Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Kava pozitivno utječe na rad, ali ipak će zakinuti kreativnost

Kreativni proces je sposobnost donošenja malih kreativnih odluka. No to je samo dio uspjeha. Osim kreativnih ideja važan je i napor kako bi se te ideje mogle ostvariti

Foto: Dreamstime
2 komentara

Utjecaj kave na zdravlje česta je tema mnogih znanstvenih ispitivanja. Postoje i neka mišljenja da kava ima utjecaj na kreativnost. Neki znanstvenici tvrde da je smanjuje. 

Kažu da se kreativna strana i maštovita rješenja kod ljudi često javljaju kada prestanemo razmišljati o određenom problemu i prepustimo se mislima da se usredotoče na nešto nepovezano. Međutim, kofein sprječava da fokus nestane te nam omogućava da usredotočeno obavljamo neki zadatak. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Drugim riječima, kofein sprječava da misli slobodno lutaju, a to je dio kreativnog procesa. Problem kod ove teze je da se previše oslanja na slobodne misli u kreativnom procesu, što je važan dio, ali ne i jedini. 

Kreativni proces je sposobnost donošenja malih kreativnih odluka. No to je samo dio uspjeha. Osim kreativnih ideja važan je i napor kako bi se te ideje mogle ostvariti. 

- Genijalnost je jedan posto nadahnuća i 99 posto rada - rekao je Thomas Edison, američki izumitelj.

JESTE LI POPILI SVOJU? Prva jutarnja kava: 5 načina na koje djeluje na nas svaki dan

Drugi smatraju da bi kava u tom slučaju mogla biti korisna u kreativnom procesu jer potiskuje nepoželjne misli te pomaže fokusiranju na posao.  Pomaže da fokus ostane na jednom projektu i poslu koji radite, umjesto da maštate o stvarima koje biste mogli raditi umjesto toga.

Foto: Dreamstime

Kreativnost je bolje rezervirati za situacije u kojima ne radite, kao naprimjer put do posla, slobodne aktivnosti poput sporta ili za vrijeme čišćenja, kaže Inc. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message