Lifestyle

Komentari 2

Kava pozitivno utječe na rad, ali ipak će zakinuti kreativnost

Kava pozitivno utječe na rad, ali  ipak će zakinuti kreativnost

Kreativni proces je sposobnost donošenja malih kreativnih odluka. No to je samo dio uspjeha. Osim kreativnih ideja važan je i napor kako bi se te ideje mogle ostvariti

Utjecaj kave na zdravlje česta je tema mnogih znanstvenih ispitivanja. Postoje i neka mišljenja da kava ima utjecaj na kreativnost. Neki znanstvenici tvrde da je smanjuje. 

Kažu da se kreativna strana i maštovita rješenja kod ljudi često javljaju kada prestanemo razmišljati o određenom problemu i prepustimo se mislima da se usredotoče na nešto nepovezano. Međutim, kofein sprječava da fokus nestane te nam omogućava da usredotočeno obavljamo neki zadatak. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Drugim riječima, kofein sprječava da misli slobodno lutaju, a to je dio kreativnog procesa. Problem kod ove teze je da se previše oslanja na slobodne misli u kreativnom procesu, što je važan dio, ali ne i jedini. 

Kreativni proces je sposobnost donošenja malih kreativnih odluka. No to je samo dio uspjeha. Osim kreativnih ideja važan je i napor kako bi se te ideje mogle ostvariti. 

- Genijalnost je jedan posto nadahnuća i 99 posto rada - rekao je Thomas Edison, američki izumitelj.

Drugi smatraju da bi kava u tom slučaju mogla biti korisna u kreativnom procesu jer potiskuje nepoželjne misli te pomaže fokusiranju na posao.  Pomaže da fokus ostane na jednom projektu i poslu koji radite, umjesto da maštate o stvarima koje biste mogli raditi umjesto toga.

Kreativnost je bolje rezervirati za situacije u kojima ne radite, kao naprimjer put do posla, slobodne aktivnosti poput sporta ili za vrijeme čišćenja, kaže Inc. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci