Lifestyle

Komentari 11

Kako su nastale Mozart kugle? Bilo je to davne 1890., po istom receptu ih ručno rade i danas

Kako su nastale Mozart kugle? Bilo je to davne 1890., po istom receptu ih ručno rade i danas

Originalne Mozart kugle prave se bez ikakvih umjetnih konzervansa, što znači da mogu stajati samo do oko osam tjedana. Za usporedbu, industrijski verzije imaju rok trajanja do 12 mjeseci

Mozart kugle izumio je salzburški slastičar Paul Fürst 1890. godine, ali su se zvale - Mozartov bombon, po imenu slavnog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta koji je rođen u Salzburgu. 

Od samog početka proizvodnje pazilo se da su sastojci najviše kvalitete. Upravo zbog toga su zaposlenici morali zviždati dok su pravili ovaj desert, jer dok su zviždali nisu mogli grickati čokoladu koja je u to vrijeme bila jako skupa.

Paul Fürst je 1905. godine dobio mnogo pohvala za ove prefine kuglice pa čak i zlatnu medalju na Svjetskoj izložbi u Parizu. Na njegovu žalost, u to doba ljudi još nisu imali običaj patentirati svoje ideje pa su njegove čokoladne kuglice mnogi krenuli kopirati i proizvoditi ih industrijski.

Ipak, ni dan danas nitko drugi ne smije koristiti naziv 'Original Salzburger Mozartkugel', dok je srebrno-plavi omot od aluminijske folije s Mozartovim portretom registrirani zaštitni znak ovog slatkiša od 1997. godine. Proizvodnju originalnih Mozart kuglica nadzire peta generacija obitelji Fürst, a trenutni vlasnik je Martin Fürst.

Njihovi proizvodi mogu se kupiti u četiri trgovine u povijesnoj četvrti Salzburga.

Ova poslastica se priprema od marcipana, pistacija, nugata i tamne čokolade, i sve ih rade ručno. Godišnje proizvedu oko 3,5 milijuna Mozart kuglica, što je otprilike oko 10.000 komada na dan. 

Postupak izgleda ovako: Najprije se oblikuju kuglice koje se potom stavljaju na drvene štapiće u uranjaju u čokoladu. Nakon što se čokoladni premaz osuši, štapić se izvadi zbog čega ostaje rupa koju su se dosjetili popuniti s malo čokolade pa nalikuje na pupak. 

Originalne Mozart kugle prave se bez ikakvih umjetnih konzervansa, što znači da može stajati samo do oko osam tjedana. Za usporedbu, industrijski verzije imaju rok trajanja od oko 10 do 12 mjeseci, prenosi salzburg.info.

Inače, u Salzburgu postoji 13 različitih proizvođača Mozart kugli, a tržištem dominiraju, osim originalnih obitelji Fürst, Mirabell i Reber čije kuglice imaju zlatno crveni omot.

Reber je i najveći svjetski proizvođač Mozart kuglica sa sjedištem u Bad Reichenhallu u Bavarskoj, točno 12,7 kilometara od izvorne lokacije slastičarnice obitelji Fürst u ulici Brodgasse u Salzburgu.

Reber godišnje na tržište izbaci nevjerojatnih 180 milijuna kuglica, otprilike pola milijuna svaki dan. Mirabell proizvede 57 milijuna kugli na godinu u pogonu u gradiću Grödigu, južno od Salzburga.

Originalne Mozart kugle možete probati u Cafe-Konditorei Fürst u ulici Brodgasse 13 u Salzburgu ili ih naručiti putem interneta. Cijene variraju ovisno o broju komada i ambalaži. Na primjer, kutijica sa 9 komada stoji 17,40 eura, a ona sa 60 komada 98 eura.

Najčitaniji članci