Lifestyle

Komentari 171

Kako do prave ljubavi: Ona je poput knjige - da biste voljeli druge, prvo trebate voljeti sebe

Kako do prave ljubavi: Ona je poput knjige - da biste voljeli druge, prvo trebate voljeti sebe

Greške u ljubavi često ponavljamo uglavnom zato što ne poznajemo sebe dovoljno. Razmislite što vas doista usrećuje, što ne volite, nikako ne podnosite i što vam je baš slatko

Jedan loš spoj nije razlog za odustajanje, već prilika da uočite greške. U životu je puno toga prosječno, ali ne i ljubav. U njoj treba težiti nečemu većemu, odnosno ne zadovoljiti se bilo s kim samo da ne bi ostali sami. Svatko zaslužuje polovicu uz koju će se osjećati ispunjeno, smireno, sretno i posebno. 

POGLEDAJTE VIDEO: U ime ljubavi japanska princeza se odrekla novaca

Ako tugujete za bivšim ili ste već dugo sami, a vlastite navike niste promijenili, morat ćete. Odnosno, morat ćete početi izlaziti ako to niste i izlaziti više s prijateljicama. Izlasci s muškim društvom neće privući potencijalne partnere već dapače, samo ih odbiti. 

Opustite se. Dopustite sebi da upoznajete strance. Razgovarajte, zezajte se, flertajte. Ništa od toga ne mora voditi vezi i ne moraju vam se svidjeti, ali osjećat ćete se bolje. 

Ako niste do sada, razmislite i o internetskim stranicama za upoznavanje. One više nisu tabu tema, a gotovo svakodnevno smo svjedoci brojnih veza, pa i brakova koji su proizašli iz ovakvog načina upoznavanja.

Da biste voljeli druge, prvo trebate voljeti sebe

Greške u ljubavi često ponavljamo i u pravilu uglavnom zato što ne poznajemo sebe dovoljno. Razmislite što vas doista usrećuje, što ne volite, nikako ne podnosite i što vam je zapravo baš slatko. Polako se sjetite svojih prijašnjih odnosa i što vas je u njima usrećivalo i što zapravo želite od partnera.

Pronađite dobar uzor za vezu

U potrazi za partnerom treba jasno odrediti što želite, a u tome može pomoći uzor. Bilo da su to roditelji, prijatelji ili stari bračni par koji se nakon 50 godina braka još uvijek voli kao na početku, izbor je vaš. Takvi primjeri vraćaju vjeru u ljubav i pokazuju da je sretan završetak ipak moguć, ali iziskuje puno truda. 

Ipak, ne držite se toga kao 'pijan plota'. Ni jedna veza ne može biti kopija druge, svaka je unikat i svaki par stvara svoja pravila, rituale i običaje. 

Ako se ne čini kao ono pravo, onda nije

U vezi treba vjerovati svom instinktu, pa ako novopečeni partner stalno izbiva iz kuće, neprestano vas uvjerava u sumnjive izgovore ili vas nije upoznao s prijateljima, vrijeme je za uzbunu. To su samo neki znakovi da nešto skriva ili da vas vidi kao rezervu. 

Nikad ne recite da ste prezauzeti za ljubav

Za svoj ljubavni status, krivi smo sami, tvrde psiholozi. Sva opravdanja i izgovori samo su znak da niste spremni pokušati i izboriti se za život po svojoj mjeri. Ako nešto želite, nađite vrijeme i energiju da to ostvarite, poručuju.

Ljubav je poput knjige

Ljubav je kao knjiga - ako postane dosadna ili previše iscrpljujuća jednostavno preskočite sve, pročitajte kraj i pronađite novu knjigu. Iako se za neke stvari treba boriti, važno je znati i kada treba odustati. Ako veza već na početku djeluje emocionalno iscrpljujuće bolje je odmah odustati i potražiti polovicu koji će napuniti baterije.

Ako do četvrtog spoja niste sigurni da želite vezu, prestanite izlaziti

Vrijeme je dragocjeno i treba ga trošiti na ljude do kojih nam je stalo. Ako veza ne ide željenim tokom, najbolje je prekinuti, a ne forsirati stvari koje su već na početku osuđene na propast. 

Nemojte skrivati svoje pravo 'ja'

Prilikom upoznavanja ljudi se često pretvaraju da su nešto što nisu, samo da bi se nekome svidjeli. Međutim, to odgađa neizbježno jer će partner prije ili kasnije shvatiti kakvi ste i možda mu se ono što vidi neće svidjeti. Zato je važno već na početku pokazati tko ste i ne trošiti ni svoje ni njegovo vrijeme.

Slušajte sebe, a ne nametnuta pravila

Ako želite potencijalnog partnera nazvati već sljedeći dan, nazovite ili ako s prvim poljupcem želite pričekati, pričekajte. To su savjeti psihologa koji će spriječiti da žalite za propuštenim samo kako ne biste prekršili nepisana pravila, piše The Huffington Post

Najčitaniji članci