Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kada želite riješiti neki problem umjesto 'ja' govorite sebi - 'ti'

Kada želite riješiti neki  problem umjesto 'ja' govorite sebi - 'ti'

Kad u sebi razmišljate o problemu s kojim se suočavate, prestanite koristiti riječ 'ja'. Korištenje druge riječi pomoći će vam da se vratite unatrag, vidite širu sliku, suosjećate s drugima

VIDEO

Kad se suočite s teškom odlukom, stresnom situacijom ili uznemirujućim događajem, kako razgovarate sami sa sobom o tome? Govorite li rečenice poput 'Tako sam nesretan' ili 'Jednostavno ne znam što bih učinio.' Ako je odgovor da, možete si puno pomoći malim, ali značajnim promjenama u mentalnom rječniku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kako biti fit 01:15

Kad u sebi razmišljate o problemu s kojim se suočavate, prestanite koristiti riječ 'ja'. Korištenje druge riječi pomoći će vam da se vratite unatrag, vidite širu sliku, suosjećate s drugima i općenito iskoristite vlastitu emocionalnu inteligenciju. To vam može dati perspektivu da pronađete rješenja za najveće probleme s kojima se suočavate.

Ovo može zvučati glupo, ali uvođenje ove jednostavne promjene ima vrlo stvarne koristi potkrijepljene znanstvenim istraživanjima, objašnjava dr. Noam Shpancer, psiholog i profesor na sveučilištu Otterbein u Ohiju. 

U članku za Psychology Today, Noam je pregledao prakse distanciranja od vlastitih negativnih emocionalnih reakcija razgovarajući sa sobom u drugom ili trećem licu.

Fotolia

Kad se suočite s dilemom ili uznemirujućim događajem, umjesto da razmišljate: 'Kako ću to riješiti?' zapitajte se: 'Kako ćete to riješiti?' Ili biste mogli postaviti pitanje u trećem licu. Na primjer, Noam ponekad sam sebe upita: 'Kako će Noam riješiti ovaj problem?'. Drugi je pristup zapitati se kako bi vanjski promatrač vidio ovaj problem.

Prebacivanje svog unutarnjeg monologa s 'ja' na 'ti' ili korištenje vlastitog imena može se činiti trivijalnim ili čak glupim. Ali iznenađujuće velik broj eksperimenata je pokazao koliko to moćno može biti. 

Na primjer, u jednoj studiji od sudionika se tražilo da istraže svoje osjećaje zbog zabrinjavajućih problema u svom životu, koristeći ili 'ja' ili vlastita imena dok su razmišljali o problemu. Oni koji su koristili svoja imena imali su mjerljivo manje negativnih emocija i bili su smireniji od onih koji su koristili riječ 'ja'.

8 tajni slaganja s ljudima: Dajte im vremena i prihvatite razlike
8 tajni slaganja s ljudima: Dajte im vremena i prihvatite razlike

Postanite bolji javni govornik

Razgovaranje sa samim sobom ne samo da vam pomaže da se osjećate bolje, već vam pomaže da postignete bolje rezultate. 

Osim što vas čini opuštenijima i samopouzdanijima, može vam pomoći i u donošenju boljih odluka. Oni koji razgovaraju sami sa sobom mogu bolje surađivati ​​s drugima u stresnim situacijama.

- Kada razgovaram sa sobom, najčešće koristim 'ti'. S druge strane, postoje trenuci kada razgovaram sa sobom koristeći 'ja' umjesto 'ti'. To su trenutci u kojima sam najtužniji. To su vremena kada se moji problemi čine nepremostivima i kad bih zaželio da sam negdje drugdje ili netko drugi - rekao je Noam, piše Inc.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku