Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Kako očuvati okoliš? Izbacite jednokratne baterije i britvice

Kako očuvati okoliš? Izbacite jednokratne baterije i britvice

Naš zadatak nije pronaći druge načine za uništavanje materijalnih resursa već uvjeriti vladajuće, industriju i trgovce da prestanu proizvoditi proizvode i koristiti ambalažu koju je potrebno uništiti, kaže autor

Kada gledamo unatrag, imali smo tri odgovora na smeće koje stvaramo: spali ga, zakopaj ili baci u more i samo ga odbaci.

To je dovelo do zagađenja i uništavanja morskih i kopnenih staništa. Jedini ispravan put kojim moramo krenuti je put s nula otpada, kaže Paul Connett, autor knjige “The Zero Waste Solution: Untrashing the Planet One Community at a Time”.

To je rješenje za lokalnu i globalnu zajednicu. Nula otpada relativno je nov pojam. Krajem osamdesetih bila je nezamisliva, no početkom ovog stoljeća sve više se razmatra o smanjenju potrošnje, recikliranju i ponovnog upotrebljavanja onog što je proizvedeno.

- Otpad koji smo stvorili dokaz je da radimo nešto pogrešno. Naš zadatak nije pronaći druge načine za uništavanje materijalnih resursa već uvjeriti vladajuće, industriju i trgovce da prestanu proizvoditi proizvode i koristiti ambalažu koju je potrebno uništiti - kaže autor.

Imaju milijune, stanove i kuće, a po cijeli dan prosjače na ulici
Imaju milijune, stanove i kuće, a po cijeli dan prosjače na ulici

Prosječan moderan grad ima ‘hram’ potrošnje s jedne strane kao što je trgovački centar i spalionicu otpada na drugom. Postoje racionalna i praktična rješenja za upravljanje otpadom i resursima koja će nas voditi u manje otrovnom smjeru.

Stopala kao ogledalo zdravlja: Miris i rane znak su dijabetesa
Stopala kao ogledalo zdravlja: Miris i rane znak su dijabetesa

Prije nego što se ekonomija i trgovina potpuno prebace na proizvodnju s nula otpada, počnite od sebe:

  • Umjesto jednokratnih baterija, nađite one koje se mogu puniti.
  • Odbacite jednokratne salvete, uz večeru poslužite krpene.
  • Jedite više domaće uzgojene hrane. Prošetajte do lokalne tržnice. Osim što ćete pomoći lokalnim poljoprivrednicima, jest ćete zdravije, ali i uštedjeti energiju. Puno goriva troši se na transport proizvoda iz drugih zemalja u supermarkete.
  • Poklone umotajte u novinski papir.
  • Umjesto plastičnih britvica za jednokratnu upotrebu, pronađite metalnu kojoj možete mijenjati žilet.
  • Na poštanski sandučić stavite naljepnicu za neželjenu poštu poput reklamnih materijala.
  • Informirajte se gdje ćete odlagati predmete koji vam ne trebaju poput papira, elektronike i plastike koja se može reciklirati. Pritom vodite računa o tome da stvarate što manje smeća. Cilj je reciklirati i bacati što manje.