Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Kako spasiti prerijetki umak? Uz ove lake trikove bez problema!

Kako spasiti prerijetki umak? Uz ove lake trikove bez problema!

Jedan od najjednostavnijih načina za zgusnuti umak je umiješati u njega propasirano kuhano ili pečeno povrće. Škrob je još jedan učinkovit zgušnjivač koji usporava vodu putem bubrenja i geliranja.

VIDEO

Zgusnite umak maslacem

Ako pečete piletinu ili ju radite na tavici i vidite da je umak prerijedak, postoji lak način da ga zgusnete. Dodajte malo maslaca u umak i dobro promiješajte. On će umaku dati svilnkastu notu. Najbolje je dodavati ga u topli umak kako bi se odmah rastopio i povezao s ostalim sastojcima, ali ako se umak i ohladio samo ga treba zagrijati i dobro umiješati maslac.

POGLEDAJTE VIDEO: Loše za zdravlje

Pokretanje videa...

00:37

Kako se piletina i umak hlade, umak će se još više zgusnuti, zalijepiti se za piletinu i obložiti joj kožu. Sljedeći put kad radite umak za meso, dodajte mrvicu maslaca kako biste ga zgusnuli.

Dodajte kukuruzni škrob (gustin)

Škrob će zgusnuti umak tako što će u dodiru s tekućinom nabubriti. Kad su izložene vrućoj vodi, škrobne granule slabe i počinju apsorbirati tekućinu i bubre.  

Ako imate posla s umakom za prženje ili umakom koji je samo malo pretekuć, napravite kašu od kukuruznog škroba u omjeru dva dijela vode i jedan dio škroba (dodavanjem izravno u umak će se zgrudati), a zatim smjesu umutite u vaš umak, imajući na umu da će se umak dodatno zgusnuti kako se ohladi. 

Ako nemate kukuruznog škroba, također možete upotrijebiti bijelo brašno i napraviti beurre manie, što je otmjeni francuski za 'pastu od brašna i maslaca'. Da biste napravili ovu smjesu za zgušnjavanje, samo uzmite jednaku količinu brašna i maslaca i zgnječite sve u mali grumen paste.

Recepti za fina tradicionalna jela 'na žlicu' iz starih kuharica: Lički lonac, krumpir gulaš...
Recepti za fina tradicionalna jela 'na žlicu' iz starih kuharica: Lički lonac, krumpir gulaš...

Za zgušnjavanje umaka (ili juhe ili bilo čega) odlomite komadić i samo ga ubacite u vruću tekućinu. Miješajte, miješajte i gledajte kako se juha zgušnjava.

Pasirajte malo povrća

Jedan od najjednostavnijih načina za zgusnuti umak je fizički blokirati vodu biljnom tvari. Propasirajte kuhano ili pečeno povrće i dodajte ga u umak. Povrće koje je prirodno bogato škrobom (kao što je krumpir) ili pektinom (kao kod poriluka) također se zgušnjava na kemijskoj razini.

Dodavanje nekoliko žlica instant pire krumpira može pomoći da umak postane ljepljiviji i gušći, a pasirani poriluk može dodati punoću umaku.

Dodatno prokuhajte

još jedan način da zgusnete umak je da fizički uklonite dio vode prokuhavanjem. To je u kulinarskom svijetu poznato kao 'smanjivanje', jer smanjujete volumen umaka tako što prokuhate dio vode, ostavljajući masnoću i druge ukusne sastojke (s višim točkama vrelišta). Ako vam umak izgleda tekuć prije nego što dođe do hrane, samo da još malo prokuhajte odvojeno od ostalog jela. 

Goveđi gulaš: Ukusno jelo koje će vas ugrijati kad je vani zima
Goveđi gulaš: Ukusno jelo koje će vas ugrijati kad je vani zima

Dodajte malo šećera

Šećer se ne zgušnjava na isti način kao škrob ili mast, ali čini vaš umak ljepljivijim, a cijela je poanta da se vaš umak zalijepi za hranu. Dodavanjem šećera u vodu nastaje otopina koja je gušća od vode, a daljnjim zagrijavanjem (kuhanjem ili krčkanjem) postaje još gušća.

Ukusan ručak: Začinjene mesne okruglice u vinskom umaku
Ukusan ručak: Začinjene mesne okruglice u vinskom umaku

Dodajte umak u pravo vrijeme

Možda ste primijetili da u mnogim receptima meso premazujemo umakom kasnije u procesu kuhanja, nakon što je meso već provelo neko vrijeme na roštilju ili u pećnici. Opet, sve se svodi na vodu.

Kuhanjem meso otpušta dobar dio vlage. Ako umak nanesete na početku kuhanja ili pečenja, on će ispariti. Lifehacker piše da umjesto toga meso treba premazati na kraju kuhanja ili pečenja sa slatkim gustim i reduciranim glazurama ili umacima, nakon što vanjski dio mesa bude izgledao prilično suh i/ili hrskav kako bi spriječili otjecanje umaka s mesa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru