Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Usavršite poslovni govor tijela: Uspravite držanje i nasmijte se

Vaš uspon u karijeri ne ovisi samo o popunjenom životopisu, već i o vještinama izvan njega. Govor tijela jedan je od njih, a pravilno 'baratanje' njime može vam otvoriti mnoga vrata

Foto: Dreamstime
0 komentara

Razmišljajte na 'pravi' način

Jedan od najjednostavnijih načina da si osigurate prijateljski govor tijela je da uđete u prostoriju s prijateljskim namjerama.

- Prije nego što sretnete nekoga, zamislite da vam se ta osoba zaista sviđa - tvrdi odvjetnica i poduzetnica Elena Ledoux i dodaje da kada započnete sastanak, pokušajte pronaći razloge zašto vam se ta osoba sviđa. Takvo razmišljanje vodi ka prijateljskom pogledu, opuštenom držanju tijela i više osmijeha.

POGLEDAJTE VIDEO:

Usavršite svoje držanje

Temelj dobrog govora tijela je i odlično držanje. Ispravite kralježnicu, opustite ramena i držite bradu paralelno s podom. Također, ruke držite u položaju koji vam ne zatvara grudi.

- Držite torzo otvorenim - savjetuje John P. Garrison, psiholog i stručnjak za govor tijela te dodaje da smo skloni prekrivati ​​svoja prsa kada se osjećamo anksiozno ili ugroženo. Dakle, kada su prsa 'otvorena', drugi nas vide otvorenijima i iskrenijima.

Screenshot IMA I ZA TO LIJEKA Želiš zvučati pametnije? Ovo su upute za 'prodavanje magle'

Nabacite osmijeh

Svi znaju da osmijeh odaje pozitivne vibracije i pokazuje ljudima da ste otvoreni za razgovor. Međutim, morate pripaziti kakav će to biti osmijeh.

- Iskrene emocije su bilateralne - tvrdi Garrison i objašnjava da to znači da se pojavljuju na obje strane lica. Stoga pripazite kada se nasmiješite, da je to potpun i originalan osmijeh. Osmijeh s jedne strane lica može se protumačiti kao prezir, tako da brz osmijeh ili pokušaj pristojnog jednostranog osmijeha i nije dobra ideja.

Foto: 123RF

Vrijeme je sve

Učinite svoj osmijeh još snažnijim tako što ćete ga savršeno uklopiti.

- Osmjehnite se nekome, ali zadržite osmijeh na trenutak ili dva kako biste zaista 'vidjeli' osobu - kaže Michelle Tyerberg, suosnivačica mrežne skupine 'Twin Cities Wedding & Event Professionals', i dodaje da to daje primatelju znak da je vaš osmijeh tu zbog njih, a ne da se smijete svakome tko vam se približi.

Ostvarite kontakt očima

Snažan kontakt očima ključan je za prijateljski i samouvjereni dojam.

- Gledanje nekoga direktno u oči je previše zastrašujuće - objašnjava stručnjakinja za govor tijela Lillian Glass. Umjesto toga, na sekundu pogledajte ukupno lice. Oči pogledajte na jednu sekundu, zatim nos na sekundu, pa isto tako i usta. Tako ćete izbjeći nepotrebno razgledavanje sobe ili provjeravanje telefona.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Usmjerite stopala prema osobi s kojom razgovarate

Pokažite osobi s kojom razgovarate da ima vašu punu pažnju tako što ćete stopala okrenuti ravno prema njima.

- To znači da se povezujete s tom osobom - objasnio je Glass. Uz to se i lagano nagnite prema osobi kako biste pokazali da ste uključeni u razgovor.

Rukujte se

Čvrsti stisak ruke odaje snažan prvi dojam.

- Ne pokušavajte dominirati ali ni biti pokorni u svom pozicioniranju ruke - savjetuje Mark Anderson, direktor za obuku i razvoj u 'Anderson Investigative Associates'. Krenite rukom ravno prema naprijed i s nekom dozom čvrstoće. Nemojte da vam ruka bude mlohava, a ako se previše znojite obrišite je. 

518171158 | Autor: Michael Zhang Foto: Michael Zhang

Budite svjesni 'igre moći'

U nekim slučajevima igra moći je korisna. Ali u drugima, na primjer, razgovoru za posao, je najbolje izgledati skromno. Garrison kaže da jedna uobičajena gesta rukama, to jest spajanje vrhova prstiju dviju ruku u trokutasti oblik, može ići u bilo kojem smjeru.  

- Ovakvu gestu koriste stručnjaci za neko područje, te moćni pojedinci, poput glavnih izvršnih direktora - tvrdi. Međutim, korištenje 'trokuta' kada niste na visokoj poziciji može se učiniti arogantnim i vjerojatno će iritirati druge.

DIJAGNOZA Rekli su joj da ima samo običnu migrenu, a ona je imala tumor

Upotrijebite gestikulaciju ruku

Nakon što započnete razgovor, pustite svoje tijelo da se prirodno kreće.

- Budući da se uglavnom 'smrznemo' kada osjetimo prijetnju, minimalno kretanje tijela se može shvatiti kao neiskreno ili obmanjujuće - tvrdi Garrison i dodaje da istraživanja pokazuju da su ljudi koji koriste više gestikulacija pošteniji od onih koji ne koriste ruke dok razgovaraju.

Foto: Dreamstime

Ili ostavite ruke po strani...

Jedna od najuvjerljivijih stvari koje možete raditi sa svojim rukama je - apsolutno ništa; ostavi ih sa strane. Ipak, osjećanje samopouzdanja u tom položaju može se dogoditi i godinama nakon. Ostale mogućnosti uključuju držanje čaše vode ili torbice u jednoj ruci ili jednostavno stavite ruke iza leđa. Nikada nemojte prekrižiti ruke ispred grudi ako pokušavate biti uključeni, piše Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message