Danski klasik se jede za doručak ili užinu, a smatra se najčešćim obrokom na poslu. Ovaj neizostavni obrok bi mogao dobiti novo ruho i podići umjetnost slaganja dodataka na novu razinu
Jeste probali Smorrebrod - fini danski sendvič bez poklopca?
Otvoreni sendviči nadjeveni najraznovrsnijim prilozima velik su dio danske gastronomske kulture.
U njima se najčešće uživa za doručak ili za užinu, na poslu. Sastavljeni su od kriške 'teškog' tamnog kruha s raznoraznim sjemenkama na koji se slažu dodaci - odnosno kombinacije nadjeva.
Mogu se dodati razni sirevi, pirjano ili svježe povrća, čak i salate s jajima, namaz od paprika, sirni namaz, jagode, med i tahini. Neizostavni su i malo senfa te riba.
Klasični danski Smorrebrod premazuje se kvalitetnim maslacem, a zatim se dodaju dimljena haringa i svježi hrskavi luk. Nisu naodmet i grančica svježeg kopra te sjeckani kiseli krastavci.
Za mesnu varijantu Danci najčešće biraju govedinu koju upotpunjuju kiselim krastavcima, lukom i umakom od hrena.