Lifestyle

Komentari 1

Kampanja 'Mama budi zdrava': Djeco, potaknute majke da odu na pregled dojke

Kampanja 'Mama budi zdrava': Djeco, potaknute majke da odu na pregled dojke

Udruga SVE za NJU i ove godine, već treću godinu za redom, provodi javno-zdravstvenu kampanju "Mama budi zdrava" kojom senzibilizira učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti prevencije raka

Besplatna mamografija za žene starije od 50 godina provodi se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke od 2006., a na program se odazivaju na razini od oko 60 posto.

POGLEDAJTE VIDEO (Tea je pobijedila rak dojke):

Iako rak dojke najčešće pogađa žene zrelije dobi, od njega sve češće obolijevaju i mlađe žene koje nisu obuhvaćene probirnim pregledima, upozorili su iz Udruge Sve za Nju.

S namjerom da i ovu skupinu žena potakne na redovite preglede i samopreglede, povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, udruga SVE za NJU i ove godine u osnovnim i srednjim školama provodi projekt "Mama, budi zdrava" kako bi senzibilizirali učenike o važnosti prevencije raka te, uz njihovu podršku, potaknuli majke na pravovremeni pregled.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a u akciju se dosad uključilo 39 škola iz 17 županija.

U udruzi kažu da briga za vlastito zdravlje predstavlja odgovornost ne samo prema sebi nego i prema cijeloj obitelji, a djeca mogu imati snažan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje. Stoga je njihova uloga u ovom projektu prenijeti preventivne i edukativne poruke majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potaknuli na redovite kontrolne preglede.

- Budite odgovorne prema sebi i obitelji, ne zanemarujte simptome, redovito se kontrolirajte. Zapitajte se jeste li zadnjih godinu dana bili na pregledu dojki. Ne čekajte da vas zovu na pregled, zatražite ga - poručili su iz udruge Sve za Nju. 

Ističu da će ove godine, mamama diljem Hrvatske djeca uručiti čak 15.000 edukativnih letaka. Dodaju kako je osobito važno da letak s porukom stigne u prave ruke i potakne žene na odlazak liječniku i onda kad su zdrave.

U priopćenju su izvijestili kako rak dojke prijeti svakoj 11. ženi u Hrvatskoj, a od ukupnog broja žena oboljelih od malignih bolesti, njih 25 posto oboli upravo od raka dojke.

Iako je u razvijenim zemljama stopa petogodišnjeg preživljenja oko 95 posto, u Hrvatskoj je ona ispod 80 posto, unatoč sjajnim stručnjacima i dobroj dostupnosti terapija za rani rak, izvijestili su iz udruge SVE za NJU i dodali kako se redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke može otkriti u ranom stadiju, kad su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

No, upozorili su, u Hrvatskoj se svega oko 38 posto karcinoma otkrije u početnom stadiju.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2017. zabilježeno 2767 novooboljelih žena od raka dojke, dok je od ove zloćudne bolesti u 2019.  umrlo njih 752, stoji u priopćenju.

Najčitaniji članci