Ljeto s Podravkom: Kanape s čajnom kobasicom poslužite s krastavcima i rajčicama, a Panzanella juhu s maslinama, kaparima i tostiranim kockama kruha
Kanape sendviči i Panzanella juha za dobar početak dana
Kanape sendviči s čajnom kobasicom
Jednostavno/30 minuta/za 4 osobe
Sastojci: 12 ploški kruha francuza od cjelovitog zrna, 120 g Čajne kobasice Podravka, 100 g sirnog namaza, 6 malih rajčica, 100 g svježeg krastavca narezanog na tanke ploške, 12 SMS zelenih maslina s paprikom Podravka, 12 ukiseljenih lučica, 1 grančica kopra
Priprema:
Svaku plošku kruha premažite sirnim namazom. Prekrijte ploškama tanko narezane čajne kobasice, a na čačkalicu nanižite polovicu male rajčice, plošku krastavca, maslinu, lučicu i sve zajedno ubodite u pripremljeni sendvič. Na kraju ukrasite koprom.
Savjet: Sendviče možete ukrasiti i ukrasnim peršinom, vlascem i sl.
Panzanella juha
Srednje zahtjevno/15 minuta i vrijeme hlađenja/za 4-6 osoba
Sastojci: 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), 1 zelena paprika (100 g), 1 manji krastavac (100 g), 1 luk (60 g), 1 češanj češnjaka, 1 žlica vinskog octa, 3 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 200 ml Pasirane rajčice Podravka, 6 SMS crnih maslina, 1 žlica kapara, 2 žlice malih listova bosiljka, tostirane kockice kruha
Priprema:
U blender stavite sjeckanu rajčicu, narezanu zelenu papriku, narezani oguljeni krastavac, luk, češnjak, ocat, maslinovo ulje, pasiranu rajčicu i sve dobro izmiksajte. Dodajte dovoljno vode da malo razblažite gustoću (oko 400 ml). Posolite i popaprite prema potrebi.
Stavite u hladnjak do posluživanja. Poslužite s narezanim maslinama, kaparima, lišćem bosiljka i tostiranim kockicama kruha.
Savjet: Kapare možete usitniti zajedno s povrćem što će dati intenzivan okus juhi.
Savjet nutricioniste: Katarina Pentek, dipl.inž.preh.teh. Nutricionist
Čajna je izrađena od najfinijeg mesa, a prepoznatljiva je i po bogatom, raskošnom okusu začina i mirisa dima. Poslužite je na kruhu od cjelovitog zrna s rajčicama, krastavcima, lučicama i punjenim maslinama. Osjećat ćete se odlično što zbog prekrasno posluženog obroka, što zbog izvanrednog okusa i odličnih sastojaka.
Za ručak predlažem osvježavajuću hladnu i ukusnu juhu za koju trebate samo šetnju kroz vrt ili tržnicu. Odlikuju je svježina namirnica, brzina i jednostavnost pripreme, a osim toga ima nisku kalorijsku vrijednost, obiluje vitaminima i mineralima. Prava je riznica vitamina A koji nam je potreban za dobar vid, zdravu kožu, kosu i sluznice grla, nosa, dišnog i probavnog sustava. Vrlo je djelotvoran u zacjeljivanju rana, a njegovo redovito uzimanje preporučuje se osobito nekoliko mjeseci prije i za vrijeme sunčanja. Stoga ovu ukusnu juhicu pripremite barem jednom tjedno. Osvježit će vas i podariti vam vitamine prijeko potrebne u vrućim ljetnim danima.