Lifestyle

Komentari 6

Zdrave zamijene za šećer u obrocima: Cikla, stevija, med...

Zdrave zamijene za šećer u obrocima: Cikla, stevija, med...

Ribana cikla čokoladnim će kolačima i muffinima dati bogat, sladak okus, no možete je dodavati i juhama, umacima te smoothiejima. Isto vrijedi i za mrkvu

Želite li jesti manje šećera, možete ga zamijeniti namirnicama koje su prirodno slatke. Kolačima, napicima, žitnim pahuljicama i dječjoj hrani tako možete dodati zgnječene banane ili ribane jabuke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Preljevima za salatu možete dodati i nekoliko kapi narančina soka te tako izbjeći kupovne preljeve krcate šećerom. No prirodni zaslađivači kriju se i među povrćem.

Ribana cikla čokoladnim će kolačima i muffinima dati bogat, sladak okus, no možete je dodavati i juhama, umacima te smoothiejima. Isto vrijedi i za mrkvu. Narežete li ciklu i mrkvu na tanke kriške i ispečete ih u pećnici, dobit ćete slatku i zdravu grickalicu.

Čak i mlijeko može biti prirodni zaslađivač - kava s mlijekom manje je gorka, a vrhnje se često dodaje domaćim varivima i gulašima. 

Prstohvat soli također može istaknuti prirodnu slatkoću nekih namirnica, osobito svježeg voća. 

Lagano poprženi luk postaje vrlo sladak

Unatoč ljutini luk sadrži i mnogo šećera, a taj sladak okus dolazi do izražaja tek kad se polagano poprži na laganoj vatri. Tako pripremljeni luk može zamijeniti umake krcate šećerom, npr., kečap.

Stevija je čak 300 puta slađa od šećera

Biljka stevija suši se i prodaje kao prirodni zaslađivač. Ne sadrži kalorije, a 300 je puta slađa od šećera. Ima specifičan okus na koji se treba naviknuti - najbolje ju je početi dodavati biljnim čajevima.

Uz cimet i vaniliju treba manje šećera

Vanilija slatkim jelima daje bogatu, slatkastu aromu zbog koje nećete ni primijetiti da je u njima manje šećera. Slično je i s cimetom, koji možete dodati i slanim jelima - gulašima ili umaku od rajčice. 

Ribana mrkva 

Ona može zasladiti umak bolognese, ali i kolače te muffine. U kolačima jednu trećinu šećera zamijenite medom, jer veće količine mogle bi promijeniti strukturu.

Najčitaniji članci