Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Kad je bitnije prati zube, ujutro ili navečer, prije ili poslije jela?

Kad je bitnije prati zube, ujutro ili navečer, prije ili poslije jela?
1

Ovih dana se teško maknuti od šećera jer ga ima u puno industrijski prerađene hrane. Kada uklonite one male bijele nakupine, plak, sa zuba, tada šećer nema što hraniti, kaže dr. Manton

VIDEO

Glavna svrha pranja je ukloniti zubni plak, a ne ostatke hrane jer je to ono što uzrokuje propadanje zuba. Najvažnije ih je dobro prati neposredno prije spavanja, kazao je David Manton, dječji stomatolog i profesor na Sveučilištu Melbourne u Australiji i dodao kako pranje zubiju prije ili nakon doručka nije toliko važno, no ipak ih je preporučuje prati najmanje dva puta dnevno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:19

Također, smatra da šećer koji pojedemo hrani bakterije koje žive na caklini te bi takvu hranu i pića trebalo izbjegavati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovih dana se teško maknuti od šećera jer ga ima u puno industrijski prerađene hrane. Kada uklonite one male bijele nakupine, plak, sa zuba, tada šećer neće imati što hraniti - napomenuo je dr. Manton i savjetovao svim roditeljima da navikavaju djecu na stomatologa kako bi se problem sa oralnim zdravljem, ako postoji, što prije uočio.

Čak i vrlo mala djeca bi, kaže, trebala redovito odlaziti na preglede, prenosi ABC News.

Ribljim uljem u borbu protiv depresije, triglicerida i debljine
Ribljim uljem u borbu protiv depresije, triglicerida i debljine

Evo što sve može oštetiti zube

Za neke navike ne bi vam palo na pamet da uništavaju zube, kao što je, recimo, plivanje u bazenu ili previše četkanja. Ali, britanski stomatolog upozorava da je to zaista tako. Dr. Tariq Idrees iz Carisbrook stomatološke klinike u Manchesteru objasnio je na koji način to šteti zubima. Izdvojio je neke od najčešćih situacija u kojima dolazi do oštećenja:

  • Grickanje leda iz pića - krhkost i niska temperatura kockice leda lako može uzrokovati to da se dio zuba otkrhne. Naime, tijekom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na caklini što se s vremenom pretvara u ozbiljan problem. Zdrobljeni led je manje štetan. 
  • Mućkanje vina u ustima - vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu caklinu, a bijelo je opasnije od crnoga. Još gora su gazirana vina. Stručnjaci za vina kažu kako je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima kako bi se osjetila prava aroma, ali, želite li zdrave zube, nemojte to prakticirati.
494849152
  • Plivanje u bazenu - u ovom slučaju za propadanje zubne cakline mogu biti krive kemikalije koje se dodaju u bazensku vodu, posebno klor. Zato, ako idete na plivanje, pazite da vam voda ne ulazi u usta. Najidealnije je, naravno, plivati u moru.
  • Pranje pretvrdom četkicom - neki misle da će tvrdom četkicom bolje oprati zube, ali zapravo si tako oštećuju caklinu. Osim toga, to može voditi i povlačenju zubnog mesa zbog čega zubi postaju osjetljivi. Naime, površina korijena zuba se zbog svoje teksture oštećuje još lakše.
Vježba prije doručka je najbolja - treba ga samo malo odgoditi
Vježba prije doručka je najbolja - treba ga samo malo odgoditi
  • Previše četkanja - pranje zubiju dva puta dnevno, ujutro i prije spavanja, je sasvim dovoljno. Sve više od toga samo može napraviti više štete nego koristi. Također, pranje brzo nakon obroka ili pijenja gaziranih sokova samo će više oštetiti caklinu jer je kiselina u ustima visoka, a caklina zbog nje osjetljivija nego inače. Bolje je pričekati najmanje sat vremena jer će do tada slina neutralizirati tu kiselinu.
  • Piercing na jeziku ili usnama - ljudi koji ga imaju na tim mjestima znaju si njime slučajno oštetiti zube dok jedu.
  • Korištenje zuba kao alata - na primjer, za uklanjane etikete s nove odjeće, otvaranje čipsa, laka za nokte ili piva. U takvim situacijama lako može dovesti do oštećenja, slabljenja zuba i lomova

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom