Recite kolegama kako se osjećate i budite iskreni | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Jutarnji ili noćni tip osobe: Na poslu je bitno poštovati sebe

Jutarnji ili noćni tip osobe: Na poslu je bitno poštovati sebe
1

Bez obzira jeste jutarnji tip osobe ili noćna ptica na poslu se s drugim kolegama morate međusobno poštovati i iskreno komunicirati. Recite kako se osjećate i budite iskreni.

VIDEO

Bez obzira jeste li jutarnji ili noćni tip osobe, ovih nekoliko savjeta će vam pomoći da se počnete slagati s osobom koja vas baš uvijek nešto pita u pogrešno vrijeme, piše nytimes.com.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:44

Vaš kolega ulazi na posao oko 9:45 sati ujutro, umornih očiju i odmah si ide napraviti 'lonac' kave. Vi, kao jutarnja osoba, jednostavno ne razumijete njegovu ranojutarnju nervozu. Vi ste ujutro toliko pozitivni i zračite energijom te ste spremni za poslovno čavrljanje. Vašem kolegi nije do čavrljanja jer još uvijek 'nije došao sebi'.

Međutim, vrijeme brzo prolazi. Skoro je pet sati. Vi ste nervozni i umorni, a vaš kolega, s druge strane, je prepun energije i entuzijazma. Tako je to između kolega, neki su jutarnji tipovi, a neki večernji. U različitim vremenima imamo različite razine energije. Znanstveni izraz za taj jedinstveni ritam koji nas čini ili jutarnjom osobom ili noćnom zove se kronotip. 

Usavršite poslovni govor tijela: Uspravite držanje i nasmijte se
Usavršite poslovni govor tijela: Uspravite držanje i nasmijte se

Michael Breus, klinički psiholog, noćni tip osobe naziva 'vukovima', jutarnje 'lavovima', a one između 'medvjedima'.

Na temelju ovih činjenica, ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da učinkovitije radite s kolegama koje su suprotni tip osobe od vas i posao obavljaju u drugačije vrijeme:

Osnovna pravila

Ponekad se neke aktivnosti moraju obaviti u određeno vrijeme i malo je prostora za izbor. Ali u situacijama kada možete imati fleksibilnost, izaberite ju. Na primjer, ako je vaš kolega snažni noćni tip, možete se dogovoriti da zakažete sastanke poslije 10 sati ujutro. Ako je drugi kolega pak rana ptica, u tom slučaju dogovorite sastanke prije 15:30, pogotovo ako se radi o nekoj kompleksnijoj temi. Uzajamnim razumijevanjem možete izbjeći prepirke i nerviranja.

Možete postaviti i osnovna pravila oko komunikacije. Na primjer, možete se dogovoriti da ćete koristiti samo tekstualne ili izravne poruke za doista hitna pitanja. Umjesto toga mogli biste koristiti e-poštu. Ponekad se komunikacija treba dogoditi u stvarnom vremenu. Ali mnoge stvari mogu pričekati do sljedećeg radnog dana i proći će mnogo bolje ako razgovarate s ljudima u vrijeme koje je za njih dobro.

Iskrena komunikacija

Ljudi različitog kronotipa osjećaju energiju i entuzijazam u radikalno različitom vremenu, tako da neće razumjeti što vi mislite ako im iskreno ne kažete. Osnovna pravila pomažu. Ali ako vaš nadobudni kolega dođe do vašeg stola čim dođete u ured, najbolje mu recite da imate nekog posla te da ćete kada završite doći do njega.

Ili ako vas kolega zamoli da donesete važnu odluku u 18:00., a vi se osjećate umorno, dobro je onda reći da se trenutno ne osjećate dobro i da ćete odluku donijeti sutra.

Prvi lijeni influencer: Masno mi plaćaju da spavam po hotelima
Prvi lijeni influencer: Masno mi plaćaju da spavam po hotelima

Ove strategije mogu biti korisne i za vaš osobni život. Ako ležite u krevetu i pokušavate se motivirati za posao, a vaš muž počne razgovarati o refinanciranju vaše hipoteke, možete reći: 'Zaista ne mogu sada o tome. Možemo li na miru sutra porazgovarati?'

Ako vam je tijekom komunikacije stalo do toga da drugu osobu razumijete i pravilno joj odgovorite, ali trenutno niste u mogućnosti, na lijep način joj objasnite kako sada ne možete donijeti snažnu odluku, ispričajte se i recite kako ćete odluku donijeti čim prije.

Međusobno poštovanje

Lako je misliti da je vaš način rada i vrijeme kada vi radite najbolje. Vama možda je, ali drugima nije. Neki će reći kako prije podneva, kroz jutro, riješe sav posao i imaju ostatak dana za ostale aktivnosti, a neki će reći kako nakon popodneva, navečer, imaju najviše koncentracije i tada sav posao obave u miru.

Ali uistinu nema 'najboljeg načina'. Najučinkovitije možete raditi tek kada shvatite da postoje različiti od vas i da se s njima morate međusobno poštovati.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Čudo od napitka: Pijte ga svaki dan i gledajte kako kile nestaju
SMANJUJE GLAD

Čudo od napitka: Pijte ga svaki dan i gledajte kako kile nestaju

Jedna žlica dodana u vodu mogla bi vam pomoći da se osjećate siti i spriječiti prejedanje. Ispijanje vode od chia sjemenki ujutro posebno može poboljšati probavu i rad crijeva

'Vodila sam ljubav i s mlađim i sa starijim muškarcima. Evo koja je razlika i tko je bolji'
ISKUSNA JE

'Vodila sam ljubav i s mlađim i sa starijim muškarcima. Evo koja je razlika i tko je bolji'

Britanka Almara Abharian ispričala je vlastito iskustvo s muškarcima s kojima je imala odnose, a posebnu je pažnju pritom posvetila tome koliko su godina imali
Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura