Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kelj se nalazi na vrhu ljestvice po količini pesticida u listovima

Kelj se nalazi na vrhu ljestvice po količini pesticida u listovima

Američka agencija Environmental Working Group (EWG) ustanovila je da je kelj u toj zemlji među namirnicama koje su najviše kontaminirane pesticidima. U Hrvatskoj su to lani bile borovnice i kruške.

VIDEO

Prošle godine nije ni dospio na popis, no lani je kelj u Sjedinjenim Američkim Državama neprofitna organizacija EWG svrstala među namirnice koje su najviše zagađene pesticidima. Tvrde i kako su unatoč ispiranju listova, na uzorcima pronašli više različitih vrsta pesticida od koji je uzorak s najmanje zagađenja imao dvije vrste, a najzagađeniji uzorak imao je 18 vrsta pesticida. 

Upozorili su kako postoje brojne studije koje povezuju nastanak više vrsta karcinoma, autizma kod djece, ADHD-a i dijabetesa upravo sa konzumacijom pesticida. Navode dalje kako je najzastupljeniji pesticid kojeg su otkrili Dacthal.

Pesticida 2017. najviše ima u jagodama, sve opasniji i špinat
Pesticida 2017. najviše ima u jagodama, sve opasniji i špinat

Studije su upravo taj pesticid i njegove spojeve povezale sa nastankom stanica raka. Ispitivanja na štakorima u laboratoriju pokazala su da spojevi Dachtala mogu kod glodavaca izazvati razvoj karcinoma nadbubrežne žlijezde i tumora jetre, no nemaju dovoljno studija koje bi ustanovile djelovanje na ljudsko zdravlje. Situacija po tom pitanju u Hrvatskoj, objašnjavaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, nije zabrinjavajuća. 

- Prvo, teško je komentirati tuđa istraživanja budući da se u Americi radi o agenciji koju financiraju organski uzgajivači. S druge strane izrazito je važno prilikom određivanja bilo kojeg kontaminanta imati reprezentativan uzorak, dovoljnu količinu uzorka, da se adekvatno pripreme i da se primijeni najbolja ekstrakcija te da imate dobru i osjetljivu analitičku tehniku koja može identificirati i kvantificirati pesticide - navodi dr. sc. Jasna Bošnir, dipl. san. ing., voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe – Referentni centar MZ za analize zdravstvene ispravnosti hrane.

Veliki test: Pogledajte koliko ima pesticida u voću i povrću...
Veliki test: Pogledajte koliko ima pesticida u voću i povrću...

Kaže kako u zavodu Andrija Štampar imaju referentni centar za pesticide u kojem analiziraju više od 400 aktivnih supstanci te na godišnjoj razini analiziraju više od 1500 uzoraka iz različitih izvora. 

Davor Puklavec/PIXSELL

- Naše iskustvo je da od svega samo dva posto uzoraka ne odgovara. Oni su u analizirali uzorak kelja sa više od 18 prisutnih pesticida, no nisu tumačili jesu li te količine iznad ili unutar maksimalno dozvoljenih. Evidentirali su samo prisustvo, a to ne znači da je uzorak zdravstveno neispravan. Neispravan je ako samo ako bilo koji od pesticida prelazi dopuštenu količinu. Mi ne radimo samo analizu na pesticide nego i druge parametre zdravstvene ispravnosti. Tako lani nisu zadovoljili jedan uzorak borovnice i uzorak kruške. Istina je da se često ističe jagode, lisnato povrće ili salate kao namirnice na kojima je puno pesticida. No ono što je pritom najvažnije, to je da se poštuje karenca, tj. vrijeme od primjene do raspada spojeva kad je proizvod upotrebljiv za konzumaciju. Dodatno, zna se koja se vrsta povrća može tretirati kojom vrstom pesticida. Mi nalazimo pesticide prilikom kontrole u voću i povrću, ali nisu veće od maksimalno dopuštenih količina - pojasnila je dr. Bošnir. 

Danijel Berkovic/PIXSELL

Pesticidi se iz hrane mogu dobro isprati , a neki se djelomično mogu uništiti i kuhanjem. Ipak, radi općeg zdravlja preporuka je prati sve voće i povrće koje se konzumira, a osobito ako je riječ o maloj djeci i starijim osobama. 

- Pranje hrane prije konzumacije je normalan proces i dobrodošla uputa svim potrošačima bez obzira na moguće pesticide - zaključila je dr. Bošnir.

ŠOKIRALI HANU IZ GOSPODINA SAVRŠENOG: 'Gospođo, dođite na policiju, dobili smo snimku vašeg incidenta'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku