Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11
Foto: Unsplash
MOGUĆE JE

Kako promijeniti život u samo 28 dana: Isprobajte ovaj izazov!

Mali izazovi za bolji život: Udahnite duboko i uvedite male promjene koje vam mogu pomoći da se osjećate mirnije, ljubaznije, snažnije i radosnije

Osjećate li se umorno, bezvoljno, pesimistično i naprosto žudite za nekom promjenom isprobajte ovaj izazov, koji uz male promjene unosi više energije u život, a najbolje od svega je što vam za njih treba tek nekoliko minuta u danu.

1. dan: Uzmite pauze od 5 minuta za mozak

Postavite alarm da se uključuje u određeno vrijeme pet puta tijekom dana kada ćete isključiti mozak. Možete zatvoriti oči i odmoriti se, sjesti vani i pogledati drveće ili otići u šetnju. Samo pet minuta takvog odmora mogu imati velik značaj za psihu, moć koncentracije i raspoloženje, piše MSN.

2. dan: Dodajte okus vodi

Pijuckanje vode tijekom dana pomaže kod ravnoteže krvnog tlaka, zdravlja zglobova i još mnogo toga. Osim toga, može vam pomoći da smanjite bespotrebno grickanje. Kako bi se potaknuli na hidrataciju cijeli dan, nutricionistica Stefani Sassos, preporučuje dodavanje jednog od dodataka u svoju vodu: borovnica, naranče, bosiljka, krastavca, metvice, grejpa, limuna ili limete. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sreća 01:52

3. dan: Pridružite se virtualnom tečaju plesa

Jedna od prednosti socijalnog distanciranja je da, s toliko treninga koji se sada prenose putem interneta, vaš izbor više nije ograničen na satove u vašoj lokalnoj teretani. Ako ste oduvijek željeli isprobati afrički ili bollywoodski ples, sad je prilika.

4. dan: Kupite biljku

Zelenilo nadahnjuje život. Osim toga, studije su otkrile da puko gledanje obližnje biljke može smanjiti razinu stresa i poboljšati raspoloženje. 

5. dan: Napravite filmsku večer

Okrenite sva sjedala u dnevnoj sobi prema televizoru, napravite kokice i smjestite se baš kao da ste u kinu. Odaberite nešto dobro za gledanje, lijepo se odjenite i simulirajte izlazak, ali bez dosadnih ometanja uz vas.

6. i 7. dan: Izradite nešto

Postoji razlog zašto je prodaja bojanki za odrasle narasla u vrijeme pandemije: Ponekad razigrana, fokusirana zabava može  olakšati um i brige. Svaki kreativan hobi imat će sličan učinak.

13 promjena u navikama koje će se dogoditi nakon pandemije
13 promjena u navikama koje će se dogoditi nakon pandemije

8. dan: Nazovite starog prijatelja

Povežite se s nekim s kim ste se u prošlosti slagali i prisjetite se stvari koje su vam zajedničke i zašto ste uopće postali prijatelji. U vremenu kada smo fizički distancirani od drugih, održavanje veza s ljudima koje volimo neizmjerno je važno.

9. dan: Nemojte jesti meso

Studije pokazuju da biljna prehrana može smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći vam da živite dulje. A bolje je i za planet. 'Počnite sa samo jednim danom', predlaže nutricionistica Shanon Whittingham.

10. dan: Vježbajte sklekove

Sklekovi su jedna od najboljih vježbi za izgradnju snage u prsima, tricepsima, ramenima i jezgri - nije potrebna oprema.

11. dan: Napunite zalihe za čišćenje

Napravite popis sredstava za čišćenje koja vam se ne sviđaju ili koja ne djeluju dobro i bilo kakvih pokvarenih ili najnovijih alata koje treba zamijeniti. Pospremanje će biti ugodnije, a ono donosi osjećaj reda i organiziranosti u život.

12. dan: Igrajte društvenu igru

Prisjetite kako je zabava izgledala nekoć, bez sveprisutnih ekrana i prisjetite se kako smiješne takve igre mogu biti sa članovima obitelji.

13. i 14. dan: Pretvorite sobu u oazu

Umirujuće okruženje za spavanje je važno, ali to je više od udobnosti vašeg madraca. Svakako budite zadovoljni i teksturama svojih plahti i prekrivača. Ako se vi ili vaš partner puno vrtite po noći, pokušajte s odvojenim pokrivačima (ili većim krevetom). 

15. dan : Ne provjeravajte društvene mreže

Oni mogu biti izvrsni za povezivanje, pogotovo kad ne možete osobno vidjeti prijatelje ili obitelj. Ali beskrajno scrollanje može vas iscrpiti. Maknite se od mobitela i svega na jedan dan.

16. dan: Isprobajte novi recept

Dobro raspoloženje kreće iz želuca, a novi gastro užitak i njegova priprema na najbolji mogući način će obogatiti vaš dan.

17. dan: Pobrinite se za svoje zdravlje

Ako ste zbog pandemije zanemarivali svoje zdravlje - bilo ono fizičko ili mentalno, stanite tome na kraj i naručite se na pregled kod liječnika.

18. dan: Oraspoložite se mirisom

Umjesto svijeće, upotrijebite difuzor s eteričnim uljem kako biste stvorili specifičnu vibraciju u vašem prostoru. Za opuštanje isprobajte ulje lavande, kamilice ili eukaliptusa. Za veću usredotočenost i energiju pepermint ili grejp dobro djeluju.

Aromatherapy Candle in a Spa
11 loših navika: Razlozi zašto ih radite i trikovi kako ih se riješiti
11 loših navika: Razlozi zašto ih radite i trikovi kako ih se riješiti

19. dan: Napravite wellness večer

Napunite kadu i dogovorite se s partnerom kako ćete se međusobno izmasirati. Postavite mirisne svijeće, pripremite kreme, pustite opuštajuću glazbu.

20. dan: Pazite na držanje

Pognuto držanje vam šteti i to znate i sami. Zato, ispravite se, jer ćete se tako osjećati samopouzdanije, a time i sretnije.

21. dan: Pjevajte

Prema istraživanjima, pjevanje s grupom ljudi u tijelu potiče oslobađanje hormona sreće i hormona ljubavi - serotonina i oksitocina. Ako nemate s kime zapjevati, pjevajte sami, na primjer - dok se tuširate ili kuhate omiljeno jelo, sigurno ćete se osjećati bolje i sretnije.

22. dan: Započnite jutro seksom

Bez obzira na to doživite li orgazam ili ne, i dalje ćete dobiti sve nevjerojatne zdravstvene koristi od seksa, uključujući povećanje dopamina i serotonina, poznatih kao 'sretnih hormona'.

23. dan: Prilagodite svoje aktivnosti

Pojednostavnite svoj život uklanjanjem svih aktivnosti koje više ne odgovaraju vašoj viziji života. Utvrđivanje aktivnosti znači baviti se samo aktivnostima koje hrane vašu dušu ili koje imaju jasnu svrhu. 

Focused female writing in pad near infant

24. dan: Pišite dnevnik nekoliko minuta svakog dana

Istraživači definiraju zahvalnost kao uvažavanje onoga što vam je  dragocjeno i smisleno, ili opće stanje zahvalnosti. Pametan način da se fokusirate na to je vođenje dnevnika, popularna tehnika za njegovanje zahvalnosti za koju trebate nekoliko minuta na dan. 

25. dan: Ne zaboravite priznati negativno

Važno je zapamtiti da ako se potrudite biti optimističniji to ne znači hodati okolo s naočalama ružičaste boje. Iako je za naše mentalno zdravlje dobro vidjeti pozitivno u situacijama, nepriznavanje negativnog može vas dugoročno ometati.

26. dan: Vježbajte zahvalnost

To je možda sitnica, poput toga da ste nasmijali dijete, ili nešto značajno, poput promaknuća. Budite zahvalni jer te trenutke ne možete “premotati” poput filmske vrpce. 

27. dan: Ranije na spavanje

Nedugo prije odlaska na spavanje izbjegavajte aktivnosti koje iziskuju pozorno ramišljenje. U sobi u kojoj boravite, prigušite svjetla. Neka u spavaćoj sobi bude svježe. Prije lijeganja u krevet lagano se istegnite.

28. dan: Pomazite ljubimca

Nova studija koju su proveli portugalski psihijatri potvrdila je kako mačke i psi mogu uvelike olakšati teška depresivna stanja na koja ne djeluje konvencionalna terapija.

Komentari 11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku