Kada želite riješiti neki problem umjesto 'ja' govorite sebi - 'ti' | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kada želite riješiti neki problem umjesto 'ja' govorite sebi - 'ti'

Kada želite riješiti neki  problem umjesto 'ja' govorite sebi - 'ti'

Kad u sebi razmišljate o problemu s kojim se suočavate, prestanite koristiti riječ 'ja'. Korištenje druge riječi pomoći će vam da se vratite unatrag, vidite širu sliku, suosjećate s drugima

VIDEO

Kad se suočite s teškom odlukom, stresnom situacijom ili uznemirujućim događajem, kako razgovarate sami sa sobom o tome? Govorite li rečenice poput 'Tako sam nesretan' ili 'Jednostavno ne znam što bih učinio.' Ako je odgovor da, možete si puno pomoći malim, ali značajnim promjenama u mentalnom rječniku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kako biti fit 01:15

Kad u sebi razmišljate o problemu s kojim se suočavate, prestanite koristiti riječ 'ja'. Korištenje druge riječi pomoći će vam da se vratite unatrag, vidite širu sliku, suosjećate s drugima i općenito iskoristite vlastitu emocionalnu inteligenciju. To vam može dati perspektivu da pronađete rješenja za najveće probleme s kojima se suočavate.

Ovo može zvučati glupo, ali uvođenje ove jednostavne promjene ima vrlo stvarne koristi potkrijepljene znanstvenim istraživanjima, objašnjava dr. Noam Shpancer, psiholog i profesor na sveučilištu Otterbein u Ohiju. 

U članku za Psychology Today, Noam je pregledao prakse distanciranja od vlastitih negativnih emocionalnih reakcija razgovarajući sa sobom u drugom ili trećem licu.

Fotolia

Kad se suočite s dilemom ili uznemirujućim događajem, umjesto da razmišljate: 'Kako ću to riješiti?' zapitajte se: 'Kako ćete to riješiti?' Ili biste mogli postaviti pitanje u trećem licu. Na primjer, Noam ponekad sam sebe upita: 'Kako će Noam riješiti ovaj problem?'. Drugi je pristup zapitati se kako bi vanjski promatrač vidio ovaj problem.

Prebacivanje svog unutarnjeg monologa s 'ja' na 'ti' ili korištenje vlastitog imena može se činiti trivijalnim ili čak glupim. Ali iznenađujuće velik broj eksperimenata je pokazao koliko to moćno može biti. 

Na primjer, u jednoj studiji od sudionika se tražilo da istraže svoje osjećaje zbog zabrinjavajućih problema u svom životu, koristeći ili 'ja' ili vlastita imena dok su razmišljali o problemu. Oni koji su koristili svoja imena imali su mjerljivo manje negativnih emocija i bili su smireniji od onih koji su koristili riječ 'ja'.

8 tajni slaganja s ljudima: Dajte im vremena i prihvatite razlike
8 tajni slaganja s ljudima: Dajte im vremena i prihvatite razlike

Postanite bolji javni govornik

Razgovaranje sa samim sobom ne samo da vam pomaže da se osjećate bolje, već vam pomaže da postignete bolje rezultate. 

Osim što vas čini opuštenijima i samopouzdanijima, može vam pomoći i u donošenju boljih odluka. Oni koji razgovaraju sami sa sobom mogu bolje surađivati ​​s drugima u stresnim situacijama.

- Kada razgovaram sa sobom, najčešće koristim 'ti'. S druge strane, postoje trenuci kada razgovaram sa sobom koristeći 'ja' umjesto 'ti'. To su trenutci u kojima sam najtužniji. To su vremena kada se moji problemi čine nepremostivima i kad bih zaželio da sam negdje drugdje ili netko drugi - rekao je Noam, piše Inc.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Lav ide na put, Djevice će briljirati na poslu, a Ribe biti nezadovoljne
od 21. do 27. srpnja

Veliki tjedni horoskop: Lav ide na put, Djevice će briljirati na poslu, a Ribe biti nezadovoljne

Vladavina Lava opskrbit će Strijelce šarmom i privlačnošću pa će osvajati čak i kada im to neće biti namjera. Rastu im i šanse kod osobe u koju su se zaljubili
Stigao je novi pretežak kviz: Malo tko će riješiti sve točno
25 IZAZOVNIH PITANJA

Stigao je novi pretežak kviz: Malo tko će riješiti sve točno

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...