Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kapuljača je iz sportske mode stigla u luksuzni svijet glamura

Kapuljača je iz sportske mode stigla u luksuzni svijet glamura

Vesta s kapuljačom danas ima poseban status u svijetu mode, iz ulične je mode i tradicionalnog načina odijevanja postala super raznolik odjevni predmet koji ponekad ima i paprenu cijenu

VIDEO

Dvije najskuplje hoodice na svijetu potpisali su Chanel i Louis Vuitton. Chanelova je prije tri godine kreirana u suradnji s pjevačem Pharrellom, kao dio limitirane edicije, dok je Louis Vuitton x Supreme postala jedan od hitova ulične scene 2017. godine.

Obje imaju paprene cijene - prva je koštala oko 90.000 kuna, a druga 'samo' 45.000 kuna. Obje su primjer kako običan, svakodnevni predmet u novoj modi postaje element luksuza. Tu je i Pradina kreacija, njezina hoodica imala je cijenu od oko 33.000 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

'Mama i ja se isto odijevamo, ali ona ima 60 godina, a ja 22' VIDEO

A kad je već skupa, može prošetati i crvenim tepihom - primjer je glumac Timothée Chalamet koji je na Zlatni Globus prije par godina nosio Louis Vuitton ukrašenu kristalima.

Ovaj dečko već par godina mijenja svijet odijevanja za red carpet, svojim inovativnim kombinacijama, stoga nije čudo da se upravo on odlučio birati nešto ovako posebno.

Nosio je kristalnu kapuljaču uz fine hlače na crtu i elegantne cipele. Ovo je klasičan primjer 'pomicanja granica' mode crvenog tepiha koja često podliježe dress-code pravilima. Tako dolazi do modne 'drskosti', neočekivani kroj stiže kao poruka iznenađenja.

Kako proizvod postaje viralan: Njegovo visočanstvo podaci oblikuju naše potrošačke navike
Kako proizvod postaje viralan: Njegovo visočanstvo podaci oblikuju naše potrošačke navike

No, hoodie je do crvenog tepiha prešla dug put, povijesni je izvori spominju u mnogim narodnim etno formama. Naime, vidimo je na slikama i slikarijama iz srednjovjekovne Europe - primjer su religijske mantije i slični crkveni outfiti. Sama riječ kapuljača potječe od anglosaksonske riječi hōd te je istog korijena kao i engleska riječ za šešir.

Ovaj detalj koji prekriva glavu bio je i dio tunika koje su nosili radnici na otvorenom, nisu ga koristili samo redovnici. Hoodica je na taj način bila poznata još u Engleskoj tijekom 12. stoljeća, vjerojatno je uvezena s normanskim osvajanjima jer je nešto slično imena 'capa' bio kratki ogrtač s kapuljačom koji je bio dio svakodnevice u Normandiji.

Neobične hlače snažne plave boje inspirirane su erom 70-tih
Neobične hlače snažne plave boje inspirirane su erom 70-tih

Hoodie je bila i ostala i dio odjeće Crvenkapice. Poput većine europskih bajki, njezino podrijetlo leži u tradiciji usmenog pripovijedanja brojnih naroda - zapravo, danas se ta priča ne može pripisati niti jednom autoru. No, prvi je tu priču objavio francuski pisac Charles Perrault, bilo je to davne 1697. godine.

Jednostavnost i elegancija sive: Kao sako, pletenina i odijelo
Jednostavnost i elegancija sive: Kao sako, pletenina i odijelo

Ogrtači dama i gospode u visokim staležima često su kroz prošla stoljeća bili dio večernjeg odijevanja. Svile i baršuni nerijetko su bili top materijali za kreaciju koja je išla i na večernje haljine, a slične su kreacije ekranizirane u mnogim filmovima i serijama.

Tijekom prošloga stoljeća, u 30-tim godinama, hoodie je postala mega popularna kao radnička odjeća. Naime, modna marka koju znamo i danas, Champion, u to je vrijeme u Rochesteru napravila veste s kapuljačom i predložila ih radnicima na sjeveru države New York. Uskoro je brend radio hoodice za pripadnike američke vojske i sportaše.

Njezin utjecaj širi se tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a na sve utječe hip-hop kultura, koja se u to vrijeme razvija u New Yorku.

U to doba fakulteti kreću u proizvodnju hoodica s logotipom, kako bi na neki način obilježili i naglasili identitet obrazovne institucije.

Tijekom devedesetih hoodica postaje simbol plesa, ulične scene i slobode, nose je skateboarderi ili surferi, ulazi u razne supkulture kao dio urbane, aktivne odjeće.

Danas je ona dio svakodnevice, a popularnost joj je potaknula i pandemija te razni komotni stilovi. Neki je nose i na sako, više ona nema nikakvih stilskih ograničenja. Dolazi kao dio dnevnog outfita, naročito kad je o casual danima riječ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith