Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kako izliječiti i probuditi dijete u sebi u odraslim godinama?

Kako izliječiti i probuditi dijete u sebi u odraslim godinama?

Dolazeći u kontakt i s ranjenim i radosnim unutarnjim djetetom, integrirate dijelove sebe koje ste bacili u sjenu, ali koji zapravo imaju veliku moć nad vama. Postoji pet načina na koje ih možete povratiti

VIDEO

Unutarnje dijete predstavlja vaše osjećaje, od najbolnijih i najizazovnijih do najsretnijih, najkreativnijih i najradosnijih.

Sjećate se kad ste kolegicu pitali ima li mjesta za vas u čitalačkom klubu, a ona je iskrivila lice i rekla da će 'provjeriti'? Taj udarac koji ste osjetili dolazi od ranjenog dijela vašeg unutarnjeg djeteta. Osjećaj veselja koji dobijete skačući na trampolinu? To je slobodan, sretan dio vašeg unutarnjeg djeteta.

POGLEDAJTE VIDEO: Pandemija i djeca

Pokretanje videa...

Psihologinja objasnila utjecaj pandemije na djecu | 24 pitanja 09:01

Dolazeći u kontakt i s ranjenim i radosnim unutarnjim djetetom, integrirate dijelove sebe koje ste bacili u sjenu, ali koji zapravo imaju veliku moć nad vama. Evo pet načina na koje ih možete povratiti i vratiti im moć:

1. Dopustite i prihvatite cijeli raspon svojih osjećaja.

Kada dopuštamo samo 'dobre' osjećaje, sami sebi šaljemo poruku da cijeli niz ljudskog iskustva nije u redu. Tako poručujemo svom unutarnjem djetetu da je dobro samo ako ujutro želi skočiti iz kreveta pjevajući.

Osjećaji ignoriranjem ne nestaju. Ostaju u stanju mirovanja, dajući nam onaj naporan osjećaj 'da nešto nije u redu'. Ako možete potaknuti osjećaj samosuosjećanja i empatije za sebe i za sve svoje osjećaje, to ih integrira, a vaše unutarnje dijete se osjeća viđenim. I što ste više integrirani, to je vaše životno iskustvo ispunjenije svim osjećajima.

2. Pretvorite svog unutarnjeg kritičara u saveznika.

Možda se čini da je teško povjerovati, ali dio vas koji vas podsjeća na onaj test koji ste pali u osmom razredu ili kako je Marija iz računovodstva pametnija od vas, zapravo vam samo pokušava pomoći.

Vaš unutarnji kritičar možda oponaša roditelja s kojim ste odrastali kako bi vas pripremio za kritiku koju ćete kad-tad doživjeti. Ili se može dogoditi da se dio vašeg unutarnjeg djeteta boji pogriješiti, pa je težak prema vama u nastojanju da vas učine 'savršenima'.

Osam stvari koje kod partnera nikad ne možemo promijeniti
Osam stvari koje kod partnera nikad ne možemo promijeniti

Možete početi otkrivati ​​koja je motivacija komunicirajući s tim dijelom sebe. Taj dio će vam dati vitalne informacije o vašim ciljevima i strahovima koji bi inače ostali skriveni iza samokritike. Informacije su moć, a to je vaša moć koja čeka da joj se pristupi.

3. Učinite unutarnju odraslu osobu ispunjenu ljubavlju najglasnijim glasom u vašoj glavi.

Kao što možete vidjeti iz prethodnih prijedloga, unutarnja odrasla osoba puna je ljubavi, a igra vitalnu ulogu u liječenju strahova i boli vašeg unutarnjeg djeteta i stoga je veliki dio vaše snage.

Što je unutrašnja odrasla osoba glasnija, to se osjećate moćnije. Moć u ovom slučaju možda neće izgledati kao patrijarhalna definicija na koju ste navikli. Može izgledati kao da svom šefu kažete zašto zaslužujete povišicu, odbijate pomoći svom bratu da se deset put u ovoj godini preseli ili napokon ostavite bivšeg s kojim više nemate ništa zajedničko. 

Jedan od načina da pristupite svojoj unutarnjoj odrasloj osobi je upoznavanje sa stavom radoznalosti prema sebi. Znate onaj osjećaj kada upoznate nekoga novog i želite znati sve o njemu?

'Prije nego što posumnjate da ste depresivni, provjerite niste li možda okruženi idiotima'
'Prije nego što posumnjate da ste depresivni, provjerite niste li možda okruženi idiotima'

Pokušajte staviti ruku na srce i tu istu energiju usmjeriti prema svom unutarnjem djetetu kada se osjeća povrijeđeno. Zamislite da je bol koju osjećate (to je vaše unutarnje dijete) izvan vas i budite znatiželjni o njoj. Što dijete treba da bi se osjećalo bolje?

Što češće to radite, glasniji će biti taj unutarnji roditeljski glas i osjećat ćete se snažnije.

4. Koristite samosuosjećanje u borbi protiv sabotaže samih sebe.

U nekom trenutku, svi si govorimo da ćemo učiniti jedno, a onda učiniti suprotno. Možda ste umjesto trčanja odlučili ostati doma i pogledati reprizu neke serije, ili umjesto da radite na tom kreativnom projektu, vrijeme ste proveli buljeći u društvene mreže. Primijetite kako dio vas želi postići cilj, a drugi dio vas bi se radije opustio i ništa ne radio? Vaše unutarnje dijete vjerojatno ima obilje razloga zašto nije uključeno, a potrebno mu je samosuosjećanje da bi ga se natjeralo da se otvori.

U knjizi The Self-Compassion Workbook doktorica Kristin Neff je napisala snažnu mantru za ljude koju mogu reći u takvim trenutcima: 'Ovo je trenutak patnje - mogu li biti dobar prema sebi?' Zatim stavite ruku na srce da aktivirate oksitocin, 'hormon ljubavi'. 

Neff kaže: '...povećane razine oksitocina snažno povećavaju osjećaj povjerenja, smirenosti, sigurnosti, velikodušnosti i povezanosti te olakšavaju sposobnost da osjećamo toplinu i suosjećanje prema sebi'.

10 znakova da ste ostali vjerni sebi: Od iskrenosti do hrabrosti
10 znakova da ste ostali vjerni sebi: Od iskrenosti do hrabrosti

Usmjerite to prema svom unutarnjem djetetu koje je u suprotnosti s vašim ciljem. Uključite se u razgovor s njima kako biste saznali zašto vas zaustavlja u vašim namjerama.

5. Povežite se s dječjom radošću koja je uvijek dio vas.

Postoji razlog zašto je citat 'Pleši kao da nitko ne gleda' oduševio toliko ljudi. Ta sloboda koju osjećate kada ste izgubljeni u radosnoj aktivnosti je vaše sretno unutarnje dijete koje slobodno trči. I taj osjećaj je moćan! Kada ste zadnji put skočili na trampolin ili pjevali iz sveg glasa?

Doduše, ljudi bi vas gledali s čuđenjem, ali vi zaslužujete imati tu energiju u svom životu i ne biste je trebali ne koristiti samo zato što ste slučajno odrasli!

Kada se osjećamo integrirano sa svojim radosnim unutarnjim djetetom, dopuštamo si da budemo pravi istinski mi. I doista, nema ništa moćnije od tog osjećaja, piše mindbodygreen .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku