Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako biti bolji roditelj? Ove smjernice će poboljšati odnos i komunikaciju s tinejdžerom

Kako biti bolji roditelj? Ove smjernice će poboljšati odnos i komunikaciju s tinejdžerom

Radionicu 'Kako biti bolji roditelj' u sklopu projekta Mentalna higijena održala je psihologinja Hana Hrpka, a s ciljem pružanja dodatnog znanja i pomoći u području mentalnog zdravlja djece i mladih

VIDEO

S problemima mentalnog zdravlja susreću se djeca i mladi u Hrvatskoj što pokazuje i izvješće Stanje djece u svijetu za 2021. Prema podacima gotovo 12 posto djece u dobi od 10 do 19 godina u Hrvatskoj, odnosno njih gotovo 50 tisuća, ima probleme s mentalnim zdravljem. No, kako bi djeca i mladi rasli u podražavajućem obiteljskom okruženju ponekad je i roditeljima potrebna pomoć i to kroz podršku u obliku korisnih informacija te razumijevanja okoline.

POGLEDAJTE VIDEO: Stvari koje mentalno jaki roditelji nikad ne rade

Pokretanje videa...

01:45

Naime, adolescencija je praćena brojnim fizičkim, emocionalnim i kognitivnim promjenama koje su razvojno očekivane. Dodatno tome, nedovoljno razumijevanje razlika koje postoje između adolescenata i odraslih osoba čest je izvor frustracije kako roditelja, tako i mladih.

Upravo zato je održana radionica Kako biti bolji roditelj - od uspostave odnosa do izazova roditeljstva u adolescenciji u sklopu projekta Mentalna higijena čiji je cilj pružanje dodatnog znanja i pomoći u području mentalnog zdravlja djece i mladih.

Zagreb: Radionica "Kako biti bolji roditelj" u organizaciji Wiener osiguranja i Hrabrog telefona

Radionicu je držala profesorica psihologije i predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka.

- Djeca, za koju je pubertet već dovoljno intenzivno razdoblje, preplavljena su promjenama i zahtjevima u svojoj okolini, a tek razvijaju mehanizme suočavanja s istim. S jedne strane raste utjecaj vršnjaka, a s druge strane je utjecaj roditelja koji izražavaju svoje vrijednosti i pravila. Identitet mladih u velikoj mjeri proizlazi upravo iz obitelji. Stoga je vrlo važno pružiti podršku roditeljima kako bi bolje razumjeli djecu i mlade, prepoznali znakove za brigu te znali kako i kada reagirati, a kada potražiti i stručnu pomoć - izjavila je.

Igračke igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju djece: Evo zašto
Igračke igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju djece: Evo zašto

Wiener osiguranje u sklopu projekta održava radionice s istom tematikom i za svoje zaposlenike. Kampanja projekta će se nastaviti i u jesen kroz web platformu www.mentalnahigijena.hr i edukativni sadržaj, radionice u osnovnim školama te organizacijom digitalnog natječaja i meet up-a za djecu i mlade s poznatim hrvatskim influencerima, ambasadorima projekta Mentalna higijena koji će mladima približiti ovu temu kroz dijeljenje svojih osobnih iskustava.

Zagreb: Radionica "Kako biti bolji roditelj" u organizaciji Wiener osiguranja i Hrabrog telefona

Na radionici su predložene smjernice koje mogu poboljšati odnos i komunikaciju roditelja s tinejdžerom.

Smjernice za roditelje:

Isprobajte:

  • Svakodnevno odvojite vrijeme za razgovor s djetetom. Broji se i ako je to 15 min razgovora u neke dane, no važno je da smo prisutni i usmjereni na dijete. Pitajte ga o tome kako se trenutno osjeća, kako se osjećalo tijekom dana, je li se nešto dogodilo što ga je razveselilo, rastužilo, naljutilo ili uplašilo
  • Razgovarajte s djetetom o važnosti pravih prijateljstava. Pitajte ga tko su mu najbolji prijatelji, potaknite ga da ih pozove u goste kako biste ih i vi upoznali
  • Pitajte dijete o njegovim interesima, saznajte što najviše voli raditi. Ako nema neku redovitu aktivnost u kojoj uživa, potaknite ga da odabere i istraži neki novi hobi. Ono što možete je nuditi različita iskustva i time mu dati priliku da istražuje svoje interese. Možda postoji neka aktivnost koja ga je oduvijek privlačila, ali se još nije okušao u njoj. Predložite mu da se uključi u neku izvanškolsku ili izvannastavnu aktivnost po svom izboru
  • Potaknite dijete da se pridruži nekom sportskom klubu ili upiše treninge po vlastitom izboru. Redovita tjelovježba doprinosi boljem raspoloženju, višoj razini energije tijekom dana i boljem snu. Osim toga, ovo može biti način da dijete stekne nova poznanstva i prijateljstva
  • Osigurajte djetetu pristup zdravoj i raznovrsnoj prehrani
  • Organizirajte obiteljske izlete u prirodi. Vikendom posjetite obližnje brdo, šumu, jezero ili park
  • Pratite koliko dijete odvaja vremena za odmor. Svima je ponekad potrebno ne raditi ništa
Evo u kojoj su dobi djeca uistinu spremna za zadatke i obaveze
Evo u kojoj su dobi djeca uistinu spremna za zadatke i obaveze

Izbjegavajte:

  • Nastojte da vam školski uspjeh, domaće zadaće i postignuća ne budu jedina tema svakodnevnih razgovora
  • Smisao hobija jest kvalitetno provođenje slobodnog vremena, opuštanje i uživanje u toj aktivnosti, stoga izbjegavajte stavljati fokus na postignuća i nametati vlastite želje i ambicije ili ideje kako bi trebalo izgledati sudjelovanje u toj aktivnosti.
  • Važno je da dijete samo odabere aktivnost u kojoj želi sudjelovati, stoga izbjegavajte nametati mu vlastite interese.
  • Kada razgovarate s djetetom o prehrani, izbjegavajte razgovarati o izgledu ili tjelesnoj težini jer to djetetu može stvoriti pritisak i poslati poruku da nešto nije u redu s njegovim izgledom.
  • Izbjegavajte provoditi svo slobodno vrijeme u zatvorenim prostorima i/ili pred ekranima.
  • Mentalno zdravlje djeteta važnije je od školskog uspjeha, ali i preduvjet za isti, stoga nastojte izbjegavati poticati dijete da svaki slobodan trenutak provodi učeći.

Smjernice za roditelje - komunikacija s djetetom

Isprobajte:

  • Razumjeti dijete i pokazati mu da s njim suosjećate
  • Prepoznati emocije kod djeteta i prihvatiti ih upravo takve kakve jesu iako je vaša reakcija možda sasvim drugačija
  • Pustiti dijete da se isplače ako mu je to potrebno Koristiti rečenice poput: Vidim da si tužan i to je u redu. ili Prirodno je da si ljuta u ovoj situaciji.
  • Vjerovati djetetu (kada nam govori kako se osjeća, što misli… ili nešto drugo)
  • Dati onome što vam dijete govori na važnosti. Koliko god se vama neki dječji problem činio beznačajnim, djeci su njihovi problemi veliki i stvarni.
  • Saslušati dijete strpljivo do kraja, pustiti ga da vam ispriča sve što želi.
  • Pokazati interes za ono što vam dijete govori. Slušati aktivno i nastojati razumjeti dijete. Postavljati pitanja i potpitanja. Provjeriti jeste li sve dobro razumjeli Tražiti dijete da vam razjasni nešto ako je potrebno ili ako vam je nejasno.
  • Manje govoriti. Ako osjetite ljutnju prema djetetu zbog nečeg što vam je ispričalo, prvo probajte proraditi i otpustiti svoju ljutnju nasamo i umiriti se prije nastavka razgovora.
  • Otvoriti teške teme s djetetom. Pitati dijete sve što vas zanima. Provjeriti pretpostavke koje imate o tome kako je dijete i što se s njim događa.

Izbjegavajte:

  • Okrivljavanje, kritiziranje, osuđivanje.
  • Tješiti djecu i zahtijevati od njih da su uvijek vedro raspoložena. Braniti djeci da izražavaju neugodne emocije poput tuge ili ljutnje. Rečenice poput: Pravi muškarci ne plaču ili Prestani se ljutiti.
  • Dovoditi u pitanje iskrenost djetetovih riječi ako za to nemate neki konkretan dokaz.
  • Umanjivati djetetov problem Rečenice poput: Ma nije ti to ništa., Drugoj djeci je gore., Meni je bilo gore kada sam bio dijete., Pričaš gluposti ili Kada budeš stariji, to će ti biti nevažno/smiješno. Takvim rečenicama šaljemo poruku da zapravo ne slušamo i ne prihvaćamo dijete.
  • Prekidati dijete dok priča. Požurivati ga ili tražiti da skrati priču.
  • Nuditi svoja objašnjenja i viđenja situacije bez da provjerimo kako dijete čuje i doživljava to što govorimo. Raditi nešto drugo dok razgovarate s djetetom.
  • Pretpostavljati što se događa ili kako se dijete u vezi toga osjeća. Ignorirati ono što ne razumijete.
  • Razgovarati s djetetom dok ste jako ljuti na njega. Planuti i vikati na dijete.
  • Čekati da dijete otvori teške teme. Djeci je to teže nego vama.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja