Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ključni umak od rajčice koji ide u 4 jela: Variva, ragu, povrće

Ključni umak od rajčice koji ide u 4 jela: Variva, ragu, povrće
1

Uz dodatak nekoliko sastojaka, jednostavan umak od rajčice se može pretvoriti u četiri različita obroka i dva dressinga. Jednostavno pripremite bazu od rajčice i umiješajte je u neka od ovih jela

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept za finu goveđu koljenicu - najbolja je iz ekspres lonca

Ključni sastojak za bogat nijansirani umak od rajčice je vrijeme. To je i jedino što većina nas nema tijekom tjedna, ali ako napravite umak od rajčice za vikend i zamrznete ga u malim porcijama, napravit ćete veći dio posla. S ovim laganim umakom od rajčice od pet sastojaka, dobili ste temelj za četiri večere i dva svestrana dressinga koji se dobro slažu sa svime.

Recept za umak od rajčice

U blender ili mikser stavite dvije konzerve (oko 800 grama), cijele oguljene rajčice u soku. Za čišći okus koristite cijele oguljene rajčice u soku, ali poslužit će i one narezane na kockice, zgnječene pa čak i passate.

U velikom loncu zagrijte 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja na srednje-niskoj temperaturi. Dodajte 1/2 šalice sitno sjeckanog luka i kuhajte, povremeno miješajući, dok potpuno ne omekša i dobije lagano zlatnu boju (oko 8 minuta). Umiješajte 1 žlicu mljevenog češnjaka dok ne pusti miris (1 minutu), a zatim dodajte očišćenu rajčicu, 1 šalicu vode i 1/2 žličice košer soli i ostavite da prokuha. Djelomično poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne, oko 50 minuta. Začinite po ukusu sa solju.

Za zamrzavanje ovog umaka, u potpunosti ga ohladite i podijelite plastičnim vrećicama koje se mogu zatvoriti, ili u plastičnim posudama u količinama 1-2 šalice. Da biste ga odmrznuli, umak stavite u hladnjak preko noći, a ako ste u žurbi, stavite zatvorenu posudu pod vruću vodu da se oslobodi smrznuti umak, a zatim ga prebacite u zdjelu koja je sigurnu za mikrovalnu. Mikrovalna pećnica na 2 minute, miješajući, dok se ne otopi. Umak možete držati u zamrzivaču do šest mjeseci. 

U nastavku pročitajte recepte za četiri jela i dva umaka/preljeva s ovim slasnim umakom.

Jela s umakom od rajčice

1. Rajčica sa slanutkom i kuhanim povrćem

U velikom loncu zagrijte jednu žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dodajte 1/2 šalice tanko narezane slanine i pržite, povremeno miješajući dok ne porumeni, oko 3 minute. Zatim dodajte 1 šalicu tanko narezanog luka i pirjajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Umiješajte 3 tanko narezana češnja češnjaka i 5 šalica nasjeckanog kelja ili špinata te začinite solju i paprom. Kuhajte dok povrće ne omekša, otprilike 2 minute.

Dodajte 2 šalice odmrznutog umaka od rajčice, 1 šalicu vode, jednu konzervu slanutka (425 grama), isperite ga i začinite solju i paprom. Pustite da se varivo zgusne, oko 8 minuta. Zatim umiješajte 2 žlice nesoljenog maslaca i začinite solju i paprom. Poslužite ovo varivo preko tjestenine, riže ili s hrskavim kruhom. Ukrasite parmezanom. Količina je dovoljna za 2-4 obroka.

2. Mesni Ragú u za 20 minuta

U velikom loncu zagrijte dvije žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja na srednjoj vatri. Dodajte po 1/2 šalice sitno sjeckanog luka i mrkve te kuhajte, povremeno miješajte dok ne omekša, oko pet minuta.

Zatim umiješajte tri tanko narezana češnja češnjaka dok ne zamiriše, oko jedne minute. Dodajte kilogram mljevene govedine ili svinjetine, začinite solju i paprom te kuhajte i miješajte dok meso ne porumeni, oko tri minute. Dodajte dvije šalice otopljenog umaka od rajčice i 1/2 šalice vode i ostavite da prokuha. Djelomično pokrijte i kuhajte dok se ragu dobro ne sjedini, oko 5 minuta. Poslužite ga preko tjestenine. Ova količina dovoljna je za četiri obroka.

Dreamstime

3. Kremasta rajčica i parmezan palenta

U velikom loncu neka zavrije tri puta po 1/2 šalice vode, 1 žličica košer soli, 1/2 žličice mljevenog crnog papra i 1/2 žličice sušenog timijana. Polako umutite u 1 šalicu palente i kuhajte sve dok ne postane glatka. Smanjite toplinu, poklopite i često miješajte, sve dok se palenta ne zgusne, oko osam minuta.

Umiješajte 1/2 šalice otopljenog umaka od rajčice, 2 žlice nezaslađenog maslaca i 1/2 šalice naribanog parmezana te začinite solju i paprom. Premažite maslinovim uljem i ukrasite s još parmezana i crnog papra. Ova smjesa dovoljna je za dva do četiri obroka.

4. Pikantna cvjetača s curryjem

U velikom loncu zagrijavajte 1/4 šalice ulja na srednjoj vatri. Dodajte 1/2 šalice sitno nasjeckanog luka i kuhajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko tri minute. Umiješajte dvije žlice mljevenog češnjaka i 1 žlicu mljevenog svježeg đumbira, oko jedne minute.

Dodajte 2 žlice curry praha, 1 žličicu košer soli i 1/2 žličice crvene paprike u prahu. Miješajte dok se dobro ne sjedini, oko jedne minute. Dodajte dvije šalice vode, 1/2 šalice odmrznutog umaka od rajčice, dvije šalice cvjetače veličine jednog zalogaja, krumpira narezanog na kockice i 1/2 šalice narezane oguljene mrkve. Začinite solju i paprom. Kada zavrije, poklopite i kuhajte jelo na srednjoj vatri dok povrće ne omekša, oko 20 minuta.

Zatim umiješajte 1/2 šalice smrznutog graška i pirjajte, nepokriveno, dok se umak ne zgusne, oko 5 minuta. Umiješajte dvije žlice neslanog maslaca i začinite solju i paprom. Na kraju dodajte nasjeckani korijander ili mladog luka i poslužite preko riže, po želji s kriškama limete. Količina je dovoljna za četiri obroka.

Začini

Dressing od umaka od rajčice i začina

U maloj zdjeli pomiješajte 1/4 šalice umaka od rajčice, 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 žlice vode, 2 žlice limunovog soka, 2 žlice mljevenog luka za salatu, 1 žlica destiliranog bijelog octa, 1 mali naribani češanj češnjaka i 1/2 žličice košer soli. Dobro umutite sve sastojke. Poslužite ovaj preljev preko zelene salate ili preko bifteka na žaru, pečene piletine ili ribe. Ova količina sastojaka dovoljna je za 1 šalicu umaka.

Fotolia

Brza salsa

U maloj zdjeli pomiješajte 1 šalicu umaka od odmrznute rajčice, 1/4 šalice sitno sjeckanog luka, 2 žlice limunovog soka, 2 žlice nasjeckanog korijandera i 1/4 žličice mljevenog svježeg čilija. Dobro promiješajte i začinite solju i paprom, piše The New York Times.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto kavu ne treba podgrijati, već popiti u najviše 60 minuta

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA s Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku