje djece upisano jer je bio veći zahtjev za jasličkim skupinama.

Infografika: Briga o najmlađima u Europskoj uniji

- Kada djeca nemaju priliku ići u vrtić, zakidamo ih za pravo da razvijaju svoje sposobnosti, talente i vještine na suvremen način. Znanstvena istraživanja pokazala su da su djeca koja idu u vrtić dugoročno zdravija, da imaju manju mogućnost za nastanak problema u ponašanju, da postižu bolje rezultate u kasnijem obrazovanju te da se ranije može prepoznati ima li dijete ima neki razvojni rizik - piše na Unicefovoj stranici.

- Prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj u vrtić ide 75 posto djece od četvrte godine do uključivanja u obvezno školovanje. No analiza trenutačnog stanja glede pristupačnosti (koju su proveli stručnjaci s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) pokazala je velike regionalne nejednakosti. U Vukovarsko-srijemskoj županiji, primjerice, u vrtić ide 29 posto djece, a u Brodsko-posavskoj tek svaka četvrta djevojčica i dječak imaju priliku ići u vrtić. U Zagrebu, s druge strane, u vrtić ide visokih 82,8 posto djevojčica i dječaka od treće do šeste godine - dodaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 62
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života