Obavijesti

Lifestyle

Komentari 42

Kečap uklanja masne mrlje u pećnici, Cola odčepljuje odvod

Kečap uklanja masne mrlje u pećnici, Cola odčepljuje odvod

Mnogi nikad ne bi pomislili kako solju možete odstraniti hrđu, a četkicom i pastom za zube očistiti zidove. Ako krećete u veliko proljetno čišćenje, najbolje je početi od otirača...

VIDEO

Za besprijekorno čistu kuhinju nisu vam potrebna kemijska sredstva koja će vam nagristi ruke i natjerati vas na kašalj, čak i ako se borite s upornim masnim mrljama. Ako se borite s dosadnim mrljama u pećnici, samo ju zagrijte na laganu temperaturu i iscijedite na mrlju malo - kečapa. Istrljajte to mjesto spužvicom i nakon pet minuta samo obrišite, preporučaju ekološki osviješteni stručnjaci.

Malim koracima: Svakodnevno čišćenje održava sklad u domu
Malim koracima: Svakodnevno čišćenje održava sklad u domu

Masne mrlje na štednjaku, u mikrovalnoj ili na pločicama čista vruća voda očistit će bolje od kupovnih sredstava. Jednostavno ih prebrišite nekoliko puta krpom namočenom u vruću vodu. Za jako ljepljive masne mrlje pomiješajte malo sode bikarbone s vrućom vodom dok ne dobijete gustu pastu, pa njome dobro istrljajte masno mjesto i isperite. Srebrni pribor za jelo lako ćete očistiti nakon što ga uronite u proključalu vodu kojoj ste dodali žličicu sode bikarbone i malo - aluminijske folije koja se inače koristi kod pečenja kolača. Ostavite pribor za jelo u toj vodi desetak sekundi, pa izvadite i uglancajte suhom krpom. 

Savjeti za održavanje čistoće u vašem domu, na ekološki prihvatljiv i jeftin način:

Colom odčepite odvod

Imate li problema sa začepljenim odvodom, natočite malo Cole sobne temperature i pričekajte da prestanu šuškati mjehurići. Pustite jaki mlaz tople vode i fosforna kiselina potjerat će masnoću i smeće kroz odvod. Cola će odlično oprati i vjetrobanska stakla na automobilu.
 
Narančom do sjajnih slavina

Kora naranče odlično skida mrlje od kamenca na slavinama te čisti utore na sudoperu. Prirodno ulje naranče dat će im sjaj. Unutarnjom stranom kore na kojoj je bijela membrana ulaštite drvene predmete, a imate li viška kore, ostavite ju u zdjelicama, da – tjera komarce.

Četkicom za zube po zidu

Prljave zidove najbolje ćete očistiti pastom za zube (neka bude baš pasta, ne gel!). Istisnite pastu na mrlje, malo izribajte krpom ili četkom i isperite vodom. Pasta je odlična i protiv oporih mirisa u bocama koje su dugo stajale. Dobra je i za ribanje unutrašnjosti dječije bočice.

Limunov sok za čišći hladnjak

Natopite krpu u limunov sok i ostavite je u hladnjaku nekoliko sati da upije mirise. Mramorne ploče čistite polovicom limuna namočenom u sol. Sokom od limuna natrljajte mjesta gdje se skupljaju insekti i mravi, a pranje poda s vodom u koju ste iscijedili limun otjerat će muhe i žohare.

Ocat uklanja mrlje

Ako niste uspjeli odčepiti odvod Colom, pokušajte s 3-4 žličice sode bikarbone koju ćete zaliti sa šalicom octa. Ostavite da odstoji, pa pustite vruću vodu da ispere odvod. Kromiranim predmetima i predmetima od inoxa vratite sjaj trljajući ih mekom krpicom namočenom u ocat.

Alkoholom protiv prljavštine

Prljave rolete očistite krpom namočenom u alkohol koji se koristi za definfekciju. Želite li spriječiti zamrzavanje prozora zimi, obrišite ih vodom u koju ste dodali alkohol (pola šalice na litru vode). Zdjelu s voćem prebrišite izvana s alkoholom da ga ne napadaju voćne mušice.

Sol protiv hrđe

Dreamstime

Spužvicom umočenom u sol očistite šalice od kave, džezvicu i stakleno suđe. Bit će sjajnije nego oprano u perilici. Prljavu kuhinjsku spužvicu preko noći namočite u litri vode s pola šalice soli. U željeznoj tavi koju je napala hrđa prokuhajte vodu s pola šalice soli, pa stružite sa žičanom četkom. Zatim osušite i premažite s malo biljnog ulja.

Boraksom protiv plijesni i bakterija

Uspite po dvije žličice boraksa i sode bikarbone u bočicu od deterđenta te napunite vodom. Tako ste dobili odličan deterdžent za upotrebu u kuhinji. Svakih nekoliko tjedana isperite kantu od smeća s nekoliko žlica boraksa, ostavite da odstoji i isperite vodom.

Protiv mirisa na rukama

Dremstime

Miris češnjaka ili luka najlakše ćete skinuti s ruku ako ih istrljate sodom bikarbonom, umjesto sapunom. Ako želite „pojačati“ efikasnost deterdženta za suđe, dodajte mu dvije žličice sode bikarbone. U džezvi za kavu povremeno zakuhajte vodu s malo sode bikarbone, da biste iskuhali ostatke kave.

Vodikov peroksid ubija bakterije

Mješavinom vodikovog perokskida i vode u jednakim omjerima možete dezinficirati gotovo sve. Držite bocu te mješavine ispod sudopera kao priručno sredstvo za izbjeljivanje i dezinfekciju svega što mora biti izrazito čisto. 

PROLJETNO ČIŠĆENJE

Veliko proljetno čišćenje najbolje je početi od otirača: istresite ih, protresite, izlupajte, usisajte i isperite pod vrućom vodom. Navalite svim dopuštenim sredstvima (svime što materijal podnosi), da bi ulaz u stan postao brana za prljavštinu. Drugi korak neka budu tepisi, pokrivači i presvlake za namještaj. Kada sami perete tepih šamponom, isprobajte prvo na mjestu koje se ne vidi, kako biste bili sigurni da se neće uništiti tkanje ili boja.

Ovako sami napravite vlažne maramice za bebe i za čišćenje
Ovako sami napravite vlažne maramice za bebe i za čišćenje

Nemojte izbacivati sav namještaj iz sobe, samo ga malo pomaknite i vratite na očišćeni dio tepiha tako što ćete ispod njega staviti komad voštanog papira. Tako se tepih neće zaprljati, a namještaj smočiti. Kad završite, otvarajte širom prozore dan ili dva da se sve dobro osuši. Ako, pak, plaćate uslugu čišćenja tepiha i presvlaka, uzmite slobodno prije podne. Evo još nekoliko savjeta za temeljito čišćenje, ali i za uštedu vremena i energije.  

Podovi, parketi i nepolirani parketi

Osim što ih treba oprati, podovima treba i zaštita od habanja voskom, ili pastom za poliranje. Da biste uštedjeli na vremenu, koristite proizvode koji služe za pranje i poliranje u jednom potezu. Podovima koji nisu polirani također treba čišćenje, a povremeno i zaštitni premaz kako bi dulje trajali. Savjetujte se o izboru sredstava ovisno o vrsti materijala. 

Operite zidove, ormare i stolariju

Zidovi možda ne izgledaju kao da im treba pranje, a i imate dojam da sva prašina pada na pod? Dobrim dijelom ste u pravu, no svejedno im treba sezonsko osvježenje. Koristite spužvicu i deterdžent za ručno pranje suđa i perite komad po komad zida. Da biste dosegli dijelove ispod stropa, koristite mop, ili partviš omotan vlažnom krpom. Trebaju vam dvije kante vode: jedna za ispiranje spužvice u deterđentu, a druga sa čistom vodom, za krpu kojom ćete ispirati sapunicu. Namještaj obrišite vlažnom krpom te prođite suhom. 

Pametno usisavanje 

Ne morate micati sve komade namještaja s tepiha da biste usisavačem dosegnuli svaki kut. Umjesto toga, velike komade pomaknite malo ulijevo ili na desno, usisajte ispod i iza njih, pa ih vratite, a zatim pomaknite drugu stranu i ponovite. Time ćete uštedjeti malo vremena i energije.

Ne zaboravite strop i klima uređaje

Usisavačem s posebnim nastavkom prođite po stropu, a partvišem na kojem je omotana vlažna krpa prebrišite kuteve stropa, da biste se riješili paučine. Obrišite klima uređaj izvana te prebrišite „leptiriće“ kroz koje inače puše zrak.

Prebrišite svjetiljke i krovne prozore

Shutterstock

Obrišite postolja svjetiljki s vlažnim krpama te obrišite sva sjenila vlažnom krpom, kako biste pokupili prašinu i prljavštinu.  Ako imate krovne prozore, ili visoki strop, razmislite o tome da nabavite ljestve i metle s teleskopskom drškom, kako biste mogli dosegnuti i ta mjesta.

Stražnja strana hladnjaka

Obavezno obrišite stražnju stranu hladnjaka, posebno oko kondenzatora, koji se obično nalazi iza pete rešetke. Prođite rešetke i usisavačem s posebnim nastavkom da pokupite svu prašinu. Prašina može izazvati pregrijavanje motora hladnjaka, pa bi bilo dobro da ga odmaknete od zida kako biste ga što bolje usisali.    
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu