Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako se pravilno čuvaju ulja - maslinovo, biljno, kokosovo...?

Kako se pravilno čuvaju ulja - maslinovo, biljno, kokosovo...?

Ekstradjevičansko maslinovo ulje, biljna ulja, ulja od kikirikija i kokosovo ulje treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu – po mogućnosti u smočnici podalje od uređaja i sunčeve svjetlosti

VIDEO

Jedina stvar koju nikada ne biste trebali učiniti je skladištiti ulja iznad peći gdje su redovito izložena toplini unutar svojih posuda, objašnjava kuhar Brian Malarkey.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kuhanje 01:18

Ekstradjevičansko maslinovo ulje, biljna ulja, ulja od kikirikija i kokosovo ulje treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu – po mogućnosti u smočnici podalje od uređaja i sunčeve svjetlosti jer izlaganje toplini razgrađuje ulja pa mogu postati užegla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Želite napraviti kremasti rižoto? Ove pogreške morate izbjeći
Želite napraviti kremasti rižoto? Ove pogreške morate izbjeći

Kako čuvati maslinovo ulje

Kada je u pitanju skladištenje maslinovog ulja (i bilo kojeg ulja za kuhanje), ključni čimbenici koje treba uzeti u obzir su vrijeme, toplina, kisik i svjetlost. Kisik može uzrokovati pogoršanje kvalitete ulja tijekom vremena, stoga je važno da uvijek dobro zatvorite poklopac kada ne koristite ulje, kaže Mary Mori, direktorica tehničkih usluga na kalifornijskom maslinovom ranču ulja. 

Što se tiče topline, Mori napominje da je idealna temperatura na kojoj biste trebali čuvati svoje maslinovo ulje oko 18 stupnjeva. Jedno od najboljih mjesta za sigurno čuvanje maslinovog ulja je u ormaru na hladnom i tamnom mjestu. Tamnozelene boce su namjerne jer ova nijansa pomaže u filtriranju štetnih UV zraka. Također, kada otvorite bocu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, iskoristite je u roku od 30 do 60 dana, savjetuje Mori.

Kako čuvati kokosovo ulje

Čuvajte kokosovo ulje u posudi s hermetičkim poklopcem (ili posudi u kojoj ste ga kupili, samo pazite da poklopac dobro zatvorite) u najhladnijem kuhinjskom ormariću dalje od svjetla, kaže kuharica Kat Marris. Kokosovo ulje je izuzetno bogato zasićenim masnoćama, što ga čini prilično stabilnim što se tiče ulja, što znači da je dobro otporno na oksidaciju.

Moćni poriluk: Jako je zdrav, ali i ukusan - uvrstite ga u obroke
Moćni poriluk: Jako je zdrav, ali i ukusan - uvrstite ga u obroke

Kao i sa svakim uljem, zrak, svjetlost i visoke temperature ubrzavaju proces razgradnje i zato čuvajte kokosovo ulja u tamnom, hladnom ormariću.

Kako čuvati ulje šafranike i druga biljna ulja

Ulje šafranike može se čuvati u hladnjaku do šest mjeseci ili na hladnom i tamnom mjestu do dvije godine. Ima visok sadržaj polinezasićenih masti, što znači da će ostati u tekućem stanju dok je u hladnjaku.

Kada su u pitanju druga biljna ulja, savjeti za skladištenje su slični. Oksidacija može utjecati na bilo koju vrstu ulja, kao što su bademovo ulje, ulje avokada i druga biljna ulja. Za ulja koja su rafinirana, svjetlost ima manji utjecaj, ali vrijeme, temperatura i izloženost kisiku i dalje imaju značajan utjecaj, kaže Mori. Zato biljno ulje obično nalazite u prozirnim plastičnim bocama. Najbolje ih je čuvati u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mjestu.

Kako čuvati ulje oraha, ulje lješnjaka...

Svako otmjeno ulje orašastih plodova (kao što su orasi, lješnjaci, pistacija) ili druga infuzirana ulja najosjetljivija su i moraju se čuvati u hladnjaku, objašnjava Malarkey. Ono što ova ulja čini tako nježnim je njihov veći udio nezasićenih masti. Jako važno ih je čuvati na hladnom mjestu i izvan svjetla. Također, trebali biste ih iskoristiti što je prije moguće, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno