Lifestyle

Komentari 0

Kako postaviti i iskombinirati slike: Razmak između njih mora biti barem pet centimetara

Kako postaviti i iskombinirati slike: Razmak između njih mora biti barem pet centimetara

PRILAGODITE IH PROSTORU Grupiranje slika dobro će izgledati u dnevnom boravku, predsoblju ili na stubištu jer je to vidljivo ukućanima i gostima

I zidovi u šarenim bojama mogu djelovati dosadno ako na njima nisu dekoracije i slike. I kad ste odabrali sliku koju želite, postavljanje nije tako jednostavno.

POGLEDAJTE VIDEO (Influencerica preuredila dom):

Naravno, treba vam alat, poput čekića, bušilice, kukica, vijaka, čavlića i sl. Prije nego što odlučite gdje ćete staviti sliku, provjerite da na tome mjestu ne postoje nikakve instalacije i od čega se sastoji zid. Ako je od armiranog betona, zasigurno će vam trebati bušilica.

Isto tako, nije dobro da je zid na koji stavljate sliku vlažan ili izložen radijatoru ili grijalici jer slika može lako izblijediti. Ako je stavljate u hodnik, pripazite da bude na mjestu koje nije preblizu prostoru na kojem odijevate jaknu ili kaput jer je pritom lako možete srušiti. Ako je u kuhinji ili kupaonici, može je oštetiti vlaga.

Čavao ponekad može biti preslab za sliku, pa i o tome vodite računa. Kad ste odredili čime ćete učvrstiti sliku, odaberite njezinu visinu i položaj. Idealna je ona u visini očiju, a to je okvirno oko 150 cm od poda.

Visinu možete i testirati. Zamolite nekog od ukućana da pridrži sliku na mjestu na koje ju planirate objesiti pa se udaljite i testirajte kako će to zapravo izgledati. Kad ste to utvrdili, zabilježite točku u koju ćete staviti čavao ili nešto drugo što će je držati i počnite je postavljati.

Neki tvrde kako bi se trebale koristiti dvije kuke kako se ona ne bi micala, odnosno, s vremenom nakosila.

Pravilo od 150 cm vrijedi i ako radite kolaž, odnosno više slika na okupu. Slike ne trebaju biti grupirane po stilu, tehnici, motivima ili okviru slike te one ne moraju biti istih oblika ili dimenzija. Važno je da postoji slika koja će biti centar, a oko nje će se slagati i ostale slike.

Okviri za sliku ne moraju biti pravokutni ili kvadratni. Oni ovalnog oblika izgledaju neobično, a kombinirajući razne oblike možete napraviti prekrasan kolaž.

Ako želite kolaž, a niste sigurni kako ga presložiti, uzmite papir i olovku. Jednostavno nacrtajte više varijanti pa odaberite najbolju. Pazite na simetriju, ali i prostoriju u cjelini. Neka razmak između slika bude barem pet centimetara, a ako je riječ o malenim slikama - 2,5 cm. Kolaž fotografija najbolje je postaviti u dnevni boravak, hodnik ili na stubište.

Ako umjesto slika birate fotografije, možete se “poigrati” njihovom pričom. Neka budu ujedinjene zajedničkim zapletom ili jednom temom. Na primjer, to mogu biti vaše fotografije s vjenčanja, slike djece ili fotografije snimljene tijekom odmora.

Dizajneri interijera tvrde kako je u posljednje vrijeme sve popularnije grupirati slike različitih okvira, tako da ne morate paziti da budu svi isti. Naravno, neke slike niti ne zahtijevaju okvir.

Što se tiče razmještaja u stanu, u spavaću sobu postavite slike u nježnim i pastelnim bojama koje opuštaju. Uljana slika dobro se uklapa u dnevni boravak, a velike slike dobro izgledaju na stubištu. Ako imate malu sobu, izbjegavajte slike. Dok birate sliku, imajte na umu i kakav je namještaj jer slika ne bi trebala biti šira od namještaja iznad kojeg je postavljena.

Ako volite biti drukčiji, probajte sliku objesiti na vrata, staviti je na police, na prozor ili na kamin.

Najčitaniji članci