Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Klimatske promjene nisu nešto što će se dogoditi, one su ovdje

Mnogi od nas klimatske promjene doživljavaju kao apstraktni fenomen, odnosno nešto što će se dogoditi u budućnosti. Ipak, obrnuto je. Klima utječe na današnju ekologiju i ekonomiju u velikoj mjeri, kaže autor

Ledenjak
Foto: Pixabay/Merseyside Police
6 komentara

Sve brže otapanje leda utječe na klimatske promjene i dovodi do problema globalnog zatopljenja. Nestajanje leda imalo bi velike i teške posljedice za okoliš i svjetsko gospodarstvo, tvrdi Henry Pollack, autor knjige “A World Without Ice”.

U knjizi autor objašnjava ulogu leda u Zemljinoj klimi i piše o tome kako su ljudske aktivnosti postale glavni pokretač globalnog zatopljenja.

Foto: Promo

- Mnogi od nas klimatske promjene doživljavaju kao apstraktni fenomen, odnosno nešto što će se dogoditi u budućnosti. Ipak, obrnuto je. Klima utječe na današnju ekologiju i ekonomiju u velikoj mjeri - kaže. Najveći uzrok je ljudska industrijska aktivnost. Od 18. stoljeća stalno povećanje vađenja i izgaranja ugljena, nafte i prirodnih plinova imalo je veliki utjecaj na globalnu klimu. Međutim, autor tvrdi da će porast razina mora biti najveća i najdramatičnija posljedica otapanja leda. Veliko pitanje je možemo li nešto poduzeti da spriječimo globalno zagrijavanje i otapanje polarnog leda. Pollack tvrdi da ne možemo.

POLICAJAC IZ MEĐIMURJA 'Imao sam rak dojke, dijagnozu sam čekao predugih 7 godina'

- Posljedice su neizbježne. Sama količina stakleničkih plinova koja je već ispuštena u atmosferu imat će trajne posljedice u budućnosti. Ugljični dioksid, glavni staklenički plin, zadržava se u atmosferi više od 100 godina - kaže. Međutim, Pollack naglašava da možemo ublažiti klimatske promjene.

OD VELIKE JE KORISTI Nemojte bacati talog od kave, iskoristite ga na ovih 11 načina

- To zahtijeva mjere energetske učinkovitosti u transportu, proizvodnji, kućanskim aparatima i zgradama. Osim toga, postoje razni izvori energije koji ne proizvode stakleničke plinove. Solarna energija mogla bi se sakupljati u industrijskim razmjerima za proizvodnju električne energije. To su samo neke od mogućih mjera ublažavanja - zaključuje autor.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message