Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Kamo za vikend: Od Dana meda do romantičnog jahanja na ranču, izložbe starih običaja...

Kamo za vikend: Od Dana meda do romantičnog jahanja na ranču, izložbe starih običaja...

Iskoristite vikend za novu avanturu. Ovisno kakvu vrstu zabave volite, možete birati između lagane šetnje prirodom, vožnje bicikla, jahanja konja, koncerta, izložbe...

VIDEO

Topusko će ovog vikenda biti u znaku pčela, meda i pčelinjih proizvoda. Za djecu su pripremili edukativne radionice, medeni doručak, a za odrasle štandove s finim stvarima, predavanja itd. Izložba 'Križevi krajputaši i uskrsni običaji sutlanskog kraja' otvara se u Sloveniji, u predivnom dvorcu odmah nakon Hrvatske granice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Valentinovo u Hrvatskoj 02:32

'Valentinovo na ranču' kod Lipika je prilika zaljubljenim parovima da se okušaju zu jahanju, a 'Valentine Vibrations' u Samoboru savršen je odabir za one koji uživaju u dobroj glazbi.

Bicikliranje po rtu Kamenjak u Istri pripremit će vas dobro za novi radni tjedan, jer ćete odmoriti mozak, a pokrenuti cirkulaciju koja se možda malo usporila zbog silnog sjedenja na poslu. Sličan učinak ima i šetnja Parkom prirode Kopački rit gdje se možete i provozati čamcem.

I za kraj, predlažemo vam posjet jednom od sedam restorana u Istri koji su povodom Dana mednih delicija središnje Istre napravili posebne jelovnike.

Ova vrsta putovanja sve je popularnija: Evo zašto biste je i vi trebali isprobati ove zime
Ova vrsta putovanja sve je popularnija: Evo zašto biste je i vi trebali isprobati ove zime

Dani meda 'Zlatna pčela', Topusko

Ovog vikenda imate priliku uživati u manifestaciji posvećenoj medu, pčelama i pčelarima. Ova manifestacija održava se preko 20 godina.

- Više od 20 godina, sredinom veljače se u Topuskom održava manifestacija 'Zlatna pčela' s ciljem povezivanja pčelara, razmjene iskustava i obogaćivanja gastronomske ponude medom, propolisom, cvjetnim prahom i ostalim proizvodima na bazi meda. Tako će biti i ove godine. Ova je manifestacija vrijedna i s edukativne strane za pčelare i posjetitelje. Osim edukacije tu je i prodaja i izložba mednih proizvoda i pčelarske opreme, razne radionice i stručna predavanja - kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Rijeka: Na Korzu se održavaju dani meda

- 23. Dani meda 'Zlatna pčela' i 18. Županijsko ocjenjivanje meda održat će se 17. i 18. veljače 2024. u Top-Termama Topusko. Program počinje u subotu od 8 sati, od kada će svi zainteresirani moći posjetiti izložbeno-prodajne štandove, nakon čega u 9 sati počinje edukativna radionica za djecu pod nazivom 'Rastimo s medom'. Mališani će se moći i zasladiti uz medni doručak - pojasnili su.

. U 10 sati se prema programu planira svečano otvorenje manifestacije, a dalje slijede stručna predavanja za sve posjetitelje. Dan će biti zaokružen dodjelom priznanja 'Zlatna pčela' i svečanom večerom. U nedjelju, 18. veljače će od 8 do 14 sati biti otvoreni izložbeno prodajni sajmovi - dodali su.

Detaljan program pronaći ćete OVDJE

Izložba 'Križevi krajputaši i uskrsni običaji sutlanskog kraja', Slovenija

U subotu 17. veljače u 10 sati, u Dvorcu Strmol u Rogatcu u Sloveniji, otvara se gostujuća izložba Muzeja Hrvatskog zagorja - Muzeja 'Staro selo' Kumrovec pod nazivom - 'Križevi krajputaši i uskrsni običaji sutlanskog kraja' autorice Tatjane Brlek. Izložba će biti otvorena do 1. travnja.

Odlazak na ovu izložbu je prilika da ujedno vidite kako su se za Uskrs pripremali naši preci i prošećete predivnom prirodom kojom je spomenuti dvorac okružen. Dvorac Strmol nalazi se odmah nakon granice sa Slovenijom, iznad Huma na Sutli.

- Izložba je nastala temeljem terenskog istraživanja i dokumentiranja križeva krajputaš i kapelica župa Tuhelj, Zagorska Sela i Sutlanska Poljana. Osim prikaza manjih sakralnih objekata koji su nastali zagovorima pojedinaca ili skupine mještana izložbom će se prikazati i uskrsni običaji vezani uz život u dolini rijeke Sutle što uključuje područje današnjih lokalnih zajednica: grad Klanjec te općine Kumrovec i Zagorska Sela - kažu u Turističkoj zajednici Krapinsko-zagorske županije.

Osijek: Uskrsni običaji Ukrajinaca

- Izložba otkriva bogatstvo narodnih i vjerskih elemenata utkanih u tradiciju koja vjekovima obilježava život skromnih zagorskih žitelja koji žive uz rijeku Sutlu, a u razdoblju kalendarske godine od Pepelnice do Uskrsa. Bogatstvo narodnih uskrsnih običaja izložbom je prikazano kroz opise običaja, pučku sakralnu umjetnost, prikazom elemenata iz svakodnevnog života čovjeka - pojasnili su.

- Posjetitelji će moći upoznati i pisanice koje se čuvaju u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec. Otvorenje izložbe obogatit će članovi Društva Naša djeca Zagorska Sela koji će, u suradnji sa djelatnicama Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, prezentirati izradu vijenaca za raspela - dodaju.

Više detalja pronaći ćete OVDJE

VIDEO Pogledajte jedinstveni dvokatni most na rijeci Tounjčici
VIDEO Pogledajte jedinstveni dvokatni most na rijeci Tounjčici

Valentinovo na ranču, kod Lipik

Do 19. veljače imate priliku romantično, u društvu drage osobe, jahati na konjima u selu Šeovica u organizaciji Kasačkog kluba Diamant.

- Želite li se posebno osjećati navratite u Lipik na omiljeno imanje. Cijelog ljubavnog tjedna, Kasački klub Diamant će vam prirediti lagane šetnje na konju, druženje s konjima i terensko jahanje koje možete pokloniti voljenoj osobi. Najbolje je sve obići u paru jer je za partnericu druženje gratis - kažu u Turističkoj zajednici Požeško-slavonske županije.

- Počastite se neobičnim poklonom koji je povezan s Lipikom i Slavonijom. Kasački klub Diamant poziva sve zaljubljenike u konje i prirodne ljepote da se pridruže ovoj posebnoj manifestaciji koja obećava nezaboravan doživljaj za sve posjetitelje - dodaju.

Više detalja i kontakt broj pronaći ćete OVDJE

'Valentine Vibrations', Samobor

- U tjednu kad se slavi klasično Valentinovo, u Bunkeru nešto potpuno drugačije. Ljubitelji dubstepa, junglea i drum and bassa, ovo je vaša prilika da proslavite ljubav prema BASS glazbi! 'Valentine Vibrations' održava se u subotu 17. veljače od 21 do 04 sata. Ulaz je slobodan - kažu u Turističkoj zajednici grada Samobora.

Detaljan raspored:

  • 21:00 - 23:00 Inka (Dubstep)
  • 23:00 - 01:00 VRH (METNEM, ARX, BK)
  • 01:00 - 03:00 PentHouseDNB - BKaoBorna b2b flowmo
  • 03:00 - 04:00 b2b SVI

Bicikliranje po rtu Kamenjak, Istra

- Biciklističke staze Gornjeg i Donjeg Kamenjaka jedne su od najpopularnijih u Istri. Uz samu obalu vozite stazom srednje težine, koja otkriva svu ljepotu travnjaka, šuma i morske obale. Osim staze uz obalu, biciklom se može voziti i glavnom cestom koja će zadovoljiti sve ljubitelje prirode koji biciklom žele obići najjužniji dio Istre - kažu u Turističkoj zajednici Istre.

Sunčani dan i visoke temperature privukle ljude na Rt Kamenjak

- Najjužniji rt istarskog poluotoka jedna je od posljednjih oaza priobalja koja je zadržala svoj nekadašnji izgled. Mozaik je to obrađenih polja, pašnjaka i zelenih šumaraka gotovo uronjenih u more. U blizini su Pula i Medulin - dodali su i upozorili da prije polaska provjerite prognozu.

Orkanski udari juga i divovski valovi na rtu Kamenjak

- Moramo vas upozoriti da prije kretanja na Kamenjak provjerite vremensku prognozu jer su na najjužnijoj točki Istre nagle promjene vremena, a time i vjetra i morskih struja, uobičajene za bilo koje godišnje doba - pojasnili su.

Park prirode Kopački rit

Odlazak u prirodu odličan je način kako se brzo osloboditi stresa i negativne energije te pripremiti kvalitetno za početak novog tjedna. Park prirode Kopački rit je predivan, a osim u šetnji prirodom, imate priliku i provozati brodom.

- Nadomak Osijeku nalazi se Park prirode Kopački rit, jedna od najvećih europskih očuvanih prirodnih močvara. Smještena na ušću Drave i Dunava, ova unutar-kontinentalna delta dom je za više od 290 vrsta ptica poput orla štekavca, bijele i crne rode, čaplje, kormorana, labudova i divljih patki. Park je dom i za desetke vrsta drugih životinja poput jelena, vepra, jazavca, dabra, lisice i kune, te razne guštere i zmije od kojih niti jedna na području parka nije otrovna. Skriven duboko u gustoj šumi hrasta i javora nalazi se lovački dvorac Tikveš, nekada poznata carska rezidencija obitelji Habsburg, a zatim i Tita, predsjednika komunističke Jugoslavije - kažu u Turističkoj zajednici grada Osijeka.

- Park prirode Kopački rit možete obići na nekoliko načina. Uz raniju rezervaciju u Prijemnom centru, park možete upoznati turističkim vlakićem, brodom, čamcem te biciklom i pješice. Šetnju parkom započnite na šetnici - poučnoj stazi uz jezero Mali Sakadaš do pristaništa za brodove i čamce na jezeru Veliki Sakadaš - dodaju.

- Šetnica koja se na drvenim trupcima uzdiže iz močvare, mnoge će zaljubljenike u povijest povesti na putovanje u vrijeme borbi s Turcima-Osmanlijama jer je građena po uzoru na 'Veličanstveni most' cara Sulejmana Veličanstvenog (10 km, Osijek – Darda, 1566.), a kojeg je u borbi zapalio hrvatski vojskovođa, knez Nikola Šubić Zrinski (1663. godine) - pojasnili su.

Dani mednih delicija središnje Istre

Ovogodišnji 8. Dani mednih delicija središnje Istre odvijat će se u razdoblju od 09. do 29. veljače 2024., u ugostiteljskim objektima na području TZ središnje Istre. U navedenom razdoblju, ugostitelji će nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova, medara i ugostitelja u razdoblju predsezone, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

- Atraktivni menu sastojat će se od predjela, glavnog jela i deserta, a nudit će se u sedam ugostiteljskih objekata - dodali su i nabrojali restorane, ponudu jela i cijene:

  • Agroturizam Stara štala: Makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda - Restani krumpir, pečeno svinjsko meso s umakom od meda, sezonska salata - Palačinke sa skutom, grožđicama i medom - Cijena 20 €
  • Boljunska Konoba: Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom, preliveni medom i suhe kobasice - Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog - Semifredo od mandolata s preljevom od meda - Cijena 25 €
  • Konoba Dišpet: Aperitiv medica, grilani mladi sir s orasima i medom - Pileća prsacurry s aromatičnim krumpirom - Flambirane jabuke- Cijena 21 €
  • Konoba - pizzeria 2. Peron: Mousse od domaće skute sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili Papreni njoki na žlicu sa pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša - Tagliata od ramsteka s krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša - Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja - Cijena 35 €
  • Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin: Tinjanska uvertira (istarska hladetina, ukiseljeni crveni luk s medom, namaz od pršuta, tostirani kruh) - Letuće i krumpir (marinirana pileća krilca, pire krumpir s pancetom i lišćem celera, umak od meda) - Dekonstrukcija pite od jabuka (Granny smith jabuka, crumble sa kokicama od ječma, gel od fermentiranog meda i jabuka, kuglica sladoleda od vanilije) - Cijena 30 €
  • Tomažova konoba: Aperitiv dobrodošlice, hladni pijat istarskih delicija i skuta s medom - Njoki s pancetom i kobasicama u umaku od salvije i meda - Medena štrudla - Cijena 27 €
  • Konoba Doma: Prosciutto cotto na podlozi od jabuke i celera s preljevom od meda i crvenog papra - Svinjski but u umaku od meda, muškata i kuša, pire od krumpira sa sirom - Čokoladni mousse s rakijom medicom, preljevom od meda i orašastim plodovima - Cijena 28 € 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju