Obavijesti

Ljubimci

Komentari 9

Kako papigu naučiti govoriti? Ponavljanjem i nagrađivanjem!

Kako papigu naučiti govoriti? Ponavljanjem i nagrađivanjem!
6

Papige nisu naivne životinje i ne pokušavajte ih prevariti snimanjem i ponavljanjem riječi npr. putem CD playera. Budite uporni i u 'tečaj govorništva' uključite emocije

VIDEO

Papige spadaju među najpopularnije kućne ljubimce u Hrvatskoj, a svoju popularnost među ljubiteljima životinja mogu zahvaliti svom neobičnom talentu – sposobnosti imitiranja ljudskog govora. 

Inteligentne brbljavice

Određene studije pokazale su da su papige inteligentne brbljavice jer ne samo da imitiraju, već da se njihov 'ljudski govor' može usporediti s govorom djeteta od četiri godine. 

Većina vlasnika ipak je skromnija. Zadovoljili bi se da njihove ljubimice progovore jednostavne riječi, onako da se ponosno mogu pohvaliti susjedima. 

Kako bi vaše pernate ljubimce naučili govoriti, a vas učinili ponosnim vlasnikom najbrbljavijeg ljubimca u susjedstvu donosimo nekoliko korisnih savjeta. 

  1. Osnovni preduvjet da bi papiga mogla krenuti u govorničku školu jest da je zdrava.Njezino zdravlje zato neka vam bude na prvom mjestu, a osigurat ćete joj ga zdravom prehranom i svakodnevnim puštanjem da protegne krila izvan svoje krletke, koja podrazumijeva se mora bit čista.
  2. Generalno pravilo koje vrijedi za sve životinje koje nešto želite naučiti je da s treningom krenete od najmlađe dobi. Što je životinja mlađa lakše će savladati ono što ju želite naučiti. 
  3. Pitanje koje vlasnike muči jest koje doba dana je najbolje za učenje? S papigom treba pričati cijeli dan jer one su društvene životinje. Isto pravilo vrijedi za 'tečaj govora', ali bez forsiranja. Znači malo učenja ujutro,malo popodne i malo navečer. Da li će se nastava održavati u krletki ili izvan nje svejedno je, ali kao i u svakoj školi dok se uči u učionici treba biti mir i tišina.
  4. Vlasnici najčešće griješe što misle da će papiga progovoriti odmah i to baš sve što ju se pokušava naučiti, primjerice da odgovori na pitanje: Kako se zoveš? Važno je znati da papige ne razgovaraju već oponašaju ljudski govor. Zato ako ju želite naučiti da kaže kako se zove, odaberite joj ime od najviše dva sloga npr. Mi-ki , Ki-ki ili slično ! Isto pravilo vrijedi za učenje bilo koje druge riječi. Znači umjesto da ju odmah u startu učite da kaže 'Dobar dan, dobri ljudi!' (čime ćete ju zbuniti) prvo ju naučite da kaže 'bok'. 
  5. Budite uporni! Većina onoga što vrijedi za djecu koju učite govoriti vrijedi i za papige, a to znači da se sve svodi na što više ponavljanja, a za svaki pomak, primjerice ako počne na bilo koji način reagirati na riječ koju je pokušavate naučiti nagradite je poslasticom ili bilo čime što ona voli. Upornim ponavljanjem navedenog, većina papiga naučit će bar jednu riječ. 
  6. Kako papigu naučiti da odgovara na pitanje? Sve ovisi o talentu jer ako se papiga 'muči' s jednostavnom riječi nerealno je očekivati da nauči odgovarati na pitanja. Ako se pak pokaže kao odličan učenik prvo ju sistemom ponavljanja i nagradica naučite da reagira na vaš glas. Tada ju naučite odgovor na pitanje koje joj želite postaviti, a kraju tek kako i kada da reagira pitanje koje postavljate. Kada sve to zna opet vrijedi pravilo: ponavljanje-nagrada! Konkretnije: Vi postavite pitanje, ona odgovori i za odgovor dobije nagradu! 
  7. Neke papige propričaju same od sebe, primjerice oponašajući zvukove s radija ili televizije, ali naš savjet je da nikada riječi koje ih želite naučiti ne snimate i puštate im jer životinje nisu naivne. Jako dobro razlikuju dosadni snimljeni govor od onog stvarnog govora u koji vi kao vlasnici unosite svoje emocije!
  8. Koliko dugo papigi treba da nauči govoriti? Pravilo ne postoji jer sve ovisi o vrsti, ali i o pojedinoj ptici. Neke papige propričaju odmah nakon nekoliko dana, nekima trebaju mjeseci, a neke ne progovore nikada. Što tada učiniti?
  9.  Papigica svejedno zaslužuje pažnju jer prije svega ona je vaš ljubimac, društvena životinja koja u divljini živi u jatu. Kao kućnom ljubimcu jedini prijatelji ste joj vi. 
  10. Učenje govora shvatite kao obostranu zabavu. Trud koji uložite životinja će vam to vratiti govorila ljudskim ili pak svojim ptičjim jezikom. 

Ako nakon ovih savjeta, koliko god se trudili vaša ljubimica ne progovori niti riječ ne znači da se radi o 'robi s greškom'. Tko zna, možda jednoga dana i vaša papiga postane zvijezda poput Einsteina o kojem smo pisali OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana