Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako pravilno presaditi sobnu biljku u samo nekoliko koraka?

Kako pravilno presaditi sobnu biljku u samo nekoliko koraka?

Postupak presađivanja sobnih biljaka može se obaviti u roku od 15 minuta. Prvi znak da joj je to nužno je pojava korijenja i curenje vode čim je zalijete

VIDEO

Održavanje biljaka na životu jedna je stvar, ali znati kada, i što je još važnije, kako presaditi biljku zahtijeva potpuno novu razinu znanja. Potrebni su, naravno, i pravi alati za vrtlarstvo, ali to ne mora biti težak zadatak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

stres 01:23

Prema  stručnjakinji Joyce Mast, koja je poznata i kao 'mama biljkama' postupak presađivanja sobnih biljaka može se obaviti u roku od 15 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Alati 

  • Posuda 
  • Oštre škare ili škare za obrezivanje 
  • Svježe tlo za lonce

Utvrdite treba li vašoj biljci novi dom

Siguran znak da biljku treba presaditi je prisutnost vidljivih korijena.  To je znak da je biljka vezana za korijen i da joj treba više prostora, kaže Mast. Još jedan znak da biljke očajnički trebaju novi dom je ako voda procuri kroz posudu i izađe iz drenažne rupe nakon što ih zalijete. Prema Joyce, to znači da korijenje zauzima previše mjesta.

Bugenvilija: Biljka koja svakom vrtu, dvorištu ili ulici daje upečatljiv i nezaboravan izgled
Bugenvilija: Biljka koja svakom vrtu, dvorištu ili ulici  daje upečatljiv i nezaboravan izgled

Iskoristite mjesto u svom domu

Ako ste ograničeni na kvadraturu u svom skromnom prebivalištu, odlučite se za otvoreni prostor poput podruma ili vanjskog dvorišta. Na drenažu Mast preporučuje da stavite stare plahte umjesto novina kako bi spriječili da zemlja iscuri.

Odaberite pravilnu posudu

Kad odabirete novu posudu, odaberite onu promjera otprilike pet centimetra veću od prethodne. Ako posuda bude veća od ovog ograničenja, biljka može patiti, jer višak tla može dovesti do vlaženja i oštećenja korijena. Ne zaboravite odabrati lonac s dovoljnom drenažnom rupom i tanjurićem.

U posudu dodajte svježe tlo za sadnju

Nakon što odaberete posudu, napunite trećinu svježom zemljom za sadnju. Biljku izvucite iz trenutne posude i nježno ju protresite. Uz pomoć oštrih škara smanjite mrtve, kašaste ili pretjerano duge korijene.

Zlatni puzavac: Biljka koju svaki dom treba jer pročišćuje zrak
Zlatni puzavac: Biljka koju svaki dom treba jer pročišćuje zrak

Presadite biljku

Postavite biljku u središte novog lonca, vodeći računa da vrh korijena postavite oko dva centimetar ispod vrha posude. Napunite posudu zemljom, nabijajući zemlju oko korijena i ostavljajući oko dva do pet centimetara prostora između zemlje i gornjeg ruba posude 1 do 2 inča prostora. To vam omogućuje da zalijete biljku bez prelijevanja zemlje preko ruba, kaže Mast.

Zalijte biljku

Na kraju, biljku zalijte temeljito - to jest sve dok voda ne poteče s dna posude. Nakon toga, pustite biljku da se 'odmori', tako da se sva voda odlije iz nove posude, a zatim stavite posudu na novi tanjurić, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise