Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kako posaditi stablo limuna: U nekoliko jednostavnih koraka

Kako posaditi stablo limuna: U nekoliko  jednostavnih koraka
1

Većina neekoloških sjemenki limuna uopće neće proklijati, a organski su limuni i zdravija opcija. Ako planirate uzgajati stablo limuna u zatvorenom prostoru birajte 'Meyer' limun

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Sočan kolač od limuna i jogurta - jednostavan, a prepun okusa

Svi znaju da limun ima visoki udio C vitamina zbog čega je u hladnim zimskim mjesecima kad imunološki sustav pada više nego koristan. Općenito, limun je vrlo hranjiv pa je lako dostupno stablo limuna korisno iz više razloga: osim što nadohvat ruke imate izvrstan izvor C vitamina i možete ga češće koristiti i u kuhanju, zadovoljstvo je gledati kako stablo limuna raste, pogotovo ako ste ga posadili od sjemena. 

Stabla limuna bez obzira na klimu možete uzgajati i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a ovo je dobar način uzgoja stabla limuna iz sjemena.

5 mjesta svijeta gdje su auti zabranjeni - ima i ih i kod nas!
5 mjesta svijeta gdje su auti zabranjeni - ima i ih i kod nas!

Treba vam:

• Organski limun

Većina neekoloških sjemenki limuna uopće neće proklijati, a organski su limuni i zdravija opcija. Ako planirate uzgajati stablo limuna u zatvorenom prostoru birajte specifičnu sortu 'Meyer' limuna - iako bi bilo koja sorta vjerojatno uspjela, Meyer limuni su manji i pogodniji za unutarnje uvjete.

• Teglica za sjeme

Teglicu promjera 12 do 15 cm dovoljna je za početak, no s vremenom je treba presuti u veću,

• Teglica za sadnice

Teglica promjera 25 do 35 cm koja je veća po širini nego po dubini.

• Zemlja 

Mješavina organskog gnojiva i vermikulita najbolja je za optimalan rast biljaka.

• Svjetlost

Rasvjeta je potrebna samo ako ne možete pronaći mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti jer stablu limuna treba dosta svjetlosti, otprilike 10-14 sati dnevno kad klija.

Postupak:

1. Pripremite teglicu za sadnice

Počnite tako da navlažite zemlju za drugu teglicu. Dodajte dovoljno vode da cijela bude vlažna, do dna. Upotrijebite navlaženo tlo da napunite teglicu sve dok ispod ruba lonca ne ostane samo centimetar prostora.

2. Pripremite sjeme

Odaberite sjeme zdravijeg izgleda. Sjeme mora ostati vlažno da bi moglo klijati.

3. Posadite sjeme

Sjeme posadite 1.5 cm u zemlju dok je još vlažna i malo vode poškropite neposredno iznad sjemena. Pokrijte teglu s čistom plastičnom vrećicom i učvrstite  sa gumenom trakom. Probušite rupice na plastici - tako ćete sjeme održati toplim i vlažnim.

4. Održavanje 1

Držite teglicu na toplom sljedećih nekoliko dana. Uvijek držite zemlju vlažnom. Pazite da sjeme ne dobiva previše topline ili vlage jer će strunuti. Skinite plastiku ako smatrate da je sjeme sigurnije bez.

5. Održavanje 2

Već nakon otprilike dva tjedna mogu se vidjeti klice. Skinite plastiku ako je i dalje tu i premjestite teglicu na mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti. Zemlja u svakom trenutku mora biti vlažna.

6. Ponovno posadite

Ako sadnica raste iz tegle, ponovno je posadite u veću. Nakon toga, držite biljku u približno istim uvjetima, sa uvijek vlažnom zemljom i sa 12 sati svjetla. Koristite organsko gnojivo za održavanje biljke zdravom dok raste.

Može proći i godina dana dok biljka bude sposobna dati plod pa budite strpljivi i sigurni da je stablo u zdravom okruženju za optimalan rast.

Na smetlištu: Tenisici treba i do 1000 godina da se razgradi
Na smetlištu: Tenisici treba i do 1000 godina da se razgradi

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara