Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ključ samopouzdanja djeteta: Slušajte ga, hvalite i potičite

Ključ samopouzdanja djeteta: Slušajte ga, hvalite i potičite
1

Razvojem pozitivne slike o sebi dijete stječe preduvjet za bolji školski uspjeh, integriranje u društvo i obitelj, a uvelike utječe i na njegovo ponašanje u odrasloj dobi

VIDEO

Samopouzdanje nije urođena vrlina, ona se oblikuje kroz odgoj i odrastanje, slažu psiholozi. Osnovni preduvjet za razvoj samopouzdanja kod djeteta jest da se ono osjeća voljeno i prihvaćeno. Studije pokazuju da se problemi sa samopouzdanjem djeteta najčešće pojavljuju oko desete godine djetetova života. Postoje razne tehnike kojima roditelji mogu potaknuti dijete da stvori pozitivnu sliku o sebi, piše Supernanny.

1. Nemojte etiketirati dijete

Budete li nazivali dijete "sramežljivim", "nervoznim" ili sličnim izrazima pridonijet ćete tome da se ono osjeća drugačije i manje vrijedno od drugih. Takve etikete na neki način postaju samoispunjavajuće proročanstvo, upozoravaju psiholozi.

2. Aktivno ga slušajte

Želi li vam dijete nešto reći, požaliti se ili samo prepričati događaj, važno je aktivno ga slušati. Tako ono dobiva dojam da su njegove misli i osjećaji važni, a i uči ih lakše izražavati.

3. Objasnite da su svi ponekad nesigurni

Shvati li dijete da ono nije ništa različito od drugih ljudi, stječe dojam uklopljenosti i integriranosti u društvo. Također, time se daje i važna lekcija iz ljudske psihologije, pa ono uči analizirati i tuđe uzroke nekog ponašanja i nesigurnosti, koje potom može prenositi na njega.

4. Budite pozitivan primjer

Kao i sa svime drugim, i po pitanju samopouzdanja djetetu su najvažniji roditeljski uzori. Kritizirate li sami sebe pred djetetom ili dopuštate drugima da to čine, time mu dajete do znanja da je to normalno ponašanje.

5. Hvalite, ali budite umjereni

Nakon uspješno obavljenog zadatka, sportskog uspjeha ili dobre ocijene, treba dijete pohvaliti. Ipak, ako stalno hvalite dijete tada to gubi na vjerodostojnosti. Radije pitajte dijete "zar nisi ponosan na sebe" i time ćete ga potaknuti da samo razmišlja o svojim postignućima.

Udžbenici, školske torbe, pernice i ruksaci – sve za školarca na Mondu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom