Lifestyle

Komentari 1

Kako bi pronašli lijek za žutu groznicu, medicinska sestra iz Amerike žrtvovala je svoj život

Kako bi pronašli lijek za žutu groznicu, medicinska sestra iz Amerike žrtvovala je svoj život

Clara Maass bila je medicinska sestra iz New Jerseyja koja je pristala sudjelovati u medicinskom ispitivanju kako bi se pronašao lijek protiv žute groznice

Maass je volontirala kao medicinska sestra za američku vojsku tijekom Španjolsko - američkog rata 1898. godine te je služila u Floridi i Georgiji kao i na Kubi gdje je skrbila o vojnicima oboljelima od bolesti poput malarije, dizenterije i žute groznice, piše TheVintageNews.

POGLEDAJTE VIDEO: Nove vrste komaraca u Istri

Tijekom rata više je vojnika umrlo od žute groznice nego što ih je poginulo na bojištima. Krajem 1899. godine njezina je služba završila, no u rujnu 1900. godine Maass se vratila na Kubu kako bi ondje istraživala širenje zaraze. Komisija koja se bavila tim problemom pokušavala je ustanoviti kako se bolest širi jer nisu bili sigurni prenosi li je komarac ili se čovjek može zaraziti dodirom zaraženih površina.

U jesen te godine liječnik William Gorgas razglasio je da traži volontere koji će mu pomoći u eksperimentima. Za istraživanja je koristio životinje, no smatrao je da bi ljudi bili puno bolji subjekti u ovim eksperimentima. Kako bi motivirao dobrovoljce da se prijave, nudio im je naknadu od stotinjak tadašnjih američkih dolara što je ekvivalent današnjem iznosu od oko 20.000 kuna. Još toliko novca dobivali su oni koji su se zarazili žutom groznicom.

Maass nije oklijevala, što je nevjerojatno budući da je bila svjesna koliko je ta bolest smrtonosna jer je gledala vojnike koji su umirali tijekom rata. U ožujku 1901. godine dopustila je da je ubode komarac Culex fasciata koji je hranio na pacijentima oboljelima od žute groznice.

U početku se činilo da ima blagi oblik bolesti i jako se brzo oporavila. Za znanstvenike je to bilo frustrirajuće, budući da nisu uspjeli utvrditi kako se bolest prenosi. Naime, prema dotadašnjim dokazima činilo se da volonteri nakon uboda zaraženih komaraca ostaju zdravi.

Tako je i Maass nastavila sudjelovati u pokusima te je pet mjeseci poslije ponovila ubod zaraženog komarca. No taj je bio fatalan.

Razboljela se 18. kolovoza i umrla u manje od tjedan dana, 24. kolovoza 1901. godine. Imala je 25 godina. Njezina smrt je potaknula javne rasprave o ljudima sudionicima istraživanja i eksperiment su na koncu ukinuli.

Maass su pokopali u Havani, no američka vojska je kasnije njezine posmrtne ostatke prenijela u New Jersey na groblje Newark’s Fairmount.

Podignuli su joj granitni nadgrobni spomenik sa brončanom plaketom, a bolnica u Bellevilleu u New Jerseyu nosi njezino ime. Kuba je 1951. godine izdala poštansku marku njoj u čast u povodu 50. obljetnice smrti, a 1976. godine SAD je u povodu njezinog 100. rođendana izdao komemorativnu markicu.

Žuta groznica je teška virusna hemoragijska bolest koju prenose komarci, a kod oboljelih može biti smrtonosna. Javlja se oštećenje malih krvnih žila te poremećaji u zgrušavanju krvi. Zbog toga se javlja krvarenje u brojnim organima, a naziva se žutom jer mnogi pacijenti obole od žutice. Ne postoji specifičan lijek  protiv te bolesti, ali već 70 godina dostupno je cjepivo koje značajno smanjuje broj oboljelih.

Najčitaniji članci