Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Kako se ponašati na sprovodu: Nikad ne govorite 'Znam kako se osjećaš' i ne dijelite savjete

Kako se ponašati na sprovodu: Nikad ne govorite 'Znam kako se osjećaš' i ne dijelite savjete

Ožalošćeni bi vas mogli pitati za savjet kako da prevladaju tu duboku tugu pa u tom slučaju podijelite svoje iskustvo. Ako vas netko pita kako ste vi preživjeli nešto slično, budite otvoreni

VIDEO

Pogrebi su neugodno iskustvo, bilo za one koji su ga organizirali ili ljude koji prisustvuju ukopu pokojnika. Nemojte dodatno pogoršavati stvari riječima: 'Znam kako se osjećaš'. Mnogi ljudi rade ovu pogrešku, kaže August Abbott, savjetnik za odnose i stručnjak za bonton sa preko 40 godina iskustva u tom području. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Činjenice o suzama 00:47

- Tim riječima umanjujete bol i patnju ožalošćenog, čim ih izgovorite. To se ne govori, bez obzira je li preminuli vaš rođak ili imate iskustva kako je to izgubiti voljenu osobu - pojasnio je.

- Gubitak nekoga znači gubitak djelića našeg srca. Svatko od nas je kao snježna pahulja, svi smo različiti i ne postoje dva identična čovjeka. Pa tako svatko od nas pati zbog gubitka tog komadića srca na svoj jedinstven način - dodao je.

Nemojte biti nametljivi sa savjetima

- Ožalošćeni bi vas mogli pitati za savjet kako da prevladaju tu duboku tugu pa u tom slučaju podijelite svoje iskustvo. Ako vas netko pita kako ste vi preživjeli nešto slično, budite otvoreni. Recite iskreno što ste sve probali te što je uspjelo ili ne - savjetuje Abbott.

- Ali, nemojte tvrditi ili ostavljati dojam da je vaš pristup prevladavanju tuge jedini način. Suzdržite se od pokušaja uvjeravanja ožalošćenih da moraju učiniti ili ne učiniti ovo ili ono - dodao je.

Jako sam zabrinuta za unuka: Postao je drzak, ne znamo kako mu pomoći i postupati s njim
Jako sam zabrinuta za unuka: Postao je  drzak, ne znamo kako mu pomoći i  postupati s njim

Znači, ako vas traže, ispričajte kako ste vi prevladali duboku tugu i krenuli dalje sa životom nakon sličnog iskustva. Saslušajte ih pažljivo što vam govore i nemojte biti nametljivi sa savjetima. Ukoliko ožalošćeni smatra da je vaša metoda bila dobra, pokušat će to napraviti bez da ga vi nagovarate na to. 

Fizički dodir samo ako ožalošćeni to žele

Imajte na umu da su rame za plakanje i sugovornik koji je spreman saslušati uvijek dobrodošli, ali samo ako druga strana to traži i želi. Jednako je i sa zagrljajima i drugim oblicima fizičkog kontakta.

- Vidite li da je nekome potreban fizički dodir i da to želi, ponudite ga odlučno i iskreno. Dodir po ramenu, istinski zagrljaj ili razmjenjivanje priča sve dok oboje ne zajecate, to su sve zdrave prakse u takvim situacijama - napominje Abbott.

Ne potiskujte emocije, plačite

Ispoljavanje emocija i plakanje su neophodan korak za oporavak od duboke tuge. Kaže se da suze ispiru dušu pa se nemojte suzdržavati - ako vam se plače, plačite.

Evo zašto plačemo kad režemo luk, a tu su i dobri razlozi zašto ga je mudro jesti što češće
Evo zašto plačemo kad režemo luk, a tu su i dobri razlozi zašto ga je mudro jesti što češće

- Na sprovodu je demonstracija emocija normalna i katarzična (pročišćavajuća). Moja preporuka je svim sudionicima na pogrebu da otvoreno izraze tugu i tako postave temelje za oporavak. Na taj način će potaknuti i druge ožalošćene da oslobode emocije bez osjećaja srama i straha od osude - objasnio je Abbott.

- Nikako nije zdravo pretvarati se da vas srce ne boli ili se ispričavati zbog iskazivanja boli i tuge. Potaknite ožalošćene da budu iskreni prema sebi u vezi goleme tuge koju osjećaju i da je izraze, bilo nasamo bilo pred drugima, jer nemaju se čega sramiti. Te emocije je važno izraziti - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume